16 000 се ваксинираха през уикенда, някои имали неразположения

Ефектът от "зелените коридори" бил поразителен
Обновена: 22 фев 2021 08:46 | 22 фев 2021 08:38, Камелия Цветанова
112
16 000 се ваксинираха през уикенда, някои имали неразположения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

1950 души са получили първата доза от ваксината на "АстраЗенека" от петък следобед до неделя вечерта в "Пирогов", отчете директорът на болницата проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза  той.

Още по темата

Според него ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души. 

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори” в пет ваксинационни пункта в „Пирогов”. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира проф. Балтов.

"Всяка нова пратка ваксини, която дойде, ще бъде пусната до всички 28 РЗИ-та. Всичко зависи от доставките", добави той.

"Има обаждания от хора, които са имали временни неразположения след ваксинацията - покачване на телесната температура. Но в рамките на 24 часа са преминали", разкри проф. Балтов.

Той припомни, че 24 часа след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол. Всеки ваксиниран също трябва да продължи да носи маска.

"Може би има по-добър начин за протичане на ваксинацията, но той ще бъде след 3 март, когато ще може да се записват онлайн желаещите през системата на Информационно обслужване", уточни директорът на "Пирогов".

Според него ефектът от зелените коридори за ваксиниране е бил много голям и буквално за два дни са направени 16 000 ваксинации.

По думите му втората доза на ваксината на "АстраЗенека" трябва да се постави между 65 и 70 ден, което ще даде над 1 година имунитет на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
3
 
! Отговори
Св.петър им преди 3 години
Всички неразположения изчезват при мен
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече е ясно че бройките на ваксинираните ще бъде толкова "истинска" и "реална" колкото и всекидневните бройки на "заразени" и "починали от ковид" .
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо КоляС толкова четящи и знаещи епидемиолози в този интернет е направо чудно как този вирус циркулира вече повече от година без изгледи да изчезва скоро...
98
4
 
4
 
! Отговори
ффф преди 3 години
Защо ли изобщо използват думите имунитет и имунизация??? Няма доказателства за траен имунитет, само се боцкат=ваксинират и се надяват на нещо неизвестно какво... Реално, участват в експеримента на фармацевтичните компании. Преди 100 години също се ваксинираха срещу инфлуенца= испански грип, а последствията бяха катастрофални. За около 4 години имаше милиони жертви, точно сред ваксинираните, повечето от тях бяха участниците в боевете по фронтовете...
97
4
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Тия с разположението да чакат за катафалката. Друго не остава
96
5
 
7
 
! Отговори
Чичо Коля преди 3 години
Който се боцка явно не е търсил , чел , намерил , разбрал , осъзнал ,че това което им слагат ще ги скапе тотално (няма да изброявам болестите които могат да получат) и стават в пъти по-силни ЗАРАЗОНОСИТЕЛИ и заразяват невинни граждани от тук насетне !!! Ставате като ходещи инкубатори за зараза и най-лошото е ,че мислите ,че правилното нещо плюс РНК ваксина модифицира ДНК-то ви а имунната система не се знае дали ще се справи .
95
1
 
8
 
! Отговори
СС преди 3 години
Тия с неразположението да си купят превръзки и памперси,ще им мине.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам голям смисъл, при положение, че ваксината не предпазва на 100% от заразяване и не отпада носенето на маска....Отделно ако СЛУЧАЙНО предпазва, то е за 6-8 месеца и след това трябва пак да се боцкаме!
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има неразположение като след всяко кастриране.Нищо неочаквано.
92
4
 
15
 
! Отговори
П. Георгиев преди 3 години
Незнам за какви "неразположения" става въпрос, но една близка разказа, че неин познат лекар се ваксинирал преди няколко дни с ваксината на Астра и все още не знае на кой свят се намира - нито е жив, нито умрял. Разказаха ми и за други случаи със сериозни странични ефекти. Който има уши да слуша!
91
3
 
12
 
! Отговори
Суджукова преди 3 години
Как върви зарибявката ? Имало неразположени, а разположени има ли ? Голеем зор бе за боцкане.
90
2
 
11
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
В момента гледаме филма "Заразяване" от 2011 г. на живо. Някой нещо да не е разбрал?!?
89
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента на шега или на майтап хората се имунизират за едни кебабчета... реално струпването е от бъдещите членове на избирателните комисии, които в отзи ден ще получат по едни 50лв законна субсидия... за едните 50лв се боцкат...
88
1
 
2
 
! Отговори
do 89 преди 3 години
Палячор безпаричен, пак си се надишал с лепило Кале, от това с изтекъл срок на годност.
87
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Анонимен 90да , казват им статисти ! ;)
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен смях беше пред някои болници ! 20 Души максимум, от къде са събрали 16 000 нямам идея!
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 88Какво фантазираш, изкълченяк?Никога не съм работил през живота си и доходите ми на месец са колкото на целия ти вкиснал род за година. НПО ***
84
4
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 3 години
Ти си толко ценен, че си еволюирал до трудовак на трицифрена заплатка, крадящ нафта, тоалетна хартия от моловете и ходещ по труженички от малцинството, сред чиито среди се славиш като Мекият ужас от Мездра.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БашурМного по- важни сме от другите нации. Нашия ген е на 7 хиляди години и не искаме генно модифициране със спринцовките на Бил Изкълченяка!
82
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До изнервенЧети и другите новини. 22 слепи в Англия и хиляди с повреди на очите и още десетки новини за "ваксини"Гледай да не те барне някой като мен, че ще станеш спокоен, нпо драскач. Старите хора не са важни, а? Гледа ли видеото? Това е по- гнусно и от концлагер!Ще има трибунали, това е сигурно. Всички ваксинатори ще бъдат съдени като военнопрестъпници. Разчитаме на военните да побеснеят и да се мятаме!