Борисов: 29 млрд. евро ни отпуска ЕС за щетите от пандемията

Премиерът: Правим на практика нова АМ "Тракия"
337
Борисов: 29 млрд. евро ни отпуска ЕС за щетите от пандемията
Снимка: Правителствена пресслужба

29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията.

"Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд. лева са грантове", съобщи премиерът Борисов по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ "Тракия".

За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията. По думите на премиера това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите, няма да се спре инвестиционната програма на държавата. По темата вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера относно напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Той изтъкна, че България е сред държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса. Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации. "Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България - ако може още в средата на тази година", изтъкна Дончев.

Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов инспектира ремонта на 17-километров участък от АМ "Тракия", намиращ се между връзката с автомагистрала “Марица” и пътен възел "Чирпан - Изток". "Нека хората да видят, че съоръженията на магистрала "Тракия" са компрометирани и за съжаление правим на практика нова магистрала. Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше премиер, Гагаузов-министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме вината като на предишните, защото си е тяхна. Важно е да го направим и да е безопасно за хората", каза премиерът Бойко Борисов.

Строителните дейности са част поетапния ремонт на компрометирано 40-километрово трасе на магистралата между Стара Загора и Чирпан. По трасето на магистрала "Тракия" се възстановява конструкцията на пътя, извършва се стабилизиране на основата, подмяна на асфалтовата настилка, реновират се 9 големи съоръжения, подобрява се отводняването и се прави ландшафтно оформление. На участъка ще се монтира най-висок клас мантинела между двете платна, която би възпрепятствала навлизане и на тежкотоварни превозни средства в насрещното платно. Строителните дейности в този участък следва да приключат до края на месец март 2021.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
1
 
! Отговори
по-големи чекмеджета преди 3 години
Реорганизации!
280
0
 
4
 
! Отговори
мак преди 3 години
Всички в ЕС получават, но ид.ио.тина ще се хвали, че заслугата е негова. Кога ще спре да обикаля и да плямпа за предишните управляващи? Няма такова чу.чело премиер с просташки език, бо.к.лу.к надменен, та чак ще се пръсне. "Негово" строителство го виждаме колко струва.
279
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То беше ясно. Те отпуснаха на всички държави. Ако го погледнеш колко взимат нашите комшии на глава от населението, Борисовската държава пак на опашката, както винаги. На за Чекмеджета стигат. Той затова е доволен. Нищо, че сме на последно място по доходи в EU. Да живее Борисовската държава. Хората мизерстват, пенсиите най-ниските, ама това не го интересува. ОСТАВКА !!!
278
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Има да пълниш яко шкафчето..
277
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стоян ЪМ КАК БЕ СТОЯНЧО НА БАТ БОЙКО ДАВАТ 29 МИЛИАРДА ОТ ЕС, А НА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ОТ БСП ПРЕЗ ЮЛИ 2008Г ЕК СПИРА НАД 500 000 000 ЕВРО ПО ПРОГРАМА ФАР, САПАРД И ИСПА ЗА КРУПНИ ИЗМАМИ- СПРАВКА НА СТРАНИЦАТА НА ЕК И ЕП- Е ТЕ ТОВА МИ ОБЯСНИ- НА ЛОШИЯТ И КРАДЛИВ БОЙКО ОТПУСКАТ МИЛИАРДИ, НА ЧЕСТНИТЕ И ДОБРИ ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ ОТ БСП ЕК И ЕП СПИРАТ ЕДНА ГОДИНА СЛЕД КАТО БГ ВЛЕЗЕ В ЕС- ЪМ ЩО БЕ СТОЕНЧО...ААА ЩОТО КРАДЦИТЕ НАЙ СИЛНО КРЕЩЕЛИ...
276
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли значение, кой ще ги окраде. Окрадени няма да останат
275
0
 
1
 
! Отговори
Евраците преди 3 години
Ако не ги отпуснат, ще ги напечатим лично в костинброд.
274
3
 
6
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ЕТО ЗАРАДИ ТЕЗИ 29 МИЛИАРДА ОТ БСП СЪН НЕ ГИ ЛОВИ !!!!!!!!! ЩЕ СЪЮЗЪТ И С ГЯВОЛА САМО И САМО ДА ДОЙДАТ НА ВЛАСТ- ЗА ДА ГИ ОТКРАДНАТ !!!!!!!! И СЛЕД ТОВА НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МЕРИСАЛ !!!!!!!!!!!!!! МИСЛИ БЪЛГАРИНО- МИСЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!
273
6
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Евала, Бойче. Със здраве да си пълниш чекмеджетата и хич да не ти пука за освирепелите от злоба и глад комунисти. България е с теб в жипката.
272
0
 
7
 
! Отговори
,|, преди 3 години
Като шокиращ признак на тоталната деградация на българската нация приемам това, че когато лидерът на най-голямата политическа партия Главната Мутра на Републиката, нарече българите ***, безделници и лош матриЯл, само неколцина се възмутиха и то предимно по социалните мрежи. Останалата част гордо се фоткаха до него, благо преживяйки като добичета, доволни, че са се поотъркали в бат Бойко. Деволюция направо!
271
2
 
7
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Тая банкянска тиква как смее изобщо да се появява.И децата знаят,че мястотото му е в затвора.На 4 април-мощен наказателен вот срещу тиквата.
270
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По пари - да , но на практика едно по-дебело преасвалтиране.
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много, много, колко много? Стотина ефки . Е следващия период като ни дадат още толкова лева и най-после ще стигнем долу горе броя на самолетите при соца.
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че цените на жилищата ще скачат по време на инфлация. Хората купуват за да спасят парите си от обезценяване.
267
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев хвана ли Мата космата?
266
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то хубаво отпускат - ама по-важното е КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ !?
265
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТочно защото са същите условията проблемът е още по-голям, защото няма да има резервна спасителна валута. Представи си Венецуела, само че по целия свят. Незнам... харчете си хартийките и ги обръщайте веднага в стока, да не кажете после, че не съм ви предупредил ;)
264
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко. Докато ги вземем тези 29 милиарда Евро, покупателната им способност ще е колкото на 1,5 Евро днешни. Дано поне да са хартиени, че да ги върнем на вторични или да си олепим стените.
263
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех да имам на дядо Бойко кожената мантия!
262
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 278Предпоставките за хиперинфлация в Европа в момента са много по-големи отколкото тези във Венецуела.