1437 лева - средната заплата, но във Видин стига само за храна и сметки

София очаквано е на първо място с най-високи заплати
17 фев 2021 23:15, Красимир Ангелов
63

1437 лева - толкова е средната брутна месечна заплата в страната през четвъртото тримесечие на 2020 г. Това сочат данните на Националния статистически институт. Заплатата нараства спрямо третото тримесечие на 2020-а с близо 5%.

Очаквано, столицата се нарежда на първо място, където се получава най-висока заплата - средно 1959 лева. След нея в класацията се нареждат София – област, Варна и Стара Загора. Вторият по големина град - Пловдив, е на шесто място по размер на доходите, което е с 200 лева под средния за България или 1247 лева.

Едни от най-ниските заплати взимат в Бургас, Смолян и Видин. В дъното на класацията е Благоевград със средно възнаграждение на месец - 948 лв.

Още по темата
Александър Александров приготвя дюнери от 10 години в София. Казва, че в тази професия най-важно е да си отдаден, да готвиш с любов и да си бърз. С натрупания опит казва, че вече може да приготви един дюнер за по-малко от минута.

Освен любовта към работата, добрите условия също задържат Александър на това работно място. Заплатата, която взима, е около 2000 лв. Не само за него, но и за повечето хора, които се трудят в столицата, условията на работа са сравнително по-добри, отколкото в другите градове. Най-високата средна работна заплата в София се доближава до 2 000 лева.

От другата страна е Видин, където трудът се възнаграждава с една от най-ниските заплати - 964 лв. Това е и най-бедният район на Европа. Там живее и работи и Ася Транчова. Макар, че е в социалната сфера, споделя, че заплатата ѝ стига само за храна и месечни сметки.

Според икономисти има шанс за високи заплати и в останалите градове на страната, но не за работещите във всички сектори.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средна заплата за 2020 година в сектор Държавно управление - 1741 лева, с над 200 леаа по-малка от средната за София.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е къде в София взимат заплати над средната за София? Аз ;познавам само един човек с такава заплата на ръководна длъжност в частна фирма.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето и в София заплатите са ниски, но има една малка група хора с много високи заплати, които вдигат средната заплата поне два пъти. Това са хората с заплати над 10000 лева месечно, които в София са около 10000 човека, от които около 2000 са със заплати над 30000 лева. Общо наетите хора в София са 750000. Средната заплата на тези 10000 човека е около 24000 лева, а на останалите 740000 човека е около 1660 лева, средно 1959 лева.
49
1
 
1
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До 43 и така се изучи в университета, че и до сега си пишеш днесКА... Само за инфо, такава дума няма в книжовния език. И толкова квалифицирана работа си намери с това образование, че пишеш по форуми :))
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ГЕРБ уж е капитализъм , западен модел ! Но всъщност си е чист комунизъм , частният бизнес е почти заличен, държавната администрация цъфти и се размножава ! Когато държавата е най големият работодател това си е чист комунизъм !Така се печелят избори!
47
1
 
1
 
! Отговори
До53 преди 3 години
Лъжеш всичко е 5 до 10 пъти по скъпо от българия Аз бачкам в германия и бях на обучение от летище хамбург където бачках на обучение в англия И макар че идвах от германия ,а не от българия се хванах за главата от цените Двойно до тройно по високи от германия. Останах като гръмнат Да не говорим че отвън е страшно шумно ,викат ,карат се пияни .Англия и на сила да ме карат няма да живея.Ако си живял в някой село може и по евтино да е било.Но лондон и саутхямптън където бях е ужас
46
1
 
9
 
! Отговори
Батко ви преди 3 години
Общо взето в София са доста високи заплатите, но и разходите са им големи. В останалата част на страната положението е следното: Добре са шефовете на всички герберски фирми и големи компании, шефове на банки, лекари и то най- вече началници на отделения и болници; и всички на държавната хранилка /макар масово последните също да са на невисоки заплати/. А хилядите малки фирми и търговци, заедно със 70-80 % от населението мизерстват.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алкохона и цигарите са скъпи , продуктите от първа необходимост за живот са по евтини , пример инстантно кафе блу еклипс в лидл англия е 2 паунда в наш лидл 8 лв месо др хранителни продукти също , за газ давах не повече от 40 паунда на месец за самостоятелна стая , тук също отопляеам една стая и плащам 150 лв ток , *** кво да ти обяснявам ти явно си природно *** щом мислиш че бг е най доброто място за живот , а що живея тук щот тук съм роден за жалост и тук ми е семейството.
44
4
 
4
 
! Отговори
До50 преди 3 години
Вземал 300£ на седмица хахаха А защо не кажеш че една бира струва 5£(10лв) един хамбургер 7? (15лв) А ти живя с още няколко човека в една стая за 300? Защото жилище самостоятелно струва колкото заплатата ти.България се е най хубаво и това го знае всеки който е бачкам на вънка.А иначе видин ще се стабилизират и там Северна българия изостана малко.Но като направят хемус всичко ще е ок.
43
0
 
7
 
! Отговори
Така де преди 3 години
Да пратят КЗК във Видин в града и областта средната заплата рязко ще скочи. Ще бъде икономическо чудо.
42
0
 
9
 
! Отговори
Време е преди 3 години
Да бъде приложена хубавата антикорупционна мярка всякакви държавни комисии, дирекции и агенции да бъдат преместени по други окръжни ни не само градове. Така все излиза колко много пари се взимали в София и другите градове обезлюдяват и им пада стандарта, а то нещата са прости - аз взимам 800 лв заплата шефа на КЗК 13 200 лв заплата средна заплата в София 7000 лв.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорим за минимална заплата , сравняваме общаци с общаци преди 3 годиниработех в Англия кат общак и взимах 300 паунда на седмица , ти кат сравняваш нормалните хора колко взимат сравнявяй с нормалните в европа имбацил , гаранция една тяхна месечна е колкото твойта годишна тиквен последовател
40
2
 
13
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Защо не кажете колко е средната заплата при държавните и общински чиновници и колко е при работещите в частни фирми по градове. Да, средната заплата ще намалява - държавните чиновници им расте заплатата, а в частната сфера освобождават хора. Защо не кажете колко е средната заплата на държавната администрация в София и колко стотин хиляди души са?
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средна заплата навсякъде освен най големите 3-4 града е 1000 лв и масово около 70% работят за минимална или малко над минималната 650-750 лева ТОЧКА , тиквените последователи ако им вдигнат ставката с още 2 стотинки на коментарче ще пишат че сме милионери.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43 до 43Не се прави на умен и голяма работа като се усеща, че си въздух под налягане и се носи лек полъх на герберска "калинка"
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41 ...разни държавни служители, които нямат акъл за нищо...Много зле си информиран! Тези взимат много повече, клатят си карантията и гласуват масово за ГЕРП! Не знам къде живееш в Сърбия или Румъния?
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко се надуват герберските тролчета леко да не се *** само че сте пълни с пръдниъ
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41Аз взимам точно 1300 лв. Ето, че вече познаваш някой дето взима под 1500 лв. А и не съм продавачка в Лидл (апропо в моя град продавачите в Лидл взимат около 1000). Имам магистратура и два езика, но ако ми намериш работа за 1500 в Лидл ще дойда да бачкам там.
34
19
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
Аз съм от Враца принципно. Когато аз учех и работех паралелно, за да имам пари за университет, съучениците ми пиеха рИкия и слушаха чалга. Днеска и те работят за 1000лв., а на мен само удръжките от заплатата ми са 2000. Не се излагай, а вземи малко се квалифицирай, че 1000лв. не взима и чистачка по големите градове.
33
2
 
20
 
! Отговори
Видинчанин. преди 3 години
Какви са тези измислени статистики. Във Видин масовата заплата е между 650- 800 лв. Говоря за чисти пари. Аз съм с връзки, взимам 1000 , познатите ме гледат със завист и ми викат Кольо богатия.