Приятел на Скатов: На първо място за него бе да се върне жив

Не е бил неподготвен, категоричен е Диян Митев
11 фев 2021 09:11, Красимир Ангелов
49

Верен приятел на д-р Атанас Скатов сподели спомени за дружбата си с алпиниста, загинал на К2 пред седмица. Първоначално инспекторът в "Пътна полиция" Диян Митев от Сливен е само почитател на Скатов и взима автограф от него.

"След като осъществих контакт с него, той веднага обърна от Вие на "ти". Добронамерен, с чисто сърце, приема хората приятелски. Още след първата ни среща си допаднахме, свързваше ни любовта към планината, към природата. За мен беше голяма чест и привилегия да се запознаем", разказа Митев в ефира на "България сутрин".

"Наско всеки ден беше в планината край Сливен - пеша, с велосипед, тичаше, всеки ден спортуваше. Когато съм имал възможност, съм го придружавал в тези негови тренировки. Аз също цял живот спортувам, за мен беше по-различно да преоткрия планината", спомня си близкият приятел на Скатов.

Още по темата
Според Диян Митев, с личния си пример алпинистът е показал, че нещата, които желаем да постигнем, не са невъзможни - просто трябва да вярваме силно в мечтите си и да се потрудим здраво, за да ги реализираме.

На Атанасов (18 януари) Диян поздравява Скатов, а това остава и последният им разговор преди фаталната атака на К2. Митев е на мнение, че има опити за омаловажаване на успехите на алпиниста. По думите му не е достойно да се коментират такива постижения и да се казва, че Скатов не е бил достатъчно подготвен.

"В много от случаите се е принуждавал да продава лично имущество, за да може да дофинансира и да замине на експедиция. Много обичаше живота. Наско неведнъж е казвал, че на първо място е да се върне жив и здрав. Няма как да се предполага, че е очаквал нещо лошо да се случи. Винаги с позитивна нагласа, вярва в успеха, но не на всяка цена", сподели Митев пред Bulgaria ON AIR.

Той се надява Наско да бъде запомнен като усмихнат човек, който обича природата и хората. Да бъде запомнен с неговите постижения и каузата му да опазим природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вв Дойчин Василев и Николай Петков
12
4
 
20
 
! Отговори
вв преди 3 години
То остана ли някой български алпинист с качени осемхилядници и да е още жив?
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, да бе, най-важно му било да се върне жив? Добре бе, като знаят, че 25%, т.е. всеки четвърти турист на К2 умира, и то лятно време, какво си мислят като отиват? Сигурно нещо от сорта "аз няма да умpа, ама това приятелче, дето сега си правим селфи с него ще падне, за да попълни статистиката"... Толкова са уверени, че няма да се окажат те четвъртия, дето ще умpe, или просто манията за величие ги е заслепила?
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на мен ми омръзна тоя.*** драмата.Как на слизане от 8 километров връх на -50 градуса паднал.
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и катаджиите започнаха да ни убеждават, че е бил подготвен, ясна е работата. Все пак темата Скатов поне за мен омръзна на втората статия за него. Със сигурност България и народът имат много по-големи проблеми днес от това, да мислят за някой, който за пет пари работа не е свършил в живота си, даже и семейството му са го изритали. Най-добрият начин да накарате някой да намрази друг някой е постоянно да пишете за него. Защо не направите интервю със съпругата му и синът му?Те са му най-близките
8
7
 
30
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Да, и се видя че не е лъжица за устата на Скатов. "Алпинист" идва от "Алпи", където Скатов никакъв го нямаше. Както казаха вещите в нещата, не може да си алпинист и да тръгнеш по щеки на К2 без дори поне един пикел... разпъват ти палатката, мъкнат ти кислородните бутилки и когато малко нещо се обърка и трябва сам да се справяш виждаме какво се случва.
7
2
 
15
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Ти си опериран от чувство за хумор, братчед!!
6
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете се с тези статии за доктор Атанас Скатов, или по-точно за Атанас Димитров без доктор.Постиженията са си негови лични и по никакъв начин не е допринесъл с нищо за обществото с кетеренията си - суета и его. Не знам какви приподозащитници са алпинистите и височинните туристи, след като всичките им *** остават по върховете.
5
0
 
18
 
! Отговори
ЛС1914 преди 3 години
Аз така като се качвах на черни връх, след лифта беше егати суда...Шега не бива
4
2
 
37
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕСТАНЕТЕ ВЕЧЕ!!! ТЕМАТА СЕ ИЗТЪРКА НАПЪЛНО СЛЕД ТРЕТИЯ ДЕН!ТРЪГНАЛИ ДА СЕ ИЗКАЧВАТ ПРЕЗ ЗИМАТА, ЗАЩОТО ИСКАЛИ ДА СЕ ВПИШАТ В ИСТОРИЯТА!
3
2
 
32
 
! Отговори
С преди 3 години
личния си пример този алпинист показа, че който си го търси винаги си го намира!
2
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтърка се да си го местяСпрете се бе