Принудителен отпуск: Кой дължи здравните осигуровки?

Оформя ли се нов осигурителен казус в пандемията?
Обновена: 15 фев 2021 19:38 | 15 фев 2021 19:38, Веселина Йорданова
13

Нов казус със здравното осигуряване в условията на пандемия. Кой дължи здравни осигуровки на служителите, които са в принудителен неплатен отпуск заради коронавируса?

В сегашната ситуация у нас в Кодекса на труда са заложени две хипотези. Според едната, ако работникът пожелае да излезе в неплатен отпуск, един месец се зачита за трудов и осигурителен стаж, като здравните вноски са за сметка на служителя.

При втората хипотеза, когато неплатеният отпуск е постановен със заповед на работодателя, здравните вноски се плащат от фирмата. Пандемията обаче създава и трета хипотеза, при която нито здравноосигуреното лице, нито работодателят са отговорни за излизането на служителите в неплатен отпуск, предаде Bulgaria ON AIR.

"Става въпрос за случаите, в които със заповед на държавен орган, в конкретния случай със заповед на министъра на здравеопазването, съответното предприятие е затворено Тогава сегашната ситуация е променена в условията на локдаун. На два месеца се признават за трудов и осигурителен стаж, но в рамките на тези два месеца сегашната ситуация е, че работникът или служителят трябва да платят здравните вноски сами", заяви д-р Хасан Адемов.

В края на миналата седмица бяха направени промени в Закона за извънредното положение, според които досегашните 60 дни неплатен отпуск се увеличават на 90, в които държавата признава осигурителния стаж и осигурителните права, но отново не признава здравните.

Симона е сервитьор и в момента е в неплатен отпуск, но здравните вноски се заплащат от работодателя ѝ.

"Ние не получаваме достатъчно пари, за да си платим нещата, които са ни необходими. Ако трябва да си плащаме здравните осигуровки, едва ли хората ще го направят", обясни Симона.

А сумата, която трябва да се плати за здравни осигуровки, е 26 лева на месец.

Много хора обаче, които са загубили работата си заради пандемията са спрели да плащат здравните си вноски. Така в рамките на една календарна година здравно неосигурените лица у нас са нараснали с над 30% и вече са над 700 хиляди.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не дължи здравни осигуровки, бялата мафия дължи пари на хората задето ползва ЗК за бухалка да изнудва хората да им плащат за услуга, която не ползват. Трябва да има опция да си изтеглиш парите ако не им ползваш услугите. Да речем 10 години не си ходил ва лекар връщат ти 4 бона кеш.
11
2
 
6
 
! Отговори
абсурдистан преди 3 години
само в тая "държава" безлаботните са Длъжни да внасят осигуровки и то по време на криза ! В истинските държави Раздават пари на всички изпаднали в беда.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"как 700 хиляди от 3.17милиона "заети" са без здравни осигуровки..."Нали знаете, че много, особено от една категория, не плащат изобщо такива неща като осигуровки ...
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който спира от работа фирмата, той трябва да плати.В случая, бат Гойко.
8
2
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6шшшшшт.... Тихо!То ще се чуе на изборите.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в България ...Какво е това "принудителен отпуск"Ако отида на друга работа, ще ми съдере ***, моя работодател, нали?
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нали уж само Пет Процента била безработицата,като как 700 хиляди от 3.17милиона "заети" са без здравни осигуровки? Май Безработицата гони 22%
4
0
 
10
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
щом нямат 26 лева не искам и да знам какви са заплатите
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великите мозъци от администрацията чак сега ли се сетиха за този казус? А иначе : Мислим за хората
2
1
 
10
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Ами би трябвало "работодателят-бизнесмен" да ги дължи.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО БЪЛГАРОYБИЕЦ ДЪЛЖИ ВСИЧКО НА ВСИЧКИ КОЕТО НЯКОГА НЯКЪДЕ СЕ Е ДЪЛЖАЛО!