КТ "Подкрепа": Данъчната система у нас е неефективна

Президентът Димитър Манолов пред Bloomberg TV Bulgaria
16 фев 2021 10:19, Анисия Иванова
87
КТ "Подкрепа": Данъчната система у нас е неефективна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От КТ "Подкрепа" категорично ще настояват от новия кабинет за реформа в данъчната система на България - премахване на подоходния данък върху минималната работна заплата. Това сподели президентът на синдиката Димитър Манолов, в ефира на предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"От неформалните ми разговори с политици всички те, когато няма камери и микрофони, си признават, че данъчната система у нас е неефективна и не издържа. Въпросът е кой ще намери куража да направи някакви стъпки в тази посока."

"Необходимо е да се преразгледа корпоративния данък и подоходния за физически лица в посока прогресивно облагане", изтъкна Димитър Манолов.

"Непосредственият ефект от увеличението на минималната пенсия е, че създава повече разходи за пенсионната система. Вторичният ефект е, че се разбиват принципите, върху които съществува дадена пенсионна система - намалява се значението на приноса на осигурените лица в съотношение на размера на пенсиите, които те получават", каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на новия вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост президентът на КТ "Подкрепа" коментира, че макар и в пространството да циркулира информация, че средствата, заделени за реалния сектор, са се увеличили, от разговорите на синдиката с работодателските организации, става ясно, че увеличението не е в необходимия размер.

"Бяхме говорили, че предвидените до момента средства на стойност 300 млн. лева трябва да бъдат увеличени на малко повече от 2 млрд. лева. Твърди се, че средствата така или иначе възлизат на 900 млн. лева и че по някакъв начин са коригирани двата милиарда лева, предвидени за саниране на сгради, но това са само приказки - вторият вариант на Националния план така и не сме го виждали в пълния му текст.", допълни гостът.

Манолов коментира, че един от положителните елементи на Националния план за възстановяване и устойчивост, който беше заложен в първоначалния му вариант и се очаква да остане и във финалния, е решаването на дългогодишни проблеми като например ситуацията с БДЖ.

"Българските държавни железници години наред бяха пренебрегвани и имаха серозни затруднения, но сега са предвидени прилични стъпки както в оптимизацията на инфраструктурата, така и по отношение на подвижния състав и внедряването на модерни технологии. Това е хубаво, тъй като не смятам, че държавата без европейски средства би била способна да извърши подобно модернизиране на своите железници", смята президентът на "Подкрепа".

Целият разговор може да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
8
 
! Отговори
радомир преди 3 години
Аз предлагам да въведем такава данъчна система, каквато се ползва в повечето страни в ЕС, а именно: прогресивен подоходен данък с необлагаем минимум, и диференцирано ДДС сниски ставки за лекарства и храни. Така е навсякъде, само у нас от целия ЕС не е така. Време е да се хармонизираме в евроатлантическите данъчни практики, нали така?
33
3
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
И всичко това, че 60%работят без пари, а бръчките на правителството трупат милиони
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България стана по конкурентно способна? Увеличиха се чуждестранните инвестиции? Българите станаха по богати? Успяхме да си запазим кадрите и да привлечем нови? И всичко това е"благодарение"на плоският данък!
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бива да има необлагаем минимум, защото това прави заплатите които са малко по-високи от минимума безсмислени. И въобще - след като всички в България са на мнение, че правителството преразпределя парите некадърно, за какво да се качват данъци и да се дават на правителството повече пари за преразпределяне. Напротив - нака данъците да са колкото се може по-ниски, парите да остават при хората и да няма нищо за крадене в държавата.
30
4
 
6
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Бизнесмените на Герб.ли са легалния бизнес?:)):))
29
5
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Пак дрънка глупости за социалното неравенство и прогресивно облагане. Да, има неравенство и ще го има винаги. Пазара на труда определя кой колко ще получава. Един висококвалифициран специалист винаги ще изкарва в пъти повече от мързела, дето най-високото му постижение в живота е пет поредни валата на белот. НЕ СМЕ РАВНИ и всеки ще получава според стойността, която сам добавя към труда и квалификацията си! Комунизма свърши преди 20 и повече години!
28
4
 
11
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Бизнесът плащалогромната част данъци!! Ето това е най_голямата спекулация!!Не може човек, който получава 700 лв да бъде облагане с 10%данък, точно така, както е облагане, този, който има 20млн.доход.,а има и милионери, които въобще не ги засягат никакви данъци! Там насрочете вниманието си!!Всичко друго е ала, бала!!
27
9
 
6
 
! Отговори
зер преди 3 години
Плоският данък е най-справедливата опция.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и от какъв *** трябва да се махне плоския данък, не разбрах? За да може и малкото успели да се ограбят, така ли? Как това ще вдигне нечии други заплати или повиши качеството на живот? Как ще стимулира работодателя да дава по-високи заплати? Аман от тая злоба и комплексарщина!
25
7
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Плоският данък е точната равнопоставеност. Единствената несправедливост е ниският необлагаем минимум. От там нататък наисина скъпите и луксозни стоки могат да бъдат обложени с по-високо ДДС. ДДС е данък върху потреблението и е най-ествественият начин да обложиш богатите. От него не могат да избягата. С вдигането на ДОД ще видите как масово ще се изнесе точно легалният биснес, който плащат огомна част от данъците.
24
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Проблем не са толкова данъците, а осигуровките, които отиват в общия кюп. Плащаш цял живот, а накрая получамаш толкова колкото този който не плащал колкото теб.
23
2
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Има начин синдикатите да решат неравнопоставеността на гражданите. Те имат мощното средство в ръцете си, но са корумпирани и вързани. 11 години пожелаХа от правителството и се правеха на разсеяни.
22
3
 
11
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
До кога ще търпите пенсионерите от армията и полицията и без това с високи пенсии да получават минимални допълнителни заплати като охранители. Заради тях мин. работна заплата е облагаема. Ама тях ги боли фара да си докарат над 1000 лв. .доход за клатуркане цял ден, при положение, дори и да се облагат доходите. Кога ще се премахне 10% плосък данък? Щом пенсиите се определят на кг, трябва и данъците да са печалба/кг?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез пък и те откриха топлата вода
20
2
 
14
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
А нещо ще кажеш ли за социалната пенсия от 141. 26ст. ? Как определяте тежестта на вноските, на кг ли? Когато се увеличават пенсиите и заплатите ги увеличават 30%, а мин заплати от 650лв не ги увеличават, защото има пандемия и се раздува бюджета. Увеличаването на големите заплати и пенсии , не раздуват бюджета. Нали така? А бюджета не се ли раздува с тези цени, които за 1 година и без това високи, скочиха два пъти?
19
1
 
11
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Интересува ме какви данъци се плащат от брадчедите,при положение ,че са равноправни граждани и броя им нарастна неимоверно .
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ - БИЗНЕСЪТ ФАЛИРА, ОСТАВАТ САМО КОРУПЦИЯТА И МУТРИТЕ
17
3
 
4
 
! Отговори
До17 преди 3 години
Абе и ти си прав донякъде,ама недей забравя,че потеклото на почти всички олигарси е Едно-ЧЕРВЕНО!
16
1
 
25
 
! Отговори
Менто преди 3 години
Синдикатите са неефективни паразитиращи образувания - тип злокачествен тумор.!.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава която използва прокуратурата политически винаги ще е фалирала