Какви усложнения има при децата след COVID-19?

"Протича много по-леко, те нямат още изградени специфични рецептори"
11 фев 2021 16:20, Ния Христова
35

Митът, че децата са по-устойчиви на коронавируса, вече е разбит. Оказа се, че вирусът нанася сериозни поражения на детския организъм. Най-различни публикации говорят за "мултисистемен синдром", който се развива след инфектиране.

Вече всички са на детска градина или училище, а родителите спорят по въпроса дали трябва малчуганите да бъдат тествани периодично с антигенни тестове.
 
"Искам да успокоя родителите, че няма да се стигне до този синдром сред българските деца. Той не е характерен за българския етнос. Той е добре описаният синдром на Кавазаки, който е доказан в Япония. Стотина случаи са описани и в Лондон, но 70% от тях са деца от африкански и азиатски произход", каза педиатърът д-р Марио Янакиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той поясни, че това представлява инфекциозно-имунно заболяване.
 
"Не е причината само Ковид-19, за да се отключи заболяването. Трябва да имаме предразположение на организма. Българските лекари много добре го познават. Симптомите са висока температура повече от 3 дни, обрив, който не е характерен за коронавирусната инфекция. Уголемени лимфни възли, конюнктивит на очите, подпухнали ръце, пръсти и длани", допълни д-р Янакиев.
 
Той отбеляза още, че коронавирусната инфекция при неговите пациенти протича леко.
 
"При децата протича много по-леко, защото те нямат още изградени специфични рецептори. Смятам, че не трябва да се тревожим и за третата вълна, защото тя е нещо като втората вълна на грипа. Винаги сме я имали, характерното за нея е, че протича по-леко и с по-малко усложнения", подчерта педиатърът.
 
Според него проблемът идва от това, че организмите ни са изтощени.
 
"Винаги препоръчвам индивидуална профилактична програма. Личният лекар ще определи точната схема, никакво самолечение. Има нюанси при децата. Оптимист съм и смятам, че ще излезем от тази вирусна инфекция. За първи път имаме здравен министър, който знае какво прави", категоричен е д-р Марио Янакиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли всяка водеща новина да и свързана с това колко ужасяващ е Ковид. То бива пропаганда бива, но чак толкова...
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, бе, статии за усложненията при децата публикувахте вече поне 100 пъти. И всеки следващ път е някаква нова дивотия. Айде спрете се вече с тоя КОВИД, от обикновен грип има повече усложнения и повече жертви. Аман от простотии вече.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най вече психични от социалната изолация и интелектуални заради онлайн обучението
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хм, вземи си котка, след година още две, направи ги поне десет преди да навършиш 50! Те не хващат КОВИД, няма страшно за теб.
5
4
 
5
 
! Отговори
аууу преди 3 години
Не ни стресирайте с децата! Не искаме ГМО ваксина!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктора така лекичко унищожи ***. Нашите лекари били по-подготвени от английските, за първи път имаме министър, който знаел какво прави. Пази боже от лекари с политически пристрастия.
3
5
 
12
 
! Отговори
хм преди 3 години
До АнонименЯвно имаш вашето семейство за някаква репрезентативна извадка на цяла България и щом при вас всичко е минало леко, значи всичко е измама и няма такъв вирус.Предполагам вие сте младо семейство, на 30-35 години, с деца на 5-10 години.И аз за мое щастие съм още от що годе младите /43/, ама *** го разправяй това на възрастни хора, които живеят с малки деца и активно живеещи млади.
2
2
 
5
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
В момента го карам средно тежко,но НЕ на ваксините!
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета. Вкъщи всички изкарахме новото грипче и сега нищо ни няма. Нито на нас с жена ми, нито на децата.Не се поддавайте на глупавите опити на разни "доктори" да ви плашат. Цел 1. Да ви накарат да приемете доброволно фашистките им мерки.Цел 2. Да ви пробутат едни ваксини със съмнителна безопасност и действие, от които нямате нужда.Цел 3. Да ви дресират според нуждите им.