КТ "Подкрепа": Данъчната система у нас е неефективна

Президентът Димитър Манолов пред Bloomberg TV Bulgaria
16 фев 2021 10:19, Анисия Иванова
87
КТ "Подкрепа": Данъчната система у нас е неефективна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От КТ "Подкрепа" категорично ще настояват от новия кабинет за реформа в данъчната система на България - премахване на подоходния данък върху минималната работна заплата. Това сподели президентът на синдиката Димитър Манолов, в ефира на предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"От неформалните ми разговори с политици всички те, когато няма камери и микрофони, си признават, че данъчната система у нас е неефективна и не издържа. Въпросът е кой ще намери куража да направи някакви стъпки в тази посока."

"Необходимо е да се преразгледа корпоративния данък и подоходния за физически лица в посока прогресивно облагане", изтъкна Димитър Манолов.

"Непосредственият ефект от увеличението на минималната пенсия е, че създава повече разходи за пенсионната система. Вторичният ефект е, че се разбиват принципите, върху които съществува дадена пенсионна система - намалява се значението на приноса на осигурените лица в съотношение на размера на пенсиите, които те получават", каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на новия вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост президентът на КТ "Подкрепа" коментира, че макар и в пространството да циркулира информация, че средствата, заделени за реалния сектор, са се увеличили, от разговорите на синдиката с работодателските организации, става ясно, че увеличението не е в необходимия размер.

"Бяхме говорили, че предвидените до момента средства на стойност 300 млн. лева трябва да бъдат увеличени на малко повече от 2 млрд. лева. Твърди се, че средствата така или иначе възлизат на 900 млн. лева и че по някакъв начин са коригирани двата милиарда лева, предвидени за саниране на сгради, но това са само приказки - вторият вариант на Националния план така и не сме го виждали в пълния му текст.", допълни гостът.

Манолов коментира, че един от положителните елементи на Националния план за възстановяване и устойчивост, който беше заложен в първоначалния му вариант и се очаква да остане и във финалния, е решаването на дългогодишни проблеми като например ситуацията с БДЖ.

"Българските държавни железници години наред бяха пренебрегвани и имаха серозни затруднения, но сега са предвидени прилични стъпки както в оптимизацията на инфраструктурата, така и по отношение на подвижния състав и внедряването на модерни технологии. Това е хубаво, тъй като не смятам, че държавата без европейски средства би била способна да извърши подобно модернизиране на своите железници", смята президентът на "Подкрепа".

Целият разговор може да видите във видеото


87
Още от Общество
В пандемията сделките с къщи на село скочиха с около 20%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 2 седмици
Че то кое е ефективно в тая нашата или вашата страна за нас афекта за вас ефекта нали така бла бла по телевизията това що било така онова защо не сработвало само приказки за *** действия нулеви а парата по джобаците болл нали така г-н ИГРАЧ.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За работниците огромният проблем е укриването на доходи и неплащането на осигуровки, най-вече от работодателя. Синдикатите защо се правят, че него го няма? Това са месечно близо 800 милиона лева неплатени осигуровки от работодателите и около 500 милиона от работниците. После защо пенсиите били ниски, защо нямало пари за здравеопазване и т.н.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При пенсиите ако направят ежегодно преизчисляване на всички пенсии с осигурителния доход от предишната година, няма да има нужда от минималната пенсия и тя ще отпадне
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Очевидно е, че не трябва да има необлагаем минимум при това огромно укриване на доходи.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Програмист
Е,те сега понеже са много коректи работодателите!
74
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
С това искане за необлагаем минимум само подпомагат и улесняват сивия сектор.
Пример :
Един некоректен осигурител плаща осигуровките на работник + работодател + ДОД на работника. Така му е по-изгодно и плаща по-малко.
Ако въведат необлагаем минимум същите тия ще си спестят плащането на данък, и ще им излиза още по-евтино.
73
0
 
2
 
! Отговори
Аман от тролове преди 2 седмици
До ЗНАЕТЕ ЛИ ?

Ти слабоумен ли си? Как да не плащат??? Как изобщо си го представяш????
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Мен
Лесно се смята!
Ако богатия-работодателя,коректно внася вс.осигуровки на работника на реалната заплата,ако коректно му изплаща и отчита положения нощен и извънреден труд,няма да има толкова ниски пенсии,няма да има и таван на пенсиите,няма да има и хора с недостигащ за пенсия стаж.
Изглежда си много малък и не знаеш,какво беше подоходното облагане преди плоския данък или не достатъчно умен,за да разбереш,как се променят нещата!
71
1
 
1
 
! Отговори
ГУСВ преди 2 седмици
Най сетне другаря старши лейтенант от Червена могила се сети,че топлата вода е вече открита и си изми ръцете!
70
1
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 2 седмици
Колкото повече богатия имал, толкова повече, работещите нямат, защото богатия наема все повече работници да му работят за без пари. Това е толкова разбираемо. Просто „ умните ” имат чадър над тях, а бедните са бедни, защото над тях има само бухалки и корумпирани синдикати, които само се спотайват
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СИСТЕМАТА, цялата система е неефективна за мнозинството от обществото.
И не само не е ефективна, а е и убиваща!
С клетви, молитви и поставяне на диагнози нищо няма да се промени.
68
5
 
2
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ ? преди 2 седмици
ЧЕ БОГАТИТЕ ПО ЗАПЛАТИ НАД 3 000 лв. БРУТО МЕСЕЧНО,

НЕ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ

САМО ТЕЗИ ПОД 3 000 лв. БРУТО, ВКЛ. И МРЗ ОТ 650 лв. БРУТО,
ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ ВЪРХУ 100 % ОТ ДОХОДА СИ
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Бедните" са прекалено тъпи за да осъзнаят че колкот по-богати хора има в България за тях ще е по-добре, защото тези богати хора имат нужда от стоки и услуги за които ще плащат на фирми в които работят тези бедни. И когато има богати хора да плащат повече, ще има и за по-големи заплати на "бедните". Обаче простия Българин си представя нещата така - държата да взима част от парите на образованите хора и да ги мушне в джоба на "бедния". няма да стане тази работа.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бедните ще си останат бедни ако ще и сферичен данък да въведат. Като си необразован нищо не може да ти помогне. Вместо да гледате как държавата да взима от другите, вземете погледнете себе си и как да станете по-производителни.
65
0
 
5
 
! Отговори
God преди 2 седмици
До Мяу
Нещо не си разбрал. Тези милионери се появяват в регистъра на данъчните, т.е. това са хора, които се декларирали доход над 1 млн. лв и ще му платят данъка. Провери в миналото с прогресивно облагане колко легални милионери имаше у нас и защо имаше бум на офшорките. Олигарсите у нас богатеят чрез бюджета. Ако политиците спрат да им дават парите на данъкоплатците, няма да има нужда да се увеличават данъците. Иначе увеличението ще влезе пак в техния джоб, а не в джоба на бедните.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И как богатите богатеят за твоя сметка?
63
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
До Анонимен

Я обясни как вдигането на данъка за богатите ще обогати бедните? И понече математиката ти куца 10% от 1000лв за 100лв 10% от 10 хиляди е 1000лв. Кой плаща повече?
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 60
С плоския данък богатите стават още по-богати,бедните още по-бедни!
Няма лошо да има богати,лошото е когато те богатеят за сметка на бедните!
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Обективен
Така е,но много от младите и тези на средна възраст не разбират истински,за какво иде реч! Вземат едни пари,но не си дават сметка,че осигуряването им на МРЗ е самоубийство за тях и за техните деца!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е една от малкото страни в Европа с плосък данък и без минимален облагаем доход!Направи ли ни това по богати през всичките тия 13 години?