Борисов разпореди: Зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Смъртността в страната намалява, отчете Ангел Кунчев
19 фев 2021 11:23, Александър Попов
264
Борисов разпореди: Зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

"Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави", категоричен беше министър-председателят.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината.

Още по темата
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната.

"Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията „Джонсън и Джонсън“.

„Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини“, изтъкна още Богдан Кирилов.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната.

„Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза Кунчев и добави: „може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“. Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше Мутафчийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Бойко Борисовваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата ВЪН.Да си ходи.
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Странджата А а а ! Айдуци,айдуци, ама твоят кърджалия ненадминат по кражби и лъжи !...Айдуците и срещу него да тичат ,пак не могат да го настигнат ,пустият му кърджалия .
200
0
 
3
 
! Отговори
На всеки километър преди 3 години
Абе вие колко статии сте пуснали за Боко????
199
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА! ОСТАВКА ! ОСТАВКА!
198
3
 
1
 
! Отговори
ЕВАЛЛА , БОКИЧ! преди 3 години
ДОБРЕ ,ЧЕ ГО НАПРАВИ ...ЩОТО НИКОЙ НЕ МУ СЕ МРЕ, БЕЗ ВРЕМЕ...ХА,ХА,ХААААААА
197
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора,мамят ни, искат да свалят Бойко, за да сложат другия гербер Цветанов от който се страхува и реве цялата държава и валяха трупове!В ляво заедно с БСП,ДСБ(ДБ) е и Цветанов в коалиция със социалдемократите и нищо няма да се промени,ако той е на власт,а ще стане по-зле!
196
3
 
7
 
! Отговори
Да чакам ли ..??? преди 3 години
Онбашията да се разпореди да ходя до нужника ?
195
6
 
8
 
! Отговори
На снимката преди 3 години
Кръгъл ИдЕЕоот! Да изметем крадливият герб ЗАВИНАГИ!
194
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Тикво що не кажеш, че тая ваксина която я поръчахте партийно в Испания и Италия на я слагат на хора над 55г. В Германия е за хора до 65г. отлагат имунизации защото има много странични ефекти, изгражда слаб имунитет и е опасна за хората. Защо се мъчите да си набутате поръчаните *** масово на хората? Къде са другите ваксини? Какъв избор има? Ае стига с тия масовки и театри дето разигравате.
193
2
 
11
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
До СтранджатаЕйййй,харесваш си ти комуниста борисофффф и това си е!Под неговото мъдро ръководство , България е заприличала на едно сметище, в средата на което,има блато! То вече няма и един политик на запад който да исдка да говори с този *** човек! Айде със здраве!
192
12
 
5
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Баце и той има трески за дялане ама като ги гледам тия айдуци които вият срещу него - а мерси нема нужда !
191
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които създават усещането, че имало хаос с ваксините, са същите, на които им се плаща, за да създават хаос.
190
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите не са се разделили. Цветанов беше изгонен и се събра с други изгонени за корупция през годините хора.
189
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете Бойко на мира! Изобщо не му е лесно като гледам,ама никак.И сега герберите се разделиха - Цветанов от който трепереха всички от страх - в ляво, а Бойко, който е много по-малкото зло - в дясноГласувате срещу Бойко и получвате гербера Цветанов с марионетката му Радев.Голяма комбинация направиха ,няма що!
188
2
 
1
 
! Отговори
от рисковата група преди 3 години
според сайта worldometers.info днес България е на 15 място в света по смъртност на 1 МИЛИОН население и на 52 място по заболеваемост / а беше на 61-во място преди два дни/ . Което не е много за хвалене. Но събота и неделя в Бг вирусът обикновено е в почивка , слава Богу.
187
7
 
19
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Усещането за пълен провал с ваксинирането, кара Борисов по стар навик да прехвърли отговорността към друг!В случая виновните ще са хората които не са се наредили в "зелените му коридори"Проблема Борисов е че народа НЯМА ДОВЕРИЕ на твоите шашми с "Астра Зенека" и иска РУСКА ваксина !А това че ти не си усигурил достатъчно ваксини и на практика проваляш ваксинирането си е ТВОЯ лична отговорност!Или още разчиташ на ГЕШЕВ?
186
2
 
11
 
! Отговори
Първо с молби, преди 3 години
после ще ни задължават, явно доброволно няма да стане, никой не вярва на мутри!?
185
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде са ваксините бе лъжец
184
5
 
9
 
! Отговори
Курти преди 3 години
Тоя си мисли, че сме крепостни селяни, като в любимата му россия........Мутра.
183
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, който след 8 дни ще се закичи с мартеници от Китай - не може да бъде унищожен.