Британският щам доминира, всички мутации ще дойдат в България

Спасението - или да се ваксинираме, или да го поболедуваме
Обновена: 21 фев 2021 12:16 | 21 фев 2021 12:15, Камелия Цветанова
110
Британският щам доминира, всички мутации ще дойдат в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Както в модата всеки има право на лош вкус, така и в живота всеки има право на своите избори - правилни или неправилни. Това каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН, в коментар на настроенията против ваксините в обществото. Тя обясни, че има умерено и разумно отношение по темата=

"Мисля, че преодоляхме първичния негативизъм към ваксините срещу Covid-19. Най-добрият начин да се повлияе е да се дава много информация и на достъпно ниво, за да могат хората да разберат и да вземат информираното си решение", посочи тя.

Още по темата

Проф. Угринова сподели, че е била приятно впечатлена от опашките пред пунктовете за ваксиниране.

"Начинът да се справим с този вирус е или да се ваксинираме, или да го преболедуваме, но по-безопасно е да се ваксинираме. Има доста тежки случаи при боледуването и дори след това се появяват усложнения", смята тя.

Според микробиолога, ако всички обаче кажат, че искат да се имунизират срещу коронавируса, "ще лъсне" веднага другият проблем, че няма достатъчно ваксини. Тя изрази очакване доставките да са регулярни и ваксинационната кампания да върви добре.

По думите на проф. Угринова технологията на РНК ваксините е напълно революционна и те имат много висока ефективност, а при ваксината на "АстраЗенека" ефективността не е толкова висока, но няма докладвани случаи на заразени, които са прекарали тежко заболяването.

"В тази ефективност на ваксината се броят само хората, които не са се разболели след поставяне на ваксината. позитивното при "АстраЗенека" е, че 100% от поставилите си тази ваксина, дори да са се разболели, са изкарали лека настинка. ако това е цената, аз мисля, че може да се плати", отбеляза тя.  

На този етап е допускане на вероятност, но няма категорично доказателство, че ваксинираните хора могат да пренасят заразата, обясни микробиологът.

За продължителността на имунитета след поставяне на ваксина, проф. Ива Угринова посочи, че засега има потвърждение за 8 месеца, но учените очакват трайността му да е 2 години.

"Британският щам на коронавируса вече доминира в страната. Той измести класическия щам от Ухан", каза тя и добави, че всички мутации на Covid-19 ще дойдат в България.

Проф. Угринова беше категорична, че РНК ваксините могат много бързо да бъдат пренастроени, за да могат да уловят и новите мутации на вируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: мутациякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то от самото начало се знае че всички ще си минат от реда само за какво тормозите хората със тия глупави мерки.
90
0
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
ся се дупчете със старите ваксинислед 6 месеца - ПАК
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата си пази държавността. Отъждествява се с властта, войската, полицията, образованието и здравеопазването. Това са и приоритетните насоки за ваксиниране на целени групи такива служители. Останалите, които пишете против ваксините сте:- Бай Пешо стругаря / тракториста / комбайнера / магазинера и т.н.- Марчето маникюристката/ фризьорката/ сервитьорката и т.н.- Ставри таксиджията/ докера/ дограмаджията / фаянсаджията и т.н.деветата дупка.....
88
5
 
18
 
! Отговори
Гопщик преди 3 години
Айде още една професорка изкараха отнякъде си, за да ни агитира да се ваксинираме. Имало два начина вика. Ами то след ваксинация, хората пак се заразяват. Тъй че има един начин - да го преболедуваме, нямаме избор. Мангъра, тоз рептил, ще се окаже прав - всички ще го преболедуваме, няма начин.Спрете с тези агитации за да се ваксинират хората. Аз ак оискам, няа ви чета глупостите тук, ами ще отида и ще се ваксинирам, без от някакъв си сайт да ми казват аз какво да правя. aйсиктиp бе
87
0
 
3
 
! Отговори
Keli преди 3 години
Със самолет ли?
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да идват британските мутанти, ще ги тепаме с права лопата.
85
1
 
6
 
! Отговори
Б17 преди 3 години
Нищо добро не идва от острова.
84
2
 
13
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
И ако, дано не се случва, наесен при поредния сезонен грип започнат усложненията и почнат да падат хората - понеже това никога не е адресирано, и е съвсем възможен риск! - познайте какво ще се окаже: то било нов мутант, 78% по-смъртоносен, обаче ние направихме "нова ваксина", и този път е ИЗКЛЮЧИТЕЛНОВАЖНО всички да си я сложите.Дано да греша. Но науката вече е тествала тази ситуация върху животни. Този път - директно върху нас.
83
3
 
11
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Писах още преди половин година, че имунитетът от "ваксини" срещу коронавирус ще бъде кратък - казаха ми: глупав страхлив ***. Писах,че се задават маркировки за ваксинираните, а останалите ще бъдат наказани - казаха ми: глупав страхлив ***. От м. май миналата година питам, какъв е рискът от antibody dependent enhancement, който е голям фактор при коронавирусите, и потенциално буквално ще ИЗБИЕ милиони - кажете ми сега какъв глупав и страхлив съм, и дано този път поне да греша.
82
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още нямам познат, който да се е ваксинирал. Надявам се и така да си остане.
81
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
И като дойдат мутацийте от британския щам,ние какво ще направим ? Ние сме просто лабораторни плъхове. Ще изпитат върху нас още една набързо създадена ваксина и това е.!
80
0
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Много смешна статия
79
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ндаа! поредния КОВИД терминатор! Британския КОВИД ще терминира другите КОВИД-и! Това ми напомня какво казваше един пияница-интелигент : "Чудна птица е пителят, пие вода пък не пика!"
78
12
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Чипове и луната е куха , а на кухи са тия дето пропагандират с това, те всъщност са с поне 5-6 ваксини доста по тежки от сегашните с много по-тежки странични ефекти, но сега се притесниха резко разбираш ли...ама то неукия и конете с капаци сте така :) страх ви е от собствената ви сянка
77
1
 
4
 
! Отговори
чарли преди 3 години
Не е ли по лесно да не се пускат мигранти / снежинки / в държавата .
76
1
 
5
 
! Отговори
Хасан Вакссинатора преди 3 години
До 81Че това за без *** си е задължително при нашата иновативна балканска ваксина- ModeDna- доказана и безвредна!
75
8
 
7
 
! Отговори
до Лошо няма преди 3 години
И без това Земята живеят твърде много хора.---------------А, ти сигурен ли си, че населението на Земята е наистина почти 8 Милиарда????Само един пример от многото:Ако наистина бяхме толкова, гробищните парцели трябваше да са с размерите на градове или отдавна да сме минали на Задължителна Кремация!
74
8
 
8
 
! Отговори
Лошо няма преди 3 години
И без това Земята живеят твърде много хора. Лошо няма. Приветствам програмата за масова стерил... Пардон! ... ваксинация.Само дето накрая пак ще има твърде много китайци. Те ползват обикновени ваксини с убит вирус.
73
5
 
9
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Стигъ с тези "чипове", бе!!Нано-микрочастици може, но имате ли си представа колко ще струва Една такава "ваксина", а стотици милиони???За кво им е да прилагат толкова скъпа технология?Те и сега знаят всичко за нас!Смартфони, Смарт-Тв, компютри, Лаптопи, "Алекса", Улични какамери, чиповете в Личните и Шофьорски карти, Кредитни карти и т.н..До 2030 г. абсолютно всичко ще се Цифровизира!Къде сте се разбързали, всичко с времето си!
72
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2016-та за около седмица загубих вкус и обоняние. Имах лека хрема и кашлица.Слава на Бога - явно оттогава имам антитела!P.S. Хoра, не усещате ли как ви промиват мозъците? Ми след време може да кажат да ходим без ***, че само това е начинът да преборим поредния щам!??