Отпускат 4 млн. лв. за духовните училища у нас

Борисов: Те проповядват мир, а не война!
56
Отпускат 4 млн. лв. за духовните училища у нас
Снимка: Правителствена пресслужба

Близо 4 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за финансиране на духовните училища в България през 2021 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна значението на обучението в тези училища.

"Те са изключително важни за етническата толерантност впоследствие, и за мирното съвместно съществуване, за познаването на религиите, затова, че те проповядват мир, а не проповядват война", заяви премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

"Тези средства са в значително увеличен размер спрямо предходни години. Това се случва в резултат от гласуваните промени в Закона за вероизповеданията, от две съществени промени в него. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, втората е, че възнагражденията на свещенослужещите бяха приравнени с тези на учителите и средствата са изчислени при завишени възнаграждения на преподаващите в тях", отбеляза образователният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания, а и за системата на училищното образование.

Сумата ще бъде разпределена между петте духовни училища в страната, открити по искане на Българската православна църква - Българска патриаршия, и на Главното мюфтийство: Духовно училище в град Момчилград, Духовно училище Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" , Духовно училище, гр. Русе, Духовно училище Софийска духовна семинария "Св. Иван Рилски" - София и Духовно училище "Нювваб" в град Шумен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
дядо Сталин преди 3 години
Когато Хитлер е бил вече на 30 км от Моства, Сталин е заповядал да отварят църквите. Края на Първата Световна война е настъпил след чумната холерна епидемия!Днес Бог също си знае работата с пандемията!
23
0
 
1
 
! Отговори
ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ преди 3 години
Е ТАКА МИ ВИКАТ СВЕЩЕННИЦИТЕ НА МЕНЕ! ТЕ ТАКА - И ДОКАТО АЗ СЪМ НЕНОРМАЛЕЕЕЕЕН ОНИЯ ЩЕ ЗЕМАТ 4 МИЛИОНА ЗА СЕМИНАРИЯТА. ТИ НОРМАЛЕЕЕЕЕН ЛИ СИ БЕ??? ДО ДОВЕЧЕРА ДА Е УВОЛНЕН! В НАЙ-СЕРИОЗНАТА ДЕМОГРАФСКА, ОБРАЗОВАТЕЛНА, ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ПОЗНАТА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ТИ ЩЕ ДАВАШ ПАРИ ЗА ЦЪРКОВНИ ПЕСНОПЕНИЯ ЛИ БЕ? ЕДНО НА СТРАНА ЧЕ ТОВА Е НА САКСКОБУРГА РАБОТА БАРЕМ ВСИЧКО СРИНЕ И ПОСЛЕДНИЯ ВЛАК ЗА НЯКВА НОРМАЛНОСТ И ИКОНОМИКА ДА ИМА - АМА ТИ ЩО СЕ СЪГЛАСЯВАШ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР!
22
0
 
4
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Ех, тоя тиквоглавия е като чичко Ленин-очите му едни топли, топли...как да не го обичаш?!?
21
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 3 години
Само да не е като тия по 24лв на ден, че никой почти неги получи ***
20
1
 
1
 
! Отговори
Не си добре 3! преди 3 години
Ти нарочно ли лазиш по нервите на нормалните хора в тая държава? Ако се конкурираш с гологлавия кукувец да знаеш, че той е излазил много тежко по нервите на хората, обаче ти вече го биеш, ама не наш гръб бе човек! Прати му ДАНС и ГДБОП да видиш откъде подслушва - не е това начина с тоя т.ъ.п.а.н.а.р да мериш сили повервай ми - инатлив е повече и т.ъ.п. повече ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Не си добре 2! преди 3 години
За тия пари 4 училища ще направиш като слънце и повече резултат ще има да инвестираш в образованието на младите хора дето после ще се изплатят!ТИ МЕ НЕ СЛУШАШ К'ВО ТИ ГОВОРЯ! МАМКА МУ И ПРАСЕ! ТОЯ СЪВЕТНИК ГО ИСКАМ УВОЛНЕН ДО КРАЯ НА ФЕВРУАРИ. ТИНТИРИ МИНТИРИ - МНОГАЯ ЛЕТА И ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА ПАЛЕСТИНСКИЯ К.О.П.Е.Л.Д.А.К. СЕРИОЗНО ТИ КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИШ ДЪРЖАВНИК ДА СИ А НЕ ПИОНКА НА БПЦ!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Не си добре! преди 3 години
Почвам да ставам Свирепо настроен към всеки *** дето дава пари за църкви тия дни. Да не сме у спредновевието бе! Сега ще ти обясня защо трябва да теглите ножа на прасето тоест на Сакскобурга. Защото ако му не теглите ножа неговите "приятелчета" отвън всичко ще разграбят което досега не са успели, църковните мишки ще ядат и пият на корем от вашите погребения и почвам да си мисля господин Премиер, че съветника ви дето ви е дал тоя акъл е фурнаджийска лопата и трябва го уволните и забравяте!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 3 години
Да, дааа, ако четем Библията, изобщо никаква война, ама хич даже не проповядва!Като подхванем още Стария Завет, Исус Навин е предвождал еврейския народ, като му е заповядал да нападне Йерихон. И не само са го нападнали и превзели, ами са избили всичките му жители, включително жените и децата!През Втората Световна Война нацистите са използвали на пикиращия бомбардировач Junkers Ju 87, или Щука, специални сирени всяващи ужас, които са наречени "Тромпетите на Йерихон" - случайно еврейски патент.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 17Бе к'во да му я гледам физиономията? Една калимявка му сложете с Фотошоп и един голям златен кръст на дебел синджир (от кюлчетата в шкафчето може да му направят) и да видите как ще му отива!!!!Даже няма нужда да си пуска по-дълга брада, тази достатъчно му отива!!!
15
1
 
7
 
! Отговори
някой преди 3 години
Абе ние тука какво, шариата ли ще въвеждаме бе???!!!В България църквата и държавата са напълно отделени:Както държавата не се меси в църковните дела, така и църквата няма право и НЕ МОЖЕ да се намесва в държавата!!!За религиозните училища се полагат грижи, а за светските?За тях няма ли противоепидемични мерки бе???Защо поповете не учат онлайн дистанционно?Още повече - там нито има нужда от лабораторни упражнения със светена вода, нито с тамян! Децата ни за талибани ли ги готвите???
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и само да не му гледаме физиономията, си струва да се гласува за други
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми решавайте какво искате - българско/мюсюлманско и християнско/ духовнество, финансирано от българската държава и обучавано в български училища или духовници обучавани в чужбина в училища с неясни стандарти и финансиране?
12
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
Преди малко ни информираха, че т.лупа дава милиони на няколко общини. Сега пък дава за духовни училища. След час пак ще му направите четки и пиар. И как да не спИчели през април? Няма начин най-щедрия и работлив премиер да загуби.
11
0
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Най набожният сред най набжните е боко чекмеджето.Той нито краде и нито лъже.Винаги спазва божите заповеди заедно с кмета на Симитли
10
0
 
7
 
! Отговори
Б.Б. преди 3 години
4 млн. за духовенството, 100000 за мен в чекмеджето. И Чебурашка ще ми го оближе безплатно за пред аудиторията.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ислямските училища ли става въпрос?Давайте,давайте!На 4.04.и ни ще ви дадем едион шут в г.за.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и чекмеджето е мирно и не проповядва война. И то се пълни по същия начин.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е светска държава. Църквите и джамиите не плащат данъци. Сами да се оправят.Ама трябва да се купуват гласове.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя *** всеки ден ще раздава до 03.04!ще ни писне от мутрата му!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
*** мисли, че може да си купи индулгенция. Ще гориш в ада токво.