След ваксина на "АстраЗенека" без алкохол, физически упражнения...

"Зелените коридори" ще останат и през седмицата
Обновена: 21 фев 2021 09:55 | 21 фев 2021 09:50, Камелия Цветанова
186
След ваксина на "АстраЗенека" без алкохол, физически упражнения...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Създадена е организация не само в „Пирогов“, но и във всички големи столични болници и от днес започват да работят всички със зелени коридори, съобщи в“ директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

По думите му могат да се ваксинират не само хората над 65 години с хронични заболявания, но и всички желаещи.
„Зелените коридори“ ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини, посочи той.

Още по темата

„Вижда се, че има желаещи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого“, обясни директорът на „Пирогов“.

„Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително“, заяви проф. Балтов.

„Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала  до един на два три дена“, каза още той.

По думите му втората доза на ваксината може да са направи и при личния лекар.

„Никой няма да бъде върнат, тези „зелени коридори“ ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти, които искат да бъдат ваксинирани“, увери проф. Балтов.

Той обясни, че ваксинирането отнема горе-долу 5 минути, но се създава стройна организация, защото пациентите носят епикриза, ако имат странични заболявания. Мери се кръвното, температурата, има разговор за алергични реакции.

„Като цяло отнема около 10 минути, след което се преминава към поставяне на ваксината. След това пациентите изчакват 15 мин. - до половин час и след това си тръгват“, обясни той.

„За ваксината, която в момента поставяме – на „АстраЗенека“, е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили оттока и зачервяването в областта на ваксинацията“, посъветва проф. Балтов.

„Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината“, уточни той.  

При другите две ваксини, които са РНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК – тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят, според проф. Балтов.  

Той уточни, че температурата, която се вдига след ваксината, е транзиторна – в рамките на 24 часа, след което всичко преминава.

„Когато имате съмнения, че сте изкарали вируса безсимптомно, е добре да си направите тест за антитела, защото след първата доза може да се получат леко по-обострени симптоми, свързани с това, че през тях е минала коронавирусната инфекция, има някаква именна памет“, обясни още директорът на „Пирогов“. Според него обаче няма нищо тревожно.

„В петък дойде сериозна пратка от ваксината на „АстраЗенека“, личните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което означава, че ще можем да ги разпространим масово, не само в най-големите болници, не само при личните лекари и но и в РЗИ“, увери проф. Балтов.

Според него, ако темпът на нарастване на заболяването се запази, то ще бъде абсолютно контролируемо от страна на медицинските специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
2
 
! Отговори
Дарина Семова преди 3 години
Поставих си ваксинс тази сутрин към ,9,30. В 16,30 ме втресе, стана ми много студено, сложих жилетка и се завих с одеяло. Зъбите ми тракаха. Мина ми след два часа. После вдигнах лека температура, не повече от 38, но сега и това премина. Само се чувствам изморена - 14 часа след ваксинирането
148
0
 
3
 
! Отговори
П.Б. преди 3 години
Вчера ми поставиха първа доза на "астра зенека" почти не усетих! След 24 часа се чуствам отлично и по- спокоен! Никакви странични ефекти! Хора не се бавете за сега това е начина, успех!!!
147
2
 
1
 
! Отговори
gogoаз се ваксирах преди 3 години
ваксинивах се в 8 часа сутринта след 8 часа от ваксинацията получавсш зверска температура ......пробвайте да видите тресе ви номожете да станете от леглото температурата е може би 40- 41 градуса пробвайте ужасно е
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯЗащото е по-евтина и се борави при нормални хладилни темпертури
145
0
 
0
 
! Отговори
ELТЕХНИК преди 3 години
ОПРАВЯМ ОГОЛЕНИ ОБЩИНСКИ КАБЕЛИ10000 ЛВ НА ЖИЦА
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ваксина трябва да дават и болнични. Два дни бях извън строя от "леките неразположения".
143
1
 
2
 
! Отговори
ФУГИРАМ преди 3 години
ГЕРБ
142
6
 
5
 
! Отговори
Я преди 3 години
Най неприятното в БГ е, че ни се налага ваксината на Астра зенека. Вярвам че помага но налагането и от държавата е тъпо. Всички разбраха че представителя на компанията за бг е майка на една наша евродепутатка от управляващата партия в бг. Ако се проследи може да се види, че именно от тази компания ома заредени най много ваксини... в пъти повече от другите.
141
0
 
3
 
! Отговори
ФУГИРАТОР преди 3 години
ФУГИ НЯКВИ НЯМА ЛИ ?ДЕСТИЛАЦИОННИ ДА РЕЧЕМ ?К>ОМУСТИЧЕСКИ ПРИМЕРНО ?МАГИСТРАЛИ НЕКАДЪРНИ ?
140
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До РЕПТИЛИ лошата медцина, която бялата пaплач съвсем скапа през последните 12 месеца, както и поради липсата на грамотност на хората относно нуждата от елементарна профилактика. 90% от населението чака първо да получи инфаркта след което тръгва по лекари и пие "Предиамин" (Прениламин).
139
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това за алкохола не трябваше да го казвате сега загубихте голяма част от малкото желаещи.
138
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРОСВЕТЕН Видими интереси ,гарантирани от ГЕРБ и мама Майдел,пардон Паунова ,наследници на достоен комунистически род от Пиринско ,АБПФК !
137
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, нищо лично ама айде да си уеднаквите версиите малко. Нали уж ваксинираните можеха да заразяват други хора понеже се запазва вируса в носо-глътката. Или вие нищо не разбирате професор разбирачев или не сте си прочел спуснатия сценарий..
136
1
 
3
 
! Отговори
Е,еее 150 преди 3 години
За наш *** и дървото много ме изкефи. Направо изби рибата! Браво за остроумието!!! Наистина е много кух!
135
16
 
23
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Имам само един въпрос? ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ "РЕКЛАМАТА" на "ваксинирането"!!!Пределно е ясно кои има интерес от това...... Много "продажници" има които ше се продадът без да има значение за тях какво ще се случи.......
134
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РЕПТИЛбегай да целунеш портрета на Черепа и ше се успокоиш! Може и на ББ шланга!
133
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казаха, че няма да ваксинират наш ***. Бил толкова пpoст, че вируса го мислел за дърво и не го закачал!
132
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
chadOx1s маймунски аденовирус; wi 38 клетки пт абортирал женски зародиш и mrc 5 клетки от абортирал мъжко зародиш е на тия неща има в астрата който не вярва да прочете листовката и след това да търси в нета
131
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината на АстраЗенека е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, .........такааа а от какво аденовирус chadOx1s от шимпанзе какво съдържа още що не кажете ве че има и клетки от абортирал човешки ембрион. и зомбита не ми слагайте минуси ами се образовайте М А Л О У М Н И Ц И
130
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Край вече с тая тъпня!! Вирус няма! Тия всичките льохмани дето ми мрънкат като някакви женички сред коментарите са направо за разстрел!! Пълен срам позор и опетняване на българските ценности!