Кои са най-вредните и често консумирани храни в България?

Кренвиршите, майонезата и безалкохолните в челните позиции
22 фев 2021 07:10, Ния Христова
224
Кои са най-вредните и често консумирани храни в България?
Снимка: Pixabay
Кои са най-вредните и често консумирани храни в България? Ако ги изключите най-малко за месец от менюто си, ще постигнете изненадващ резултат в кондицията и масата на тялото си, съобщава Монитор.
 
Ето топ 15
 
1. Кренвиршите са сред най-вредните продукти. Няма кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. В тях се откриват и остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. 
 
2. Майонеза – френският специалитет е хубав, но само като е домашно приготвен. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.
 
3. Безалкохолни напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се създават от консумацията им. За предпочитане са тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове.
 
4. Бяла захар/изкуствени подсладители – бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците, почти не консумират бяла захар. Използвайте заместители от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. 
 
5. Чипс/пържени картофи – чипсът е така наречената калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, по-добре те да са задушени или изпечени. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал. 
 
6. Сланина/свинска мас – организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това се превръща в тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Изключително вредни са продуктите съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. Внимание – така полезният ни зехтин, при висока температура отделя силни канцерогени и може да предизвика ракови образования. Използвайте го само на стайна температура напр. за салати.
 
7. Маргарин - съдържането на един маргарин е – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло - растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). А когато изпивате горещо питие и мазнините в стомаха започват да се втечняват? Тогава преминават в кръвта ви. След като горещата напитка си е свършила работата, и мазнините са преминали в кръвотока те наново се втвърдяват. Да не забравяме температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво се случва след това – вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава може би се досещате, в един хубав и слънчев ден някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт. 
 
8. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни - съдържат: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. С шоколада също трябва да се внимава. Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.
 
9. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента в който влезе в организма започва да вреди.
 
10. Кетчуп – съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрпризът е пълен – оцветител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.
 
11. Солетки, соленки, пръчици... – съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.
 
12. Бързи закуски – бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огрома калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н. и т.н.
 
13. Разтворими напитки:
 
На първо място степчета.
На второ – всички бульони.
На трето – разтворими чайове, пудинги, кремчета и напитки.
 
И трите съдържат 100% изкуствени съставки.
 
14. Пушени меса/риба/колбаси – извънредно канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини – същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час ще ви отърве от тях!
 
15. Храни съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ - извънредно много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А? Какво общо има статията с вегетарианството като половината от изброените неща са веган?
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съседите имат котка, която може да излиза навън, и доста хора я храним. Всичко яде, включително супа с морковите и картофите. Като й дадеш кренвирш, го подушва, поглежда объркано и се дръпва. Ако в останалото ядене има кренвирш, яде около него и го оставя. Явно се чуди какво е, но не го регистрира, че е храна.
151
2
 
1
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
...тука нищо не пише за рИкията, дето трепе всики гадове у томбако?! А виното е за закуска, да се лъсне тумбако от блаженето вечер!
150
4
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Това ми напомня как е възникнало вегетарианството. Имало един древен индйски император Ашока, който много обичал да воюва/ Само че воюване нямало кой да отглежда храна и започнали главни бунтове. Поради което императорът обявил че чденето на месо е грях и трябва да се ядат само разни треволяци. Сега вегетарианците гордо обявяват че са 800 милиона и не се досещат че просто един хитър император ги е избудалкал.
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПушеното и аз знам,че е вредно, но непушена - печена на грил или пържена сланина не отказвам.
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сте написали сланина и ми потекоха лигите, парченца пържена сланина с яйца , става чудесно!
147
6
 
6
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Тая статия някой психясал веган ли я писа. Искам да влезе в един бг магазин и да видим колко храни, които нямат изброените подсладители, овкусители и консерванти има там. Колко качествено може да се храни с мизерната си заплата и да търси "Био" Храни, които са просто едни и същи с предходните, само дето са им лепнали яка цена и картинка отпред. Прясно месо, което да не е бъкано с консерванти и оцветители или зеленчуци без нитрати. И разни "екзотични" простотии дето бог знае от къде идват
146
8
 
11
 
! Отговори
777 преди 3 години
Според тия трябва да пасем трева , и само кладенчова вода. Чудя се дали ще започнем да даваме мляко.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някой"Пушените салами обаче, пушените ядки и всичко пушено е карциногенно.Ако е пушено с неправилните стърготини, да.
144
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някойГазираното не е вредно. Ама всичко сотанало дето са го добавили е ...
143
3
 
3
 
! Отговори
Сланината преди 3 години
На 3 март ще садя картофите, търсим диетолози за помощ.
142
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ми ти изяж днес половин кило ориз и след това се чуди що си 110 кила въпреки че не ядеш месо"Аз редовно ям по половин кило ориз ( кафяв или басмати, че дори и бял) на ден. Не съм яла месо от 26 години. За да стана 110 кг не ми достигат още към 54 ;)))
141
0
 
34
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Най-вреден от всичко е стресът !!!
140
4
 
5
 
! Отговори
някой преди 3 години
Не мога да се съглася напълно със много от набедените за "вредни" храни и напитки.Мнението на лекарите е 100% единодушно, че газираните напитки са вредни.Обаче аз пия напитки с подсладители защото съм с диабет и захарта ми вреди. Още повече, че в България поне не слагат захар, а гюкозо-фруктозен сироп! Още по-зле. Подсладителите не са карциногенни. Пушените салами обаче, пушените ядки и всичко пушено е карциногенно.Чипсове, снаксове - всичко това е вредно. Маргарин не е продукт обаче...
139
4
 
16
 
! Отговори
Rdi преди 3 години
Поздравления за статията Днес.бг!Особено вредни са тези храни за хора с проблеми с щитовидната жлеза и автоимунни заболявания. Тябва абсолютно да се избягват.Проверете АИП (автоимунен протокол).
138
3
 
25
 
! Отговори
@@@ преди 3 години
В синтез от коментарите дотук , средностатистическия българин сам отглежда плод зеленчука си , дядо обикновено е жулил ракия / захар / цигари и умрял на 98-99 , не купува храни от веригите а си набелязва села или дребни фермери или пък био производители , ако не е туй консумира мининимум черен шоколад , сьомга и френски сирена....А като тръгнеш по улиците само гоблини , *** и ***.
137
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано от поне 15 години не съм купувал маргарин , препечените филиики им капвам олио или зехтин . Степчета даже не знаех че все още ги продават, кремвиршите не знам на кой щанд ги продават - с един познат купуваме някое шиле и си го делим , след някой месец нещо друго. и така.
136
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха. Най смешното беше за маргарина.
135
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пастет смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н."Виж, това че на село го правите така, не значи че навсякъде е така, ясно?
134
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 175Всичко е вредно след едно количество, включително и наторалните сокове.Лишото е, че иам мног хора, които ги консумират вместо вода.