Предстои рисков месец и трябва да внимаваме с освобождаването на мерките

Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото, каза проф. Коста Костов
18 фев 2021 16:00, Ния Христова
52
Предстои рисков месец и трябва да внимаваме с освобождаването на мерките
Снимка: БГНЕС
"Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре". Тази заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той определи ситуацията в момента като "предизвестен хаос и предизвестено безредие".
 
Повишаването на новозаразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас, смята проф. Костов. "Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково", заяви той.
 
"Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи. Най-напред трябваше да поставим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа ваксинационна група сложиха възрастните и тези с придружаващи болести", коментира той.
 
Проф. Костов смята, че медиците е можело да отстъпят на по-възрастните хора. Подредбата на групите за ваксинация у нас той описа като "все една да раздаваш храна за бедните и първо да поканиш ситите на казана."
 
"Призоваваме преболедувалите да се ваксинират. Нека да изчакат. Имаме недостиг на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-много се нуждаят", призова пулмологът.
Още по темата
 
Той подчерта още, че ваксинационната програма се бави точно, когато настъпват нови варианти на вируса. "Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много осторожни в освобождаването на мерките."
 
Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че основният начин за справяне с пандемията е ваксинацията, отбеляза проф. Костов, но допълни:
 
"Не успяваме някак си да убедим обществото в ползата от ваксините."
 
Проф. Костов е на мнение, че вече има и по-добра комуникацията:
 
"С обществото комуникацията започна да става по-цивилизована, по-ясна. Тя вече идва от министъра, който няма мундир, а е в костюм и всички ние, които бяхме застанали мирно в строя, сега отпуснахме крак, можем да се почешем, можем да си поговорим. Езикът, с който започна да се комуникира, е по-разбираем за обществото."
 
За ваксините, които се прилагат в две дози той прогнозира, че най-вероятно след няколко месеца ще се наложи трета доза. Еднодозовата ваксина на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") има това предимство, че е тествана в условия на новия щам в Южна Африка, въпреки че й се дава 66% ефективност, каза още проф. Костов.
 
8 милиона години сме съществували в любов с вирусите. Сегашният коронавирус продължава да ни изненадва "със своята артистичност, с опитите си да ни подведе, да ни излъже с новите си варианти, да остане", изтъкна пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте училищата, има болни, никой не прави тестове.
45
1
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
интересно какво ще стане с НОЩ и всички ваксъри, като излезе истината за порeдния небостъгач C19
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов, качил се в потъваща лодка.Това което сам си причиниш, никой не може да ти го причини. Ще бъдеш на видно място пред трибунал заедно с останалите пандемици.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трета статия с тази идиотска снимка.
42
1
 
5
 
! Отговори
До shefa преди 3 години
Наистина ли 3пъти?През колко време ? В отговор на твоя въпрос -ваксина,когато паднат антителата, до колкото знам.
41
2
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Циркът ще продължава.Това е по волята на тези, които имат претенции да управляват целия свят - Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. Те, юдео масоните, талмудистите, искат да предизвикат страшна световна икономическа криза, и най-богатите държави да обеднеят, тогава те ще управляват целия свят без проблеми! Тя, кризата започна - дори в Германия вече говорят, че ще има инфлация!
40
2
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Охххх...Престанете да сплашвате хората бе! От сплашването до диктатурата има само една крачка! Навремето Хитлер е сплашвал чрез Гьоринг и Гьобелс, а Сталин - чрез прокурора Вишински!Или май че на Борисов му се иска да е като Хитлер или Сталин?
39
0
 
8
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
До SHEFAТи и с ваксина ще имаш толкова имунитет - от 2 до 6м.После пак...
38
2
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДАЙТЕ МИ ОТГОВОР НЕ МИ СЛАГАЙТЕ ПЛЮСОВЕ-НЕМОГА ДА РАЗБЕРА?
37
3
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
А ДА ВИ ПИТАМ-ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОЗИ ГРИП ДА ГО КАРАМ 3 ПЪТИ И ДА ТРЯБВА ДА МИ БИЯТ ВАКСИНА?-ПА НЕМАМ ЛИ ИМУНИТЕТ ВЕЧЕ-ИЛИ ЗА ПРОТОКОЛА ТРЕБЕ?
36
3
 
5
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До Анонимен 34 Отварянето за сега е имагинерно.Но да приемем ,че ще отворят и какво от това ще си стоят празнички.Хората разбраха ,че у дома е най-вкусно.
35
1
 
5
 
! Отговори
Чипиран преди 3 години
До 37.А може ли ,преди да говориш,да се информираш малко за фирмата и какво произвежда? Сигурно си представяш бебешки шампоанчета е спираш до тук...
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи ако следваме логиката на тези вирусолози и ваксинолози - следва да си бием средно между 6 и 12 ваксини годишно за ковид , след всички щамове и мутации...то ше станем бетер хероиномани надупчени бе
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еднодозовата ваксина на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") , следващата ще е на соковете куинс, след това чакаме и ваксина от нестле ..всичко ще бъде нарет
32
1
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
На брега най-тарикати кръчмари поработват въпреки забраните.Има начини.Печелят си и пет пари не дават.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Призоваваме преболедувалите да се ваксинират. Нека да изчакат. Имаме недостиг на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-много се нуждаят" ъммммм кво?
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведенията ще ги отворят, защото не могат да имат повече неплатен отпуск и да им текат осигуровки. По-нататък става сложно.
29
2
 
11
 
! Отговори
Тя преди 3 години
До НикиЗаведенията ще ги отворят, нали след това трябва да има виновни за следващата вълна.
28
2
 
15
 
! Отговори
сърбеж преди 3 години
Радвам се за проф. Костов, че най-накрая може да отпусне крак и да се почеше. Явно много го е сърбяло, щом толкова се радва.
27
5
 
6
 
! Отговори
? преди 3 години
В цяла Европа възрастните са ваксинирани. Тук защо не са?