В цялата страна ще бъдат разкрити 318 пункта за масова имунизация

Здравната инспекция всеки месец трябва да подава имената на желаещите за ваксина
16 фев 2021 21:40, Нели Христова
31
В цялата страна ще бъдат разкрити 318 пункта за масова имунизация
Снимка: БГНЕС

318 временни имунизационни пункта в страната ще бъдат открити за осъществяване на ваксинацията срещу COVID-19, става ясно от заповед на здравното министерство. В нея се казва още, че всички общопрактикуващи лекари трябва да участват в кампанията като ваксинират желаещите от пациентските си листи. Масовата имунизация се очаква да започне в началото на март. Голяма част от личните лекари обаче имат притеснения във връзка с малкия брой желаещи да се имунизират, както и със самата организация на ваксинацията.

Списъкът на д-р Каракостова от Кочериново. По указание на здравната инспекция всеки месец трябва да подава имената на желаещите да получат ваксина.

"Засега са се записали 70 човека. Предполагам поне 100 човека в началото на март ще бъдат ваксинирани от моята практика, което не е много, около 7% от тези, които не са до 18 години", казва Виктория Каракостова, личен лекар в Кочериново, пред БНТ.

В Ахтопол имат друг проблем - единственият личен лекар се е пенсионирал преди месец. Затова част от жителите на града са избрали джипи в съседния град Царево.

В село Търън, Смолянско, доктор Гаджалов вече е записал 30 семейства в тетрадката си. Има 1300 пациенти в листата си.

"Да има яснота от първи другия месец и тогава вече ще почнем по домовете да ходим да записваме. Още не е ясно, но чакаме указания", заяви д-р Данчо Гаджалов.

За указания настояват и в Пловдив, и в Софийска област.

"Ние чакаме инструкции за това каква ще бъде логистиката на нещата от РЗИ. Как ще бъдат доставени ваксините, с кои ваксини ще бъдем зареждани", каза д-р Златка Лазарова, личен лекар от град Пловдив.

"Ние не знаем реално министерството какво точно иска от нас като общопрактикуващи лекари, които ще правят масовата имунизация. Ние нямаме идея освен това, че трябва да имунизираме хората, на нас нищо повече не ни се казва", обясни д-р Виктория Чобанова - председател на Сдружение на общопрактикуващите лекари в Софийска област.

В началото на февруари Сдружението на личните лекари изпрати до здравните власти искане за указания, в които да е обяснено достъпно какви са показанията, противопоказанията и страничните ефекти на всяка от ваксините, както и какъв да бъде алгоритъмът при оказване на първа помощ.

Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта д-р Николай Брънзалов - заместник-председател УС на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Аху-иху и накрая никой няма да се ваксинира. А имунизация е нещо много различно. Честно казано не знам какво да мисля.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото пункта да слагат- пак няма да се ваксинирам!
17
3
 
3
 
! Отговори
ОПА преди 3 години
До АнонименЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ САМО С РУСКА ВАКСИНА--АМЕРИКАНСКАТА БОКО ДА СИ Я...КЪДЕТО ИСКА
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези, които иронизират и обиждат скептично настоените към ваксинацията срещу коронавируса да ми посочат една ваксина, част от задължителните ваксини, която осигурява доживотен имунитет срещу респираторна вирусна инфеккция?Няма такава. Повечето ваксини в имунизационният календар са срещу бактериални инфекции.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма начин да си сложа ваксина, за която производителите са изискали да им се осигури съдебен имунитет.И не желая да ме наричате безотговорен или необразован. Ваксината е разрешена за употреба, но не е одобрена за употреба.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВсички Вие дето пишете против ваксината имате поне по 10 поставени ваксини от както сте се родили, пък ето здрави сте, но сте доста простоватии===========Да, но тази ваксина няма нищо общо със стандартните ваксини. Да бяхте се поинтерсували, че масово световни експерти са на мнение че mRNK не е ваксина, а геннна терапия, последиците от която са трудно предвидими.А запитвали ли сте се защо вирусът е нарен SARS-Cov2 и къде е SARSCov1?Лекарите дори отказват да се ваксинират.
13
4
 
6
 
! Отговори
хаха преди 3 години
мда, ще ви чипират. Тия "умни" глави, дето не спряха да приказват за това прословуто чипиране, друго освен насмешка не могат да събудят у един човек с ниво на интелигтност средно и нагоре. Един чип трябва да ви сложат в мозъците, че да вземат да заработят вече.
12
3
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
До 17, ние не пишем против ваксиниТЕ, пишем против тази ваксина
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тате добре ми казваше да се изуча за поп,*** пусти срам .....А и за дърводелец не щях ... сега само мъки..то всеки с късмета си .. .
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В холандия са подпалили предприятие за тестване... Айде и ние тука така да направим така с тия пунктове
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички Вие дето пишете против ваксината имате поне по 10 поставени ваксини от както сте се родили, пък ето здрави сте, но сте доста простоватии
8
5
 
7
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Еее, разгеле! Това е добра новина, сега остава да се доставят и достатъчно ваксини.
7
5
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
Абе Кренвиршите Кен нямат толкова камиончета да разкарва ваксините бе! 318- от къде бе?
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бау"Разпространяват се пълни глупости. Ваксините се тествали по 5 години ми е любимата :D"Реално трябва да се тестват поне 30-40 години, за да се изучат повечето дългосрочни ефекти. А те след 3-4 месеца неясно какви тестове заключиха, че са безопасни. Само на пъуен оуигофуен няма да му светне цялата тази измама.
5
11
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Мисля да им покажа един среден прст.
4
3
 
14
 
! Отговори
85011 преди 3 години
Който иска да се запише, ще го направи. Обикалянето по домовете е форма на натиск. Нали обикалящият няма да се ограничи само с въпрос "Ще се ваксинирате ли", а ще проведе яка и напоителна агитацияс елементи на разнообразни заплахи и ултиматуми? Ваксинацита е доброволна и се изключват всякакви форми на натиск и принуда. Разбрахме ли се?
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на ниско физическо ниво, ги манипулират контролират и подчиняват най-лесно.Първо маски после ги тровят с ваксини и свобода им отнемат и криза им създават.А стоят и не знаят къде се намират и къде отиват.Жалко и тъжно е.
2
14
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
информация трябва по медиите. Обяснение подробно. Разпространяват се пълни глупости. Ваксините се тествали по 5 години ми е любимата :D
1
6
 
13
 
! Отговори
Коджасиклиев преди 3 години
Пак пари на вятъра само!До кога бре!