След инцидента с облъчените деца - какво трябва да знаем за UV-C уредите?

Арх. Чернодрински пред Dnes.bg
18
След инцидента с облъчените деца - какво трябва да знаем за UV-C уредите?
Снимка: Личен архив

В началото на годината, както Dnes.bg информира, учениците от 3-ти клас в село Бистрица получиха изгаряния от UV-C лампа по време на час. Лампата е била дарение на родители, след като децата се връщат отново в клас след временно дистанционно обучение. Днес, при очакваното завръщане на учениците отново в класните стаи, темата за безопасното провеждане на учебните занятия отново е на дневен ред.

Доколко са безопасни UV-С уредите за дезинфекция и могат ли да се прилагат в училища и други обществени сгради, разговаряме с арх. Александър Чернодрински, представител на един от най-големите български производители на уреди за UV-C уреди за дезинфекция у нас IKIS – UV-C 2020.

Архитект Чернодрински, възможно ли е инцидент, подобен на този в училището в Бистрица да се повтори отново?

Случилото се с учениците в Бистица е много неприятен инцидент, който за нас, за съжаление, е напълно предвидим. Беше въпрос на време да се случи нещо подобно. В интерес на истината не може да сме сигурни, че това е единственият такъв случай. Поне със сигурност това е единственият случай, който придоби гражданственост. Това, което, обаче, не видяхме след него, е адекватна реакция на обществото, свързана с това да се анализират причините за този инцидент и да се направи необходимото, за да не се повтаря. UV-C уредите са един от най-надеждните и ефективни методи за дезинфекция, с който разполагаме в момента. Не случайно Китай заложиха на подобни уреди още в началото на ковид ситуацията и вкараха този метод в дезинфекцията на градски транспорт, обществени сгради, болници. Но случаят с децата в Бистрица показа много съществен проблем - в неправилните ръце, този толкова полезен уред може да стане оръжие. Уреди с UV-C лъчение се използват от десетки години, у нас например присъстват във всяка операционна зала вече половин век. Към момента това е единственият съществуващ метод за дезинфекция на повърхност и въздух, който унищожава почти 100% от патогенните микроорганизими.

Но те трябва да се употребяват при строго спазване на указанията за употреба от обучени лица, които носят отговорност за приложението им.

Как се случва дезинфекцията с UV-C уреди и възможно ли е неспециалисти да провеждат дезинфекция в обществени сгради без това да крие риск за хората?

Уредите за дезинфекция използват UV-C лъчение с къса дължина на светлинната вълна, която унищожава генетичната структура на микроорганизмите. Ако уредът е качествен, а UV-C лампите в срок на годност, тези уреди могат да унищожат почти 100% от наличните в едно помещение вируси, гъби, бактерии, акари и др. Именно затова те се използват от повече от 70 години като незаменим метод за дезинфекция в здравните заведения. На практика болниците не са спирали да ги използват през последните 50 години. Днес, след COVID пандемията този метод на дезинфекция бързо стана незаменим съюзник в борбата с вируса. Не случайно повечето болници се оборудваха с подобни уреди максимално бързо, медицинските специалисти добре познават безценните ползи от UV-C дезинфекцията, която осигурява превенция за техните здравни работници и пациентите. Тази тенденция няма да отмине, UV-C пречиствателите ще са нужни не само, за да овладеем тази пандемия, но и за да направим дългосрочно здравните заведения едно по-безопасно място и хигиенично място. Относно това дали е възможно неспециалисти да боравят с тези уреди – бих отговорил, че е неизбежно. Ако искаме по-бързо да се върнем към нормалността, трябва всеки от нас да допринася за борбата със заразата. Колкото повече дезинфекцирани заведения и обществени места има, толкова по-малко ще са заразените. Но трябва да се има предвид следното – всяка машина върви с инструктаж и с писмени инструкции, които задължително трябва да бъдат прочетени и научени. В никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани. Ние като производител сме готови да проведем инструктаж на всеки, който си закупи от нас UV-C устройство за дезинфекция.

Колко опасни са UV-C уредите, ако не се използват правилно?

На пазара има стотици видове уреди с всевъзможни характеристики. Някой от тях са произведени за професионална употреба в по-големи помещения, а други - в домашни условия и офиси. Ако уредът е изработен съвестно, има качествен източник на UV-C лъчение и различни системи и функции за безопасност, той може да бъде напълно безвреден за хората. Затова внимавайте какво си купувате, несертифицираните уреди често могат да бъдат много опасни дори и при правилна употреба, защото изпускат лъчение в затворените помещения, които могат да са вредни за хора и животни.

Например в нашата серия UV-C 2020 имаме 10 броя уреди с обхват на дезинфекция от 30 квадрата до 400 квадрата. Една част от тях са за въздушна дезинфекция - лъчението е изцяло скрито в тялото и това ги прави напълно безопасни за употреба в присъствието на хора. Десетки болници, градини и училища използват сигурно наши уреди. Другите използват пряко лъчение, но имат различни системи, например датчик за движение, които прекъсват дезинфекцията и предпазват хората от подобни ситуации като тази в Бистрица. Уредът в Бистрица вероятно не е имал датчик за движение и това е пропуск, който не бива да се допуска в училище, където има деца. Все пак те винаги могат да попаднат в обсега на лъчение, защото са деца и се контролират трудно. Затова именно в училища и детски градини моят съвет е всички уреди с директно лъчение да са с датчик за движение. Това би предотвратило подобни бъдещи инциденти. Не бива да се подценява прякото UV-C лъчение, то би могло да има в бъдеще изключително сериозни последици за изложените на тях хора.

Как да изберем най-подходящия уред?

За тези уреди е важно да работят качествено и да са безопасни. Ключовите неща са - дължината на UV-C вълната да е постоянна, да не се отделя озон и човек да не бива изложен на пряко лъчение. В случая говорим за специфична технология. Първо уредите се делят на преки излъчватели, при които дезинфекцията се извършва в отсъствието на хора и животни и е за няколко минути – между 5 и 20. Тези уреди трябва да се управляват от инструктиран човек, който носи отговорност за употребата им. При въздушните UV-C пречистватели, качествените уреди, които не изпускат озон и нямат пряко лъчение, могат да се употребяват и в присъствие на хора. Но пак при тях е важно да се запознаете с инструкциите за употреба. Само до преди няколко години и най-вече преди кризата с коронавируса, тази дезинфекция беше недостъпна и скъпа за повечето хора. В момента това не е така и всеки може да използва такъв уред в домашни условия. Важното е да знаем, че става дума за нашето здраве и това на нашите близки и да заложим на качествени продукти от сигурни производители. Ние от IKIS SL консултираме индивидуално всеки, за да установим най-подходящият уред за дезинфекция. За нас основен приоритет е безопасността и здравето на нашите клиенти. Може да се свържете с нас на +359 88770 0272 или по имейл на office@ikis-light.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ъ И на екватора нямаше да има нищо живо ???------ Ми то на Екватора има джунгли и сичко, което се движи, е на сенка. А малко по-нагире, където нема гора, сичко живо се грие по оазисите и се забулва от глава до пети.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
там има и доста бели и са си добре !!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ъДо 50% от хората които си пекът задниците развиват меланома някога през живота си. На екватора има живот, защото животните имат косми, а хората там са черни и меланинът ги предпазва.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До това водят ководпростотиите които натвориха
10
3
 
4
 
! Отговори
ъ преди 3 години
Че тогава ако УВ лъчите са толкова опасни що ходиме на море да си печеме за............те ? И на екватора нямаше да има нищо живо ??? Само питам де ???
9
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"Лампата е била дарение НА родители..."На кои родители по-конкретно е била дарена?"НякоЙ от тях..."Ех, Саше!!! Ех, неграмотнико!!!
8
1
 
10
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Господи, прибери си вересиите!!!Доживях, архитект да ми обяснява за ултравиолетовите лампи!!!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да знаем, че т.нар. "противоепидемични мерки" са не само безполезни, но и вредни и следва да не ги спазваме ако искаме да оцелеем!!!
6
3
 
7
 
! Отговори
СТАТИЯ РЕКЛАМА преди 3 години
ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ НА ТАЗИ НОВИНА Е ПЛАТЕНА РЕКЛАМА ИМЕТО НА ФИРМАТА ТЕЛЕФОН И САЙТА.ТРЯБВА ДА БЪДЕ МАРКИРАНА КАТО ПРОДУКТОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ !!!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е за вярване! С UV лампи бяхме облъчвани като деца и отлично си спомням, че трябваше да сме със специални очила и се подлагахме на това облъчване за 5 минути, веднъж седмично най-много, като трябваше да се обръщаме-2 минути и половина гърба и 2 минути и половина гърдите.Не знам какво е това безумие сега, но за да причиниш нещо такова на собственото си дете трябва да си абсолютен ***.Като си паникьор, поне първо прочети,поинтересувай се, разгледай по-сериозна литература, а не новините в 20 ч
4
4
 
11
 
! Отговори
Сата Нп преди 3 години
Тези от НОЩ сигурно се наси рат от смях, като гледат докъде са докарали скотонаселението. Да си опечат децата от шубе. И тия хора имат право на глас!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За UV уредите трябва да знаем едно - не им е мястото в класната стая. Точка. Мийте си ръцете по-често и не си бъркайте в носа (или другаде) през пет минути - толкова е просто.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във САЩ и по света ако стане подобно нещо държавата ще изплати милиони обезщетения на семейството на децата. Някакъв мухъл седнал да дрънка било инцидент и като е инцидент туй какво те оневинява, човешкия живот го нямат за нищо. Вижте само колко време не почва делото за убийството на Милен Цветков, иначе много загрижени за нашето здраве.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обърнете внимание на умственото ниво на учителката,допуснала децата да бъдат облъчени. Ето това е нивото на образователната система,имаше и една дето вярваше в теорията за плоската земя........ето такива индивиди възпитават децата.Е има и изключения,но те са малцинство.