Ангелов: Ще дадем пари за българска ваксина, ако има данни за нея

Според министъра информацията за препарата е изключително противоречива
145
Ангелов: Ще дадем пари за българска ваксина, ако има данни за нея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването би финансирало българска ваксина, ако има всички данни и документации за нея.

Още по темата
Това каза по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина.

По отношение на българската ваксина не бих си позволил да коментирам. Информацията, която се изнася за нея, е изключително противоречива и непоследователна, каза Ангелов, цитиран от "24 часа".

През лятото на миналата година учени от БАН, сред които имунологът проф. Андрей Чорбанов, започнаха разработката на българска ваксина. 

Проектът бе финансиран от института "Пастьор" за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Ако ги имали, щели да бъдат готови с прототипа до началото на лятото.

България щяла да купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС само, когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата и ако те могат да донесат ваксини по-бързо, отколкото страните, с които в момента имаме договор, стана ясно още от изказване на Ангелов.

Логиката ни в мерките винаги е била една - това, което ни казват науката и скалите, с които работим. Със сигурност логиката на всички може да бъде спрямо техните разбирания, но ние правим всички спрямо науката. По отношение на това защо хората трябва да носят маски, когато са виксинирани или преболедували и имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят или да прекарат тежко заболяването, е защото те могат да пренасят вируса.

Именно затова изискването за влизане в страната не е обвързано с нивото на антителата или с ваксиниране. Когато се получи т.нар. колективен имунитет в света, тогава ще паднат маските, категоричен бе той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
7
 
! Отговори
Нелепо преди 3 години
Всеки път, когато видя да искат неща, които те самите не правят се смея с глас. За пореден път искат пълна документация(в този случай с право) но когато се поиска нещо от тях - такава няма. България!
90
0
 
15
 
! Отговори
Не така,професоре015 преди 3 години
Г-н министър, понеже сте професор, но при вас в МЗ професорски научни звания се раздават на почти всички шефове на болници и клиники, които не са научни институции, а здравни заведения,вие нямате понятие, че научните институти към БАН нямат отпуснати пари за сериозна научна дейност.В чужбина тази дейност се извършва от развойните звена на мощни фармацевтични фирми и в университетските развойни звена, които разполагат с десетки милиони $/?. Вие лекомислино казвате: да дадат серума и ще им платим?
89
1
 
4
 
! Отговори
Ау преди 3 години
Само за пари, евро говорите,Абе помислете за народа, докато си отворите устата само милиони, милиарди,това е в устата.
88
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 3 години
А как да се появят данни за нещо, в което никой не е инвестирал. Добре, че хората намират някой лев от Пастьор и други ентусиасти. Пълен маждрамуняк, проучете вижте какво правят хората и ако има логика задължително подкрепете финансово. Лелелелеле... ужас неземен.
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия явно нема да се спрат никога. И никой вече не им казва нищо година и половина! Това си е направо един терор. Най-добре си спрете телевизорите!
86
2
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Мале как искам да срещна некой който уж на майтап ме нарича експерт на живо, ще стане йовка :)---------------Имъ саму дъ си мечтайш!С този твой Осми клас, амъ незавършен!Вместо Юфка си написал Йовка, бе, "експерт"!!!!!!!-)))))))))
85
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
значи:-Тоя бил щял да финансира българската ваксина,ако тя има "всички данни и документации за нея....За да имат необходимите "данни и документи",обаче,разработката има нужда от финансиране,което тия шмекери отказват!!!..И така: "Бг Параграхф 22" в пълна сила.../обаче Разпоредителя НЕ разпореждааа..Защо ли?../
84
2
 
5
 
! Отговори
Коца Торнадото преди 3 години
И цици си има и ботокс. Тва е Коца Торнадото - идва с духане и си заминава с тотал щета.
83
0
 
0
 
! Отговори
Алфа Мангалео преди 3 години
Абе, ще има ли Подпри Критие днес?
82
2
 
6
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Продължение: Какви документи могат да представят от БАН, ако всичко е още в лабораторията и са нужни средства за да се продължат изследванията? Костадине, скрий се, ти си срам за науката! Съзжалявам цялата здравна система, жалко и за студентите които обучаваш и ще станат един ден лекари. Ти си една махленска клюкарка и нищо друго!
81
2
 
6
 
! Отговори
Коца Жената преди 3 години
Ако му сложим една перука, ще заприлича на леля Миче от съседния вход.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слаби ракии сте слаби до сега трябваше да ги финансирате яко
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Люта шкембе чорба ли имаше във ваксината?-------Да бе, представи си! :)))
78
1
 
4
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Ехидно, леко надменна усмивка! "Казах ли ви где зимуват раците?" Три немски фирми бяха между първите, които работеха трескаво за намиране на ваксина с\у Корона. Ясно е за всеки зрял човек (не е нужно да е професор) че това е къртовска работа с безброй много експерименти, тестове, проби, обработване на данни! За това са нужни средства и правителството на Меркел даде милиони за изследователска дейност. БионТех бяха първите благодарение на помощта. Аз се срамувам за приказките на този плазмоид...
77
2
 
3
 
! Отговори
ВАКСИ преди 3 години
Никога няма да си бия ваксината. По-добре не се зорете да я разработвате другари от изток и от запад..
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във ваксината има спрайт и пилешка супа
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталин,те тоя с 2 кубика пръст те тоя
74
2
 
3
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Що за държава е тази която не инвестира в собствени научни разработки???Или вече заплатихте на м. ошениците от Пфайзер и Астра Бозата!?Гарантирам ви!!!!, че до Октомври тази година ваксините на Пфайзер, Модерна и Астра Бозата ще се окажат напълно неефективни срещу новите мутации на Вируса!И кво правим тогава?????
73
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Цяла България е принудена да гледа по цял ден един абсолютен противняк, който даже сам не се харесва как изглежда и си слага ботокс, уж за да изглежда по-добре...Как може. Представяте ли си как отивате при пластичния хирург и му казвате "Бе я ми бодни малко хиалурон и ботокс, за да изглеждам по-добре"Тва изобщо не е мъжко. Това е анти-мъжко даже.
72
1
 
1
 
! Отговори
Do 75 преди 3 години
Люта шкембе чорба ли имаше във ваксината?