Менда Стоянова: Хората в неплатен отпуск да внимават за здравните си права

Бюджетната комисия прие промени, свързани с извънредното положение
11 фев 2021 18:53, Анисия Иванова
29
Менда Стоянова: Хората в неплатен отпуск да внимават за здравните си права
Снимка: БГНЕС

Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права, предупреди председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. На второ четене комисията прие редица законови промени, свързани с извънредното положение. Една от тях е, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни заради ограниченията ще бъде признаван за трудов стаж.

Още по темата

На хората, които в момента са в неплатен отпуск заради пандемията или предстои да излязат в такъв, ще им се зачитат 90 дни трудов стаж, следователно и осигуряване за пенсия, само че то ще бъде на минималната работна заплата, а не на реалната, получавана по време на работа, обясни председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР.

"Ако здравните вноски не са плащани само три месеца, здравните права се запазват, но ако има само още един месец три години назад, за който не е направена вноска, правата се губят", предупреди тя.

При омбудсмана Диана Ковачева постъпват сигнали от медици, които работят на първа линия и получават допълнително материално стимулиране, но имат запори върху банковите си сметки. Практически те не могат да използват допълнителните си пари. Без възможност за запор обаче са парите на служителите в неплатен отпуск по схемата "Запази ме" и тази законова уредба ще важи до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СчетоводителКолега, ако четеш внимателно извадките на журналята, тя говори за две отделни неща. Предупреждава какъв осигурителен доход се приема при неплатен отпуск. Да не остане някой изненадан впоследствие. След това журналиста е извадил втори абзац нямащ нищо общо с първия. Та леко с оценките на госпожата.
21
0
 
11
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
Тая пък как успя да измляска и издъвка толкова дълго изречение ?
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната гербава вещица!Обрахте народа, еййй!
19
3
 
8
 
! Отговори
Счетоводител преди 3 години
Здравноосигурителните права по време на неплатен отпуск не се прекъсват и за секунда. Плащат се здравни осигуровки за сметка на работодателя или за сметка на лицето, както се разберат. Подава се декларация ОБР.1 и месеца е пълен. Ако тази е казала това... е правете си изводите!!!
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махай се пенсия долна изкукуригала баба
17
2
 
19
 
! Отговори
987 преди 3 години
Имам приятел, снайперист, за съжаление в момента е безработен, защото не мога да му платя хонорара.Желаещи да помогнат?
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти внимавай ,че след 4 април идват ревизии
15
2
 
19
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Ти внимавай много в картинката!Не знам как е възможно граждани на ЕС да биват лишавани от лечение.Свържете здравната каса с парите от заплатите и премахнете това недоразумение като закон направено по времето на Иван Костов.И като стана въпрос за Иванчо, след по-малко от 6 месеца трябва да започнат дела за престъпления на политици, и така Иванчо да станестарши на пандизчиите от ГЕРБ и да ги командва като най-старши затворник.За царя пък само 800 дена падниз щото е на години.
14
0
 
21
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
гроб даде избор на работниците от затворените браншове или да напуснат работа и да отидат в бюрото по труда, без изобщо да са сигурни че ще започнат отново някога, защото всичко ще бъде на минимум като отвори или да излязат в неплатен отпуск. Разбира се за маститите чичаци собственици на ресторанти и барове от партията това не е никакъв проблем. Сега заплашва и за здравните осигуровки при неплатен отпуск. Докато в цяла Европа потърпевшите получават държавно подпомагане. Отвратително.
13
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Не три години назад, а ПЕТ години назад!!!Да живее България!
12
1
 
21
 
! Отговори
Бай Тодар преди 3 години
Важното е банани да имат - ха ха хаааа!
11
1
 
28
 
! Отговори
Шмента стоянова преди 3 години
За десет години успяхте да докарате здравната и осигурителната система до ниво - бананова република, а трудовото законодателство е като научна фантастика. Ти внимавай!
10
0
 
30
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Meнто - *** си папкай сребьpниците и не излизай от кoчината!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От месеци съм в неплатена безработица
8
2
 
28
 
! Отговори
1 преди 3 години
Защо да внимават,нали началника ти от Банкя се похвали,че за справянето с пандемията ,ще получи 29милиарда евра,от там ще платите,иначе хората в неплатен отпуск,от къде ще вземат пари,за да си платят,вие др.мендо сигурно,искате за друго да ги ползвате.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
шМента Капелова ;)
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МЕНТА......
5
1
 
37
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Да питам Мунда хората от маалите с какви права се лекуват защото гледам цели поколения безработни хора от маалите лежат из болниците..бърза помощ постоянно лети с линейките да им лекува културните особености...пред лекарските кабинети постоянно висят на тумби и човек не може да се уреди..Защо бе?
4
2
 
25
 
! Отговори
Доколкото преди 3 години
Си спомням гербавите вече година затвориха, доста бизнеси. Работниците на улицата. Сега да внимавали за здравните права. Абе нямам думи. Друго си е да си пълниш джобовете в парламента и да променяш, законите лобистки в последният момент, през преходните и заключителни разпоредби на друг закон.Това разбира се напълно безплатно. Ех Менто, Менто повръща ми се от вас.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак почнаха да ни се заканват, пак ние сме им виновни нещо, пак ние да ФнимаФаме в картинката.....Още 2 месеца