След смъртта на дете: Управници ли да си идат или да сме по-отговорни?

Решават ли оставките въпроса и защо липсва контрол?
Обновена: 15 фев 2021 22:38 | 15 фев 2021 22:37, Веселина Йорданова
211

Смъртта на 16-годишно момче от токов удар заради неизправна шахта в столицата за пореден път разклати доверието на обществото в институциите, след като те си прехвърлиха отговорността една на друга.

Граждани протестираха пред Столичната община с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Това се случва по-малко от 2 месеца преди предстоящите избори и неясното политическо бъдеще на страната.

Още по темата
"Аз търся отговорност в хората. Един човек мърляво е оставил кабелите оголени. Заради това, че ние сме свикнали мърляво да си вършим работата, защото твърдим, че ни е ниска заплатата, застрашаваме живота на децата си. Хубаво е да търсим контрола, но той е ефективен, когато нарушенията са малко, не когато са практика. Колкото и управници да си отидат, нещата няма да се оправят - ние трябва да си променим нагласата", заяви в ефира на "Денят ON AIR" политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев.

Двамата с политолога Георги Киряков коментираха каква е причината за нелепата смърт на младото момче - липса на контрол от институциите или невниманието на конкретен човек, което Стойчев определи като тенденция.

"Важни са и реакциите на институциите. Отговорността е лична само вкъщи. Освен вината на човека, я има и тази на контролиращата институция. Оставката на Фандъкова няма да върне живота на детето. Под нея има десетки хора обаче, които трябва да са си свършили работата. Най-верният път за политическа отговорност е оставка от институциите", смята от своя страна Киряков.

Експертите коментираха и предстоящите избори.

"Социологическата картина не предполага изненади на изборите. Правителство много трудно ще бъде създадено", каза Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Стойчев понятието "коалиция" се е превърнало в "мръсна дума".

"Широката коалиционност означава представяне на повече интереси. В момента ни се струва, че липсата на ясна еднопартийна отговорност в кабинета е грешка. В демокрациите, обаче, които имат като нашата конституционна уредба, да имаш кабинет, подкрепян от няколко партии, е нормална практика", добави той.

Според Киряков причината за негативния поглед върху коалициите е противоречивата информация, давана от политиците.

"Голям проблем на коалиционната култура е, че до вчера враждуващи партньори изведнъж си стискат ръцете, уж в името на народа, избирателите и тн. Когато виждаш, че няма да спечелиш мнозинство, не се кълни, че няма да влизаш в коалиция. После разочароваш собствените си избиратели", заяви експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
америка1332002 - и като спреш сред пясъка в пустинята ще отскочиш до канавката ще се наведеш да пипнеш кабелът на оголено место ли ? Що за сравнение неадекватно ? Питам пак В КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ НАМЕРИ КАБЕЛ ПОД НАПРЕЖЕНИЕ НА УЛИЦАТА ЗАВЪРЗАН ЗА ПАРАПЕД ? Опааа пак обърках Т с Д, някои тук това чакат, да покажат знания по български, че хич ги няма в знанията при изборът на депутати-ид'иоти !
140
2
 
5
 
! Отговори
Леля Пена преди 3 години
Базотговорността и незачитането на правилата тръгва отгоре.Блестящ пример ББ/доброто ми възпитание пречи да го нарека както трябва/ и върви надолу.Безнаказаността също!
139
4
 
6
 
! Отговори
Американец преди 3 години
На стойчо мизерника , два кабела с високо напрежение в задното отверстие!
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия така трият, че объркват и отговорите за изказите ! Коментар 159 вече се отнася за 152 -ри !
137
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
управниците да си идат за да сме по-отговорни
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не оставки...някой или някои трябва да отидат в затвора. Трябва да има индивидуална отговорност. Някой е пипал там, някой е знаел, някой не си е свършил работата.
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
156 - алоооо коректора, дипломата ми за кое образование те интересува, за средно е българска за висше е датска и смятам, че съм по-грамотен от теб, защото съм на работа в държава е която трудът ми е оценен достойно, а това е щастието в живота ! Ти си завършен ид'иот, щом се взираш в 'буквите" вместо в самата действителност която ти предлагат избраните от теб кр'етени !
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 154За да питаш...
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 155За да питаш...
132
1
 
1
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
Кабел под напрежение на улицата завързан за парапед - В КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕ ВИДИТЕ ТОВА / изключвам България,защото ние сме "НОВАТОРИ" във всичко,в обединените арабски емирства например. не точно така. кабелите са по пясъка на магистралата. открити.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управници ли да си идат или да сме по-отговорни?А защо или?
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи да "послушаме" какъв акъл ни раздава доцентът-***'от Ст.Стойчев който раздава средни пръсти за БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ? Ей *** кого сте поканили за раздаване на ***'отии бе, значи наистина сте *** щом не помните срамните неща ?
129
1
 
6
 
! Отговори
Инсектицид преди 3 години
Да. Когато един човек е некадърен за мястото, което заема, ако се смени с кадърен, тогава нещата се оправят. Лошото е, че в нашата държава е рядкост хората да са на правилното за тях място. Като започнеш от калинките във властта, а и както се казва - рибата се вмирисва от към главата - всичко надолу е също налазено от калинки. Когато калинки ще назначат работник да свърже кабели, те ще гледат цената, а не дали е кадърен, защото това не могат да преценят. На всяко ниво калинки назначават калинки.
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кабел под напрежение на улицата завързан за парапед - В КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕ ВИДИТЕ ТОВА / изключвам България,защото ние сме "НОВАТОРИ" във всичко,както си имаме министър-председател пожарникар-бандит,пак ЕДИНСТВЕНИ в света /??? Кой избра навежи същества за депутати които пък уредиха про'стаци по фамилна линия на всякакви постове из държавата те пък уредиха познати невежества да ни избиват по улиците като *** ! Времето за мислене е на 04.04.2021 г.и пак изберете пожарникар-бандит,волята е ваша !
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Останаха само мърлячите в тая държава.
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледаме и не можем да повярваме какво е направено, слушаме записи и не можем да повярваме на ушите си...а още колко неша не знаем... че са направени и казани...
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само с контрол и без морал не става! Насила хората не можеш да ги направиш съвестни...Затова е добре всеки от нас да си помосли какви са му ценностите и ако са свързани с веселба, здраве и пари да не се чуди на резултата в обществото и държавата
124
0
 
3
 
! Отговори
бгработа преди 3 години
Абсурдно е кабелът да е захванат за парапета! Некадърници!
123
1
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
в новаБългария никой за нищо и пред никой не отговаря!ще мине в графа нещастен случай и толкоз!това е реалността! това е така защото няма работеща съдебна система! работеща съдебна система няма за да могат някой по върховете да въртят делавери през просото и никои да не ги търси за нищо!е, докато е така, ще мрем като кучета дори и разхождайки се по тротоара.Идват избори, мислете какво правите или не правите
122
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На източния фронт всичко е спокойно.Няма контрол и ред защото няма държава.Държава има дотолко колкото да те глобят,да те натварат с такси и данъции да ти вземат и залъка от устата ти.