Планински водач: Няма как да знаем дали въжето е причина за смъртта на Скатов

Малка част от групата са били наясно къде отиват
Обновена: 10 фев 2021 10:37 | 10 фев 2021 10:33, Ния Христова
29
Планински водач: Няма как да знаем дали въжето е причина за смъртта на Скатов
Снимка: БГНЕС
Няма как да се знае със сигурност дали скъсано въже е причината за смъртта на Атанас Скатов. След него слязоха доста алпинисти, може и да не е това причината. Това коментира пред bTV Антон Стефанов, водач на високопланински експедиции.
 
"Всичко ще остане в сферата на хипотезите. Те са прекарали нощта на много студено, имали са измръзвания, може да не са могли да се прехвърлят от едно въже на друго", обясни той.
Още по темата
Стефанов е на мнение, че е нужен много алпийски опит, за да можеш да действаш без да мислиш, когато си измръзнал.
 
"Обезопасяването на маршрута е било перфектно до 16 януари, когато се качиха група шерпи. Те се качиха бързо и го направиха да изглежда много лесно. След това вятърът е вял палатки и е зарил въжета, имало е пропуски по маршрута - това се изказва от много от алпинистите, които са били там", посочи Стефанов. 
 
"Има 30 зимни експедиции на този връх, никой не успява да го изкачи, а те обявиха, че ще направят такава експедиция и изкачиха върха, уникални алпинисти са шерпите", смята още водачът на експедиции.
 
Той изтъкна факта, че шерпите са климатизирани, имат невероятна физическа подготовка и правят така, че изкачването да изглежда лесно.
 
"Въжето може да е здраво, докато алпинистът го настъпи с котка, това се случва защото има много хора - алпинисти, шерпи, туристи", обясни Антон Стефанов. 
 
Според него най-важният етап е почивката. Хората от групата на Атанас Скатов са били 20 човека с три палатки, като едната дори не е била на фирмата според хора, които са били там. 
 
"Този връх е много студен, най-смъртоносният, особено третият лагер. Всичко става комерсиално, много хора разчитат, че шерпите са водачи, но те са помощници - ходят отзад, помагат при нужда", каза още Стефанов. 
 
Според него за тази експедиция са били събрани много хора. "Взеха всякакви хора, от които малка част са били наясно къде отиват", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До селянина бат ви Бойко е платил връщането на тялото от мойте и ваште данъци-----------нищо - човешко е.Скатов, който не е Скатов, за мен беше рекламен продукт. Намерили будала момче и го експлоатирали. Лекинко простееше и нямаше връзка с околната среда.Имаше хубава усмивка. Никой няма да го помни, защото не е направил нищо за обществото.Но! Умря човекът и е редно да го оставите на мира и да престанете да пишете за него от уважение към близките и към паметта му!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарът на GG е абс точен. Да му свалят камерата и да я прегледат. Точка.
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми дреме, ако ще да са го стягали гащите, станахте ужасно досадни с този анонимник Скатов. Много ми е интересно колко хора въобще се интересуват от такива екскурзианти и техните "подвизи"?
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тая статия разбрах, че шерпите са много яки, ама след тях, лагерът не е бил в добро състояние. Но са виновни, щото го направили да изглежда лесно. Аз също мисля, че трябва да оставите човекът да почива в мир. Няма да го върнете с приказки, а истината в момента няма как да се разбере по никакъв начин.Така че просто го оставете на мира.
23
4
 
20
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Скатов, с качените от него 10 осемхилядника, от които Еверест 2 пъти, ако е "турист", ти, който не си се качвал на по-високо от бордюр, сигурно си косм "Той е високопланински турист. Това го потвърдиха вече поне 5-*** от най-добрите български алпинисти. Това не означава, че е пълен аматьор, разбира се. Но между опитен алпинист, който от младежките си години е по клубове, и инфлуенсър-турист има огромна разлика. Комерсиалните туристически изкачвания станаха хит, и се появиха хора като Скатов.
22
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен 21 преди 3 години
Скатов, с качените от него 10 осемхилядника, от които Еверест 2 пъти, ако е "турист", ти, който не си се качвал на по-високо от бордюр, сигурно си космонафт?
21
0
 
12
 
! Отговори
Пич преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААИ за какво да го бутат? Какъв им е мотива? Скатов е бил ходещ мъртвец след прекарана нощ на открито. Просто не е знаел какво прави. В подобни ситуации, алпинисти се събличат, правят глупости, мозъкът не работи нормално. Версията с грешката при преминаване от една секция на друга е най-вероятната.
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така става когато си турист, а се правиш на най-най-най-великия алпинист
19
1
 
11
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Тия пичове са нощували навън при страхотен студ. Не са си намерили палатките и са тръгнали обратно на сутринта. За мен е чудо, че не са замръзнали през нощта. Явно са били на прага на силите си. Грешката в такива ситуации е почти сигурна. Шерпът е бил в непосредствена близост и със сигурност е видял какво се случва. За съжаление има вероятност шерпът да се пристрастен защото работи за фирмата организатор.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въжето скъсано, ама не било то причината. От девет кладенеца вода извадиха да обясняват какво можело да бъде. Ами то и извънземните може да са дошли и да са го бутнали.Абсурди на килограм от хора, дето треперят някой да не ги обвини тях.
17
0
 
11
 
! Отговори
999 преди 3 години
Възможно е да се е скъсало неговото въже, а не общото. Това лесно може да се установи, след като тялото е намерено.
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
толкова ли е важно, 9000 измряха ей така като кучета от вируса и никой нищо, статистика. Тук цяла седмица ни надухте главуте с това въже. Станалото станало, сам си е избрал хобито, жалко.
15
10
 
17
 
! Отговори
селянин преди 3 години
а бат ви Бойко е платил връщането на тялото от мойте и ваште данъци
14
0
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Номер 1 (анонимен) е казал всичко.Темата е напълно изчерпана и оставете Скатов да почива в мир.Още веднъж: съболезнования на семейството му и дано синчето му не тръгва по стъпките на баща си.
13
0
 
13
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 1А бе, бая са здрави тези камерките. Хората ги правят за тази цел. Друг е въпроса дали са намерили, но има и шанс да са я. Никой не каза, че не са успяли да я открият. Този запис решава всички спорове
12
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
До GG Скатофф е бил с гоу про камера. Защо не покажат записа или да изрежат там, където пада ?!Ми защото все още група японски учени не могат да я сглобят, едното винтче е в Пакистан, мемори картата в Непал, а батерията и в Мачу Пикчу...
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколтото разбрах България е поела логистично и финансово завръщането на тялото на Скатов.
10
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кривата ракета......въжето и се къса.Вече хората потвърдиха, че причината е грешка от страна на Скатов, а не скъсано въже.Но това не им пречи всеки ден 999999999999 човека да изакват по толкова измислени версии.
9
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината е държавата, защото е мащеха за алпинистите и не им е осигурила качествени въжета!
8
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нютон е причинага, защото е измислил земното притегляне!