Поклон! 148 години безсмъртие за Апостола на свободата

Днес отбелязваме не смъртта, а подвига и великото му дело
19 фев 2021 08:24,
75
Поклон! 148 години безсмъртие за Апостола на свободата
Снимка: БГНЕС

Навършват се 148 години от деня, в който Васил Левски увисва на бесилото и дава живота си за свободата на България и българския народ.

Днес отбелязваме не смъртта, а подвига и великото дело на Апостола, и неговото безсмъртие във вечността за поколенията.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, в София не се предвижда церемония с изказване на официални лица, с цел да няма събиране на много хора по едно и също време.

Почетен караул от Националната гвардейска част ще има пред паметника на героя през целия ден.

В родния му град Карлово в църквата "Света Богородица", където е бил ръкоположен, ще бъдат отслужени света литургия и панихида, а след това с митинг-поклонение ще бъде отбелязана годишнината.

В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония. Много жители и гости на Карлово дойдоха, за да отдадат почит пред подвига и делото на Апостола на свободата.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали, припомня историческите факти БГНЕС. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявява, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-ти. Васил Левски дава живота си за свободата преди да е навършил 36 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Георги Димитров преди 3 години
Какво имаш против мен бе момче. Не бях ли аз тоя, дето първи показа истинската същност на ФАШИЗМА. Но всичко това ,което им казах на западните првителства по време на процеса 1933 си остана там. Не повярваха, че ФАШИСТИТЕ са ДИВАЦИ и ВАРВАРИ. Не им попречи да пратят спортисти на Олимипадата 1936 и 1938 да дойде Чембърлейн да размахва разни хартийки за сметка на Чехословакия. А последователите на Хитлер в България натовариха десетки хиляди български евреи от Македония във вагони към Освиенцим.
36
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
* грешка в израза, разбира се, имах предвид поклонението, а не "празник". Иначе, простолюдието е било добре по турско, като сега. Каквито герои е имало и пак ще има,толкова по сто готованци и измамници има на територията.
35
0
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Не че нещо, ама сигурен ли си, че не бъркаш Бачо Киро с Кочо Честименски? Има известна разлика!
34
1
 
1
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Отечествен Фронт Забравих да допълня че най великият ни мъж е Васил Левски и поклон на днешният ден за него .
33
2
 
3
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Който говори против най великият мъж на България и народен светец ,който говори против всичките ни велики национални герои .Който говори против Капитан Петко Войвода ,трябва на часа да бъде разстрелян за предателство против родината ни .
32
1
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 3 години
Явно не си слушал излиянията на една професорка от УНСС, политоложка, спонсорирана от германски фондации, която преди 15ина години обикаляше всички студия да обяснява, че това с кланетата в Батак са само комунистическа пропаганда.Най-много 10 ина души да са заколили турците....На връчването на дипломите на студентите ректора и даде думата и тая като се развихри. Наложи се гостите на тържесвото да я свалят от трибуната с освирквания и тропане по банките
31
1
 
1
 
! Отговори
до Вуйчо Ваньо преди 3 години
от много чоплене на семки явно мозъка ти е закърнял. Да, редом с ЛЕВСКИ, БОТЕВ и други герои са живяли и Хаджи Пенчовци и Поп Кръстьо и... много чорбаджии, които не са искали и един грош да дадат за революцията. Е това намалява ли техния подвиг? И как се отразява на спомена за Бачо Киро, който жертва най-милото си за да спаси челядта си от поругаване и мъчения. Точно защото е било толкова трудно да си герой, а сега са толкова малко хора като него
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВАСИЛ ЛЕВСКИО, направил е, как да не е направил -питай Стойчо Гиргинов! Незнам как намеси дедо си Сорос, ама едно са историческите извори, друго са болните пропагандни фантазии на псевдо "освободители" и псевдо "патриоти". Той и Георги Димитров беше светец до скоро, даже по-голям и от Левски.
29
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така е, демокрацията на простолюдието превръща тълпата в аморфна маса от консуматори, която залива и обезличава всичко. Морал и герои не трябва да има. И защо размиха празника в две дати ?
28
2
 
6
 
! Отговори
ВАСИЛ ЛЕВСКИ преди 3 години
е символ, идеал, който много сороски фондации се мъчат да обезличат. В ЕВРОПАТА на СОРОС няма място за такива национални герои. Типичните им мантри: Левски е мит, той един терорист, Какво толкова е направил. Още помним напъните на разни професорки да изкарат Баташкото клане мит на комунистическата пропаганда. Ето тук целите на фондациите, докарали на власт ТИКВАТА и ГЕРБ тотално съвпадат с тези на ЕРДОГАН за заличаване на българското. Не се лъжете от портретите зад гърба им
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лека полека истината за Кунчев започна да излиза на яве и хората започнаха да се интересуват, да четат исторически извори и да си обясняват някои старнни неща.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И хиляди като Левски да се появят в България, клепоухите ще си останат клепоухи и разни шишанета ще им разказват играта.
25
0
 
4
 
! Отговори
НРБ преди 3 години
Защо статията за Левски не е най-горе, а скрита надолу и в малко каре?
24
3
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Вечна слава на Левски и всички български революционери! И вечна благодарност към Русия!
23
2
 
5
 
! Отговори
ТУРСКИТЕ АГЕНТИ преди 3 години
толкова изнагляха, че даже на тоя свят ден за нас пишат провокативно. За вас може и да е терорист, за нас е СВЕТЕЦ.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Стойчо Гиргинов забравен и даже една паметна плоча няма. Това сме ние българите.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако можеше да види сега България, сигурно щеше да иска да е имигрирал . Този народ не заслужава саможертва.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците от срам трябва да се скрият, освен ако не се отсрамят с публичното обесване на Доган.
19
2
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Много съм чел по темата и макар, и никой да не иска да го каже истината е, че и Левски е предаден от българи, и Ботев е застрелян от свои.Когато става ясно, че врачани няма да подкрепят четата, отива овчаря при Ботев и казва баце плащайте ми яретата,.че потерята иде.Ботев казал да му платят изяденото и се разплакал...И аз съм тръгнал народ да освобождавам....
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Левски е простено ,че не знае какво е демокрацията и се е надявал на нея след вековно робство на ислямска държава.Ние обаче дето я знаем какво представлява и как руши държави и поколение след поколение ,нямаме съмнения,че е бандитско общество на мутри и мутреси.