В пандемията сделките с къщи на село скочиха с около 20%

Най-често ги купуват семейства с деца
94
В пандемията сделките с къщи на село скочиха с около 20%
Снимка: Pixabay

Покупките на селски къщи нараснаха с около 20% през 2020 г. Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, a брокери на недвижими имоти очакват тенденцията да се задържи и през тази и следващите години.

Заради месеците, прекарани у дома, все повече хора обмислят възможността да купят втори дом на село или направо да заменят тесния си апартамент в града с къща с двор. Повечето селски имоти се купуват с цел там семействата да прекарват част от лятната си отпуска, както и уикендите и другите почивни дни, но част от тях ще станат и постоянен дом на хора, които могат да си позволят да живеят и работят от вкъщи.

Още по темата

“Селските къщи бяха хитът на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти. пред "Труд".

Най-търсени са къщите, готови за обитаване, които не се нуждаят от голям ремонт.

Най-голямо търсене има на къщи край големите градове - в Банкя, както и в районите около Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София предпочитани са повечето села в радиус до 50 км, а около Пловдив и Варна - до около 30 км. По-голямо е и търсенето в селата около градове, които са на един-два часа път от София, като то се генерира от хора, живеещи в столицата, а не само от жители на тези градове. Причината е, че къщите край София са по-скъпи, а на един час път хората могат да намерят много по-изгодни предложения.

Купувачите предпочитат оживените села. Около София най-желани са имотите в селата в посока Самоков и Боровец. В Пловдив - селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са селата с лесен достъп до плажовете. Към този списък трябва да бъдат добавени селата в Централния Балкан - около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян и Елена. Интересът към тях нараства и от напредъка по изграждането на магистрала “Хемус”.

В София районът около Северната скоростна тангента става все по-привлекателен за пазара на къщи и макар че търсенето в Бояна, Драгалевци и Симеоново все още да е голямо, запитванията за имоти в Нови Искър, Мрамор, Волуяк, Божурище и Житен започват да настигат и дори да изпреварват тези за къщи в полите на Витоша. Основната причина е, че къщите в тези райони са по-евтини и с имот могат да се сдобият и хора с по-ограничен бюджет.

Купувачите на селски къщи са предимно семейства с деца, както и хора с професии, които им позволяват да работят от дома си. Младите хора купуват къщи като свой втори дом, който да ползват само през уикендите и през лятото. Причината за това са не само служебните задължения, а и децата, които всеки ден тряба да ходят на училище или детска градина.

Купувачите на имоти на възраст между 30 и 40 години търсят пространство са семейството си, независимост и комфорт. Именно за това те се насочват към селските къщи. Жилищата в големите градове не могат да им осигурят свободата и простора на едно село.

Но има и купувачи, които наближават възрастта за пенсиониране и искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години. Те имат намерение да заживеят на село за постоянно. Част от възрастните хора решават да напуснат жилището си в София и да го оставят на децата си или пък да го отдават под наем.

Купувачите, които могат да си позволят нова нова къща около София, са облагодетелствани с голям избор на квадратури, местоположение, вид отопление, а имат и достъп до кредити при добри условия. Къщите в затворени комплекси имат и предимства, свързани с охраната, забавленията за децата, наличието на спортни съоръжения. Те са привлекателни и със средата, която предлагат на новите собственици. Най-често съседите им са млади, успешно развиващи се в кариерата хора, което им позволява да похарчат по-голяма сума за придобиването на имот с повече удобства.

Купувачите на стари къщи край София обикновено имат апартамент в столицата, повечето са с деца, а някои имат родители пенсионери и решават да си осигурят и втори имот. Те предпочитат къщи с асфалтиран път до тях, водопровод, защото в някои райони копаят сонди, постоянно електрозахранване, т. е. токът да не спира с часове през зимата, добра интернет връзка, редовно снегопочистване и канализация, междуградски транспорт. Купувачите търсят райони с ниска престъпност, а предимство са наличието на магазини на близо и хубавата природа. Рядко обаче имотите предлагат всички тези удобства и купувачите правят някои компромиси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: сделкиселоимотикъщи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само който не е живял на село, не е бачкал на двора, без значение събота-неделя, може да си мечтае подобни щуротии. Почвате от покрива, минавате през стени, изолации, двор, ограда, и когато приключите се връщате на покрива. Айде за успокоение може да направите малко компот :) После идват команчите, тока спира, вода я има, я не.
79
0
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Боснек не е лошо, но много авджии има. И някак не ми харесва толкова. А Чуйпетлово има доста слънчеви парцели и това че създава усещане че е забутано е добре.
78
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 3 години
"...Къщата на село си е благодат. Тишина, спокайствие, двор. Засадиш си, ядеш си чисто наше българско...."....................................................................Това е по евтините филми. И за много дебел джоб. Поддръжка- покрив, огради- от 20Х нагоре. Скоро правихме по принуда. Отопление??? Дворът за "засаждане" знаеш ли през колко процедури минава, докато стане да садиш? А като посадиш- без торове и препарати ще изникне едно нищо. И като перне една градушка. Ай, оттам идвам!
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко са сделките като цифра за миналата година когато никой не мърдаше от дома си??? та да си направим сметка с Колко са скочили На-Долу от по-предната година???
76
0
 
5
 
! Отговори
Иван Бол преди 3 години
След преброяването на жилищния фонд и населението, което се отлага за края на годината. Комфортни лъжи срещу неудобната истина.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До IT"Въпреки че не ме бъркат парите, защото взимам на програма по 100К и аз напрвих изолация на къщата на село,"Годината е 2021-а. От поне 12 години никой не купува "програми:
74
0
 
4
 
! Отговори
Американ преди 3 години
С две думи купувачите търсят инфраструктураи услкуги които хич ги нама извън градовете(не че и там много ги има).Ми да потърсят извън България, там има.
73
0
 
7
 
! Отговори
баси форума преди 3 години
Всички айпита са от 4-ти км!?
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема никва пандемия
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мене фирмата ми купи къща в Лозен, но и тук хората още се греят на дърва и въздухът мирише на дим. Сега пускат газ и може би догодина ще е по-добре, обаче улиците тотално изкъртени и насекъде е кално. Добре, че фирмата ни купи и по един джип, за да можеме да си ходиме до Лозен - Долни и Горни. Дават ни и карти за гориво по 10 000 лв за фитнес уреди да си вземем.
70
0
 
9
 
! Отговори
Фи преди 3 години
До Вуйчо ВаньоБанево Бургаско е диво село без никаква инфраструктура.Лично проверих.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТНаскоро ходих до Караджов Камък и минах през Мостово. Там бях оставил колата.Ако си ловец-алкохолик става за 5 ловни сбирки годишно.Жена ти да си стои в София.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТВземи в Боснек.Това Чуйпетлово е баси и дерето забутано.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
казвам аз как отоплявам 300 квадрата (с 15см външна изолация) за малко пари на месец------Е, ти парите си ги платил предварително за 20 години напред.
66
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оглеждах и в Чуйпетлово, но ... там наистина поскъпнаха щото много хипстърчета се изсипаха...с вилички
65
0
 
5
 
! Отговори
До вуйчо Ваньо преди 3 години
Желаещи няма, а и скоро не очаквай да има. Оферти има за всякакви видове имоти из цялата страна.
64
2
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Също Мостово и Лилково са хубави, но някак Губислав ме влече повече. В Мостово не съм ходил, но съм го виждал от скалите до кръстова гора или поне района където е.
63
1
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ще чета по цял ден философия, палеонтология и еволюция и астрофизика. Може и един-два канабиса да бодна в двора.
62
2
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ще добивам метан от септичната яма и дори може някой слънчев панел да сложа, за чая. Може и реактор за месо да инсталирам. В Китай цените са много добри. Цената на средите за отглеждане също падна.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТГубислав - ГРАО 60 жителиТи ще си последният мохикан.