Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко

Една от причините е малкото информация
14 фев 2021 22:00, Нели Христова
193
Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко
Снимка: БГНЕС

От първи март трябва да започне ваксинацията на хора над 65 години и такива с хронични заболявания. В момента личните лекари правят списъците на желаещите да се ваксинират, но за момента джипитата нямат информация как ще протече самата имунизация. Не са много обаче и пожелалите ваксина възрастни хора.

Все още са малко желаещите възрастни или хронично болни хора, които искат да си поставят ваксина срещу ковид. Според лични лекари, една от причините е малкото информация за това как ще протече процесът по имунизиране.

"Има такива, които активно ни търсят, за да се включат в тези списъци, има и такива, които отказват категорично", заяви д-р Владимир Бояджиев.

Във Варненска област има около 300 общопрактикуващи лекари. До края на работната седмица само 100 от тях бяха изпратили списъците с желаещи да се ваксинират на здравната инспекция в града. Оттам отговориха, че броят на хората над 65 години и хронично болните, пожелали да се имунизират, е много малък - едва 3761 души.

БНТ пита няколко души дали ще се ваксинират?

"Мисля по въпроса, информирам се все още", каза Ганка Лунгова.

"Все още се колебая, щото съм на 76 години и имам проблем с ваксините", коментира Васил Найденов.

"Аз съм болна и ако ми разрешават, ще се ваксинирам", заяви Тодорка Стоянова.

Малко за момента са и поискалите ваксини в Пловдивско.

"Ако лекарят ми препоръча, ще го направя", коментира Стефка Станчева.

"Няма да се ваксинирам на този етап, изпитвам лек страх от самата ваксина", сподели Василка Тасева.

Досега едва около 10 процента от пациентите в листата на доктор Калайджиев са изявили желание да се ваксинират. За да бъдат избегнати усложнения, лекарят съветва преди имунизация пациентите да си направят както антигенен тест, за да проверят дали са болни в момента, така и тест за антитела.

"Най-лошият вариант би бил, ако в момента сте болен без да знаете. Тъй като тогава не можем да предвидим каква реакция ще възникне. А ако сте преболедували сравнително скоро и имате антитела, на този етап е безсмислено да бързате", каза д-р Александър Калайджиев.

Лекарите припомнят, че единственото противопоказание за поставяне на ваксините срещу COVID-19, за което има научни сведения, е активното лечение на ракови и автоимунни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Даже не ми е нужно да проверявам думите на медик-***, който ми се хили ехидно и ми обяснява, че не си мия ръцете. Той ми е директно ясен.
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...истинска информация от свободни и независими медии."Кои са те?Да ги чета и аз.
95
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в момента МУСАД разследва "невероятните резултати" от масовата ваксинация в Израел? Най-големия сайт за новини в Израел, цитиран от Евроком ТВ, съобщават, че в райони, където масово не са ваксинирани има три пъти по-малко мъртви от колкото в райони, където масово са вече ваксинирани.МУСАД казват, че като се ваксинираш, тялото създава антитела, но същевременно започва мутация на нов ковид. Така ваксинираните почват да заразяват и то с мутации, които често ваксините не помагат.
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите реват, че хората нямали информация! Покъртително!
93
10
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен94Какво да се прави като всяко нещо си има своето име, а то може и да не ти е приятно, но си е факт! И тези, за които говориш са такива, каквито са не защото не са съгласни с мен, а защото говорят такива неща, каквито говорят...В противен случай, щяха да ми покажат къде бъркам, но явно не аз бъркам, а някой друг! И...Няма никакво значение мъж ли съм или жена - не обсъждаме полови въпроси в момента...Придържайте се към темата, моля! Без лични нападки, значи!
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахСтатиите не са знание, а знанието е базата на осведомеността, не "информацията". От тия 50 статии, които повтарят едни и същи общи приказки, няма да станеш по-знаещ.
91
0
 
16
 
! Отговори
хах преди 3 години
Малко информация? Та вие на ден по 50 статии пускате. Колко да е малко информацията? По-скоро обратното.
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаКак да си го представяме... Няма на този свят и един политик, който да няма интерес от това да затвори хората по къщите им. В САЩ не са за затворили защото искат, а защото политиците им са ги накарали. А ако мислиш, че хората сами ще искат да се затворят, тогава нека всякакви политически мерки да отпаднат и да видим как хората сами ще се затворят по домовете си.
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, то има достатъчно информация, ама доста хора все още мислят с главите си... защо самите лекари не искат да се ваксинират. Защо не ги публикувате декларациите да се види какво пише... пише че си опитно зайче и че можеш да умреш, ама те не носят отговорност...
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93"Моя личен лекар няма никаква идея за нищо конкретно свързано с ваксинирането. Личните лекари са в същата мъгла, както и всички други граждани"Явно личния ти лекар е некадърник. Сменяй го.
87
17
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ХемусКак можеш да вярваш на такива слухове, а да не вярваш на медицината?! Защо мислиш, че светът ще затваря бизнес, училища, транспорт ако няма истинска опасност? Как си представяш едни американци, които сънуват бизнес и пари да се заключат по къщите си, например?!...Не е оригинално да "оригиналничиш" с такива неща - опасно е! Според мен, има хора които смятат, че населението на Земята е твърде много и пускат такива мухи наляво и надясно, а някои им вярват...
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората правят яко секс тая вечер, а ние бичим тук.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусХората правят мангизи и без пандемии, но понеже вие сте бедни като мишки, по принцип правенето на пари ви се вижда като магия/*** работа.А, аз казах, че си мислиш, че като се правиш на голям ***, се мислиш за голямата работа, а всъщност за нищо не ставаш. Ти само го потвърди като си каза каква ти е целевата група: едно време имаше приказка, че единствените жени, за които не се дават а се вземат точки са от "износа на Вовата". Поне не цапате нормалното общество.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доана" е мъж. Мъж, който ползва женско име за псевдоним. С една дума...
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моя личен лекар няма никаква идея за нищо конкретно свързано с ваксинирането. Личните лекари са в същата мъгла, както и всички други граждани. Някои правят някакви списъци, без да имат информация, просто са решили да имат някаква готовност.Моят пък имаше всякаква информация. Доста поговорихме.
82
1
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
има хора, които трябва да слушаш, защото са специалисти в това, в което ти си нямаш и идея...------Мне, не трябва. Никъде не ми е записано задължение да вярвам безкритично на всеки мошеник. Вярва се единствено на собствените сетива и на Господ. Всичко останало се проверява.
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаНикой никого не трябва да слуша. Това е чисто и просто робство. Всеки трябва сам да поема отговорността за своите решения, какъвто и "тъпчо" да е, и каквито и експерти да има.
80
7
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен87Така е, но факта, че са под общ знаменател "ковид" означава нещо - в противен случай нямаше да се харчат да купуват ваксини, които не работят...
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаВече са 100 ковита и не се знае коя ваксина срещу кой ковит.
78
14
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен74Абе ти нормален ли си?! Или виждаш бялото черно винаги...Трябва да си провериш "зрението" значи...Има такъв вирус, тъпчо! И не забравяй, че ти не си най-умния в света и има хора, които трябва да слушаш, защото са специалисти в това, в което ти си нямаш и идея...Отивай да се ваксинираш колкото се може по-бързо!