Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко

Една от причините е малкото информация
14 фев 2021 22:00, Нели Христова
193
Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко
Снимка: БГНЕС

От първи март трябва да започне ваксинацията на хора над 65 години и такива с хронични заболявания. В момента личните лекари правят списъците на желаещите да се ваксинират, но за момента джипитата нямат информация как ще протече самата имунизация. Не са много обаче и пожелалите ваксина възрастни хора.

Все още са малко желаещите възрастни или хронично болни хора, които искат да си поставят ваксина срещу ковид. Според лични лекари, една от причините е малкото информация за това как ще протече процесът по имунизиране.

"Има такива, които активно ни търсят, за да се включат в тези списъци, има и такива, които отказват категорично", заяви д-р Владимир Бояджиев.

Във Варненска област има около 300 общопрактикуващи лекари. До края на работната седмица само 100 от тях бяха изпратили списъците с желаещи да се ваксинират на здравната инспекция в града. Оттам отговориха, че броят на хората над 65 години и хронично болните, пожелали да се имунизират, е много малък - едва 3761 души.

БНТ пита няколко души дали ще се ваксинират?

"Мисля по въпроса, информирам се все още", каза Ганка Лунгова.

"Все още се колебая, щото съм на 76 години и имам проблем с ваксините", коментира Васил Найденов.

"Аз съм болна и ако ми разрешават, ще се ваксинирам", заяви Тодорка Стоянова.

Малко за момента са и поискалите ваксини в Пловдивско.

"Ако лекарят ми препоръча, ще го направя", коментира Стефка Станчева.

"Няма да се ваксинирам на този етап, изпитвам лек страх от самата ваксина", сподели Василка Тасева.

Досега едва около 10 процента от пациентите в листата на доктор Калайджиев са изявили желание да се ваксинират. За да бъдат избегнати усложнения, лекарят съветва преди имунизация пациентите да си направят както антигенен тест, за да проверят дали са болни в момента, така и тест за антитела.

"Най-лошият вариант би бил, ако в момента сте болен без да знаете. Тъй като тогава не можем да предвидим каква реакция ще възникне. А ако сте преболедували сравнително скоро и имате антитела, на този етап е безсмислено да бързате", каза д-р Александър Калайджиев.

Лекарите припомнят, че единственото противопоказание за поставяне на ваксините срещу COVID-19, за което има научни сведения, е активното лечение на ракови и автоимунни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пфайзер твърдят неща които могат и да не се случат точно по този начен, дали са прави ще разберем след 5-6 години
116
5
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен124Напълно съм съгласна с теб!
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари прибират такси по 20 лева и хората нямат пари. А моят често ни опрощава дори потребителската такса.Въпрос на човек, не само лекар.
114
2
 
8
 
! Отговори
Медиана преди 3 години
До ДианаТи само повтаряш каквото казват ГЕРБ и не мислиш много.
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите реват, че хората нямали информация! Покъртително!_____Ирония, нали?Чудя се, какъв процент от населението знаят официалния сайт за ежедневна информация свързана с този коронавирус, съответно и ваксините?!
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаТва е вярно, че на много хора главата им служи само да си слагат на нея шапката и очилата.Аз само казвам, че трябва сериозно четене и търсене на информация, а не четене на статиите в новинарските сайтове. Те са само начална точка (ако въобще човек ги ползва).
111
12
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен121Няма как да ти докажа това на теб - човекът, когото нарекох така си знае защо така съм го нарекла, а ти си лицемерен, опитвайки се да се покажеш много загрижен за него, когато всъщност се опитваш да ме нараниш...И това няма от къде да го научиш освен от БСП! - това е тяхно патентовано оръжие...
110
12
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен114Според мен, дезинформацията не се вихри по въздуха...Има такава истина "умният човек избира умното и от най-глупавата книга, докато глупавият се хаваща за най-глупавото дори и в най-умната книга /информация, ситуация и т.н./...Въпрос на приоритети, значи...Просто трябва да се мисли, а много хора не обичат подобни процеси, явно...
109
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана от 94Ами докажи, че човекът наистина е "побъркан". Докато не го направиш, това си остава лична напатка. И определно е двуличие да наричаш така хората, а да молиш да няма лични напатки към теб. Кажи си сега, наркая, от неомакрсистите ли си, или си от старите ***. На мен ми се струва, че си потомствена комунистка, а? Поне трето поколение.
108
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... Защо не ги публикувате декларациите да се види какво пише... пише че си опитно зайче и че можеш да умреш, ама те не носят отговорност..._____Ако наистина смятате, че крият нарочно документа, не сте прав!Другият вариант е, че говорите наизуст!На сайта на областната ми РЗИ е публикуван документа.Вероятно и на сайта на МЗ.Вижте на този на вашата РЗИ.
107
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусЦ, просто си си безполезен, затова преувеличаваш, защото истината е също толкова неприятна: нископлатен, с комплекси, неграмотен. Типичните характеристики на всеки е--ч. А дали ще ги надживееш - ако стане няма да е защото си особено умен, а въпреки това
106
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дианче, ходи да правиш фелацио на там с който живееш. Мисленето не ти се удава. Тъпичка си. Айде метла.
105
2
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Точно така пиша от панелката,скрит под леглото,безработен и не видял жена досега в живота си!Затова не общувам с хората,понеже вече една календарна година се нагледах на глупости!Както казах на едни *** с маски,смятам всичките да ги надживея!Чакам единствено лятото и морето,вирусите ги ловете с рутера!
104
1
 
6
 
! Отговори
Медиана преди 3 години
До ДианаГЕРБ и ти най-много лъжете. Мисля че си калинка.
103
12
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен110Не е двуличие да наричаш нещата с личните им имена! Колкото до обръщението ми за въздържане от лични нападки, то то няма нищо общо с истинските имена на нещата, защото аз винаги мога да докажа своите думи, а тези "лични нападки" са определено общи приказки, характерни за такива като теб, БСП!
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаФактите са ключова част от знанието, а фактите в информацията предлагана от медиите са минимални и често неверни т.е. не са никакви факти. Изобщо, да си получаваш ЗНАНИЕТО от медиите за масово осведомяване е гаранция за това, че ще си НЕГРАМОТЕН.
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да да ама не, точно многото инфо за ваксините ги изрита в ъгъла, няма луди да се бодат с ГМ0та и не минали трета фаза, по точно малко са желаещите да са опитни свинчета
100
9
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен103Информацията е ключова част от знанието, уважаеми! Не можеш да имаш знание, ако нямаш информация!...Въпросът е, че се вихри някаква ужасна дезинформация, която обърква знанието на много хора, явно!...
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана oт 94Аз полът ти не съм споменал. Говорех само за двуличието ти да наричаш хората побъркани и ***, а после да казваш "без лични нападки, значи". Това двуличие е типично класическите и за нео-марксистите. За това казвам, че съм сигурен, че ти си една (или един, ако предпочиташ) от тях. От които точно, не е и толкова важно.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари прибират такси по 20 лева и хората нямат пари. Няколко дози и ще трябват 1000 лева.