Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките

Всички болници също имат готовност за реакция
10 фев 2021 09:58, Елка Василева
161
Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките
Снимка: архив, БГНЕС

Над 1200 души са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари. Това съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ.

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, обясни проф. Богов.

Още по темата

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

„Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките“, обясни проф. Богов.

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

„Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19“, категоричен е директорът на Александровска болница.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Не малко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов.

Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени, прогнозира той.

„Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител“, каза проф. Богов.

Ваксината на "Астра Зенека" е на друг принцип - тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела, обясни директорът на Александровска болница.

Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той.

В Александровска болница лекуваме всякакви случаи, но ние не ги типизираме по щамове. Алгоритъмът за поведение и лечение както на "стария", така и на мутиралия коронавирус, е един и същ, заяви проф. Богов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
10
 
! Отговори
да де преди 3 години
До като на тоя и другите като него не затегнат въжето на врата като на ФАШИСТИТЕ в Нюрнберг миналия век ще си измислят ПИКОВЕ!За колко пари продадохте НАРОДА чекисти нещастни?
60
0
 
18
 
! Отговори
Бого Борисоff преди 3 години
''Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител''---КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ВАКСИНИТЕ ТОГАВА?!
59
1
 
14
 
! Отговори
ss преди 3 години
големи манипулатори надуха тестовете и хоп о чудо имаме 100 човека повече от вчера, ми като правихте по 3 4 хиляди теста бяха малко сега някак си много изглеждат да ама почити 14 000 теста няма и 10 процента ноооо ще ви затваряме....
58
2
 
12
 
! Отговори
Max преди 3 години
Нали щяха да отварят заведенията на 1-март?
57
1
 
26
 
! Отговори
Stiv преди 3 години
Значи за всяване на паника и докарване на статистиката до пикове може да се използва бърз тест, а на границата не може - там само с PCR се влиза.Колкото до PCR - дори и СЗО го обявиха за неточен, както и създателите му. Отделно тестовете работят с много над допустимото Ct (от 37 до над 45).За грип трябват 200 болни на 10 000, за да има грипна ваканция - обикновено за седмица, и то само на някои места.За ковид трябва 100 заразени (не болни!) на 100 000.
56
1
 
14
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Само си те представям, каква жалка ,миризлива и отвратителна мишка си!Стой си цял живот в мишата си дупка,няма да липсваш на никого ,смехурко!
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече пробват и успяват, толкова по-нагли ще стават. Смешковци. Няма вирус, викаме му грип.
54
1
 
23
 
! Отговори
Родриго Дутерте преди 3 години
Много скоро ще изпитате болезнено ,,народната любов" на тълпата!Наближава все повече!
53
1
 
14
 
! Отговори
Както преди 3 години
знаят наркоманите - важно е да се боцкаме. Пък какво има в спринцовките не не интересува.
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносителТОВАНЕ СЕ НАРИЧАВАКСИНА!Това е някакъв вид терапия, хипотетично лечение, но не може да е ваксина, ако не осъществява ОСНОВНАТА ФУНКЦИЯ на ваксина!
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се обяви Гроб извън закона!Иначе ни чака нас гроб!
50
0
 
22
 
! Отговори
А дано преди 3 години
след мразовитата седмица преди 25 да се появи и традиционния грип, че нещата с този ковид взеха вече да стават съмнителни. Аптеките взеха да им залежават разните скъпи плацебо лекарства против грип.
49
2
 
20
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 3 години
ЗА ДА УГОДИМ НА ПРОСТАТА ТИКВА ВЪВ ФОРУМА ДА СПРЕМ ОБРАЗОВАНИЕТО И ТЪРГОВИЯТА, ДА КАНДИСА!ДА ВИДИМ ДОКЪДЕ ЩЕ ГО ДОКАРАМЕ... АМА В 1 МОМЕНТ ЩЕ СВЪРШИ ЛАПАЧКАТА И ТИКВАТА ВИ НЯМА ДА ИМА ОТКЪДЕ ДА ВИ ДАВА...ЩОТО БЕЗ ТЪРГОВИЯ, СЕЩАШ ЛИ СЕ....*** ТЪПАНАРА!
48
19
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Страх ли ви е от затваряне, а? Е.... аз нямам против да си поработя от къщи до лятото, че и повече.
47
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
затягайте, затягайте..Аз се радвам на нокддауна, така сами си режете клона, герберасти прости!Дано на повече хора им писне и идат до урните!Щото само това е начинът!Имате 500 000 хрантутници, които нали знаете как ще гласуват??Ако им оставитеправот на избор пак тия тикви ще ви обясняват по тв и сайтове как ви затягат до второ пришествие....Ако тиквата остане на власт, гаранция поне още 1 година нокдаун ви чака!
46
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търговците огладнях за пари, отвориха моловете и вече е факт заразата! Всичко идва от алчността!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прозореца на Овертон
44
1
 
28
 
! Отговори
Питане преди 3 години
А в Белорус защо няма пандемия, няма задължителни мерки, няма паника, икономиката работи, никой не е останал без работа, болниците настаняват без проблем болните от вируса за които има нужда от болнично лечение, и броят на заразените е точно толкова колкото и в държавите които налагат жестоки мерки?
43
0
 
19
 
! Отговори
Е преди 3 години
За да се стигне до 200 на 100 000 ,означава че на ден трябва да се разболяват по 12 000 души или бъркам?
42
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е този вирус,който циркулира 1 година без прекъсване,независимо от климатичните и географски особености, и при това според СЗО бил естествен,предаден от животно на човек?!?! Няма никаква медицинска логика в цялата тази работа. Спрете да тероризирате хората глобалисти,защото ще има бунтове и хаос.