Прощаваме се с алпиниста Атанас Скатов

Той загина на 5 февруари под връх К2
14 фев 2021 08:58, Елка Василева
91
Прощаваме се с алпиниста Атанас Скатов
Снимка: архив, БГНЕС

Днес се прощаваме с алпиниста Атанас Скатов, който загина на 5 февруари след неуспешна атака на връх К2 в планината Каракорум.

Опелото и поклонението пред Атанас Скатов ще се състои от 12.30 часа в централния храм „Св. Димитър“ в Сливен. Тленните останки на 42-годишния алпинист ще бъдат положени в Новите гробища в града в 14.00 часа.

Още по темата

Сред върховите достиженията на Скатов, който започва кариерата си през 2012 година, са изкачването на първенеца на планетата връх Еверест  - по южния и северния ръб.

Покорява още 10 върха с височина над 8 000 метра, като притежава редица постижения за най-бързо изкачване.

Скатов е първият българин, успял да изкачи седемте континентални първенци. Два пъти спортист на м. май  - през 2014 г. за изкачването на Еверест, и през 2018 г. за изкачването на връх Чо Ою.

Спортист номер 1 на град Варна за 2019 г. за изкачването на четири осемхилядника за 140 дни.

Атанас Скатов е почетен гражданин на Сливен от 2015 година, припомня БНР. Той беше удостоен с най-високото гражданско отличие на общината, след като стана първият веган, изкачил връх Еверест. Носител е на грамота за цялостен принос за развитието на родния си град.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за всички тези ,които ще кажат,че не е хубаво така да се говори. Не е! А хубаво ли е да се принизяват успехите на желязна сила, "мъжество" , смелост, можене на истинските алпинисти. Алпинисти , които катерят пета степен трудност по западния гребен....
69
3
 
6
 
! Отговори
До Мда преди 3 години
Прочети малко собствените му думи и ще видиш,че човекът обвинява наляво надясно,че хората не разбират алпинизмът и нямат право на мнение едва ли не. Аз за пръв път прочетох нещо негово и ми се стори доста префърцунено да се слага сам в А групата, а изкачванията как са описани, какви чутовни усилия,каква мъка,какъв апотеоз....сякаш някой зорлян го кара... Не знам как ви вдъхновява тази цялата лирична боза, комерс е всичко...алпинист от 9 години,но пък с мениджър
68
3
 
3
 
! Отговори
La Grande преди 3 години
Светъл да е пътят му! Много коментари тук, злобни дребнави и бездушни, жалко...
67
0
 
8
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Как точно Скатов си повярва, че там където са се провалили Кшищоф Биелицки, Адам Биелицки, Йежи Кукучка, Денис Урубко, Анатоли Букреев и още плеяда велики алпинисти той би успял?!!! Вярно трябва да нямаш грам мозък за да помислиш подобно нещо и видяхме логичният край. Вероятно се е надявал Нимс, Мингма и останалите големи да теглят туристите до върха, но те си свършиха своята работа и се прибраха в Катманду.
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до РусомразЕми Путин е умен, кво?
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, не е грозна, стига сте злобели, симпатична е и умна.
64
3
 
2
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Утре вече никой няма да го помни или споменава. Такава е БГ.
63
2
 
14
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Не е загинал след неуспешна атака, а на практика се е самоубил заради егото си - напусна българската си съпруга и остави сираче 9-годишния си син, за да обикаля планините с новата си тупалка Шени Мехмед Бензен. Но Господ не хареса това и го прибра при Себе Си.
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се прощаваМЕ с алпиниста Атанас Скатов, а близките и познатите му се прощавАТ с него.Как мога да се прощавам с някой, който не е бил част от моя живот и хабер съм нямал за съществуването му приживе? Заглавието ви звучи напомпано-драматично, но просто не е вярно.
61
16
 
9
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Tpoлове сте защото плюeте по всеки и всичко българско, независимо дали става въпрос за жив или починал...Но!Ако някъде някой е написал нещо за Путин и Русия, си cъдиpaте и зaдните части да го боготворите!Това и слепите го виждат...За това и се обиждате на думата тpoловe.Защото сте тpoлoве!
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах какво общо има Варна с изкачването на някакви осемхилядници дето дори не са в България камо ли край Варна.
59
2
 
18
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Питаш ли ме нещо, защото не разбрах от точката в края на изречението ти? Уважение към хора, отиващи сами към смъртта си нямам. Повярвай ми планинар съм и във всички форуми се говореше, че няма да си дойде жив от там. Хора като Нимс и Мингма едва успяха, а те са с доста сериозна подготовка, а нашия е просто турист.
58
5
 
20
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Ще може ли мениджърката му да излезе и пак да ми обясни как са си правили въже от дрехите си. Доста се смях оня ден. Който е гледал вертикална граница знае какво се е случило. Неподготвен е бил, планирал се е и е застрашил живота на останалите. Резна ли са му въжето и така.
57
4
 
10
 
! Отговори
Све преди 3 години
Този, който чете и вижда и интерпретира нещо като "злобен коментар" е...низък дух и ограничен мозък. Толкова е просто. Ако Скатов говореше, че другите му "завиждали и злобеели", значи той беше пълен със същото. Това е. Колко е сложно да се разбере?
56
1
 
12
 
! Отговори
Све преди 3 години
Хора, които виждат "плюене" и им се привиждат "платени ***" (кой плаща да се "плюе" Скатов, я дайте да знам и аз ?)имат огромен проблем! Аз имам проблем с истината и фактите и затова не виждам нито плюещи, нито ***. Виждам хора, които пишат каквото си искат, защото са свободни да изразяват мнението си и въобще не ми пречат. Ако "плюещите" и "троловете" ви се привиждат отвсякъде, излезте от нета или се възвисете малко над собствените си ограничени и виждащи само "плюене" мозъци!
55
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Скатов никога не е бил алпинист, а високопланински турист. На алпинистка не са му нужни шерпи да му носят екипировка и да му правят път. Стига с този Скатов писна ми вече.
54
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Кой наду балона ? "
53
7
 
8
 
! Отговори
999 преди 3 години
ЗЛОБНИТЕ КОМЕНТАРИ ИЗДАВАТ ЕДИНСТВЕНО НИЩЕТА НA Д УХА. КОЙ Е ПО- МЪРТЪВ ...НЕ ЗНАМ?!
52
0
 
14
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Абе хубаво, нека почива в мир. Но хайде да не заменяме и изкривяваме понятия. Стига.
51
6
 
12
 
! Отговори
Хора... преди 3 години
...толкова ли е трудно да кажем едно "Нека почива в мир!", а трябва и под такива новини да се опл ю ваме взаимно?