Протест на пчеларите, нормативната уредба била пълен хаос

Пчелата се приравнявала на животно и не можела да лети сама
Обновена: 22 фев 2021 19:17 | 22 фев 2021 15:21, Камелия Цветанова
19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
Нaциoнaлният брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри"  се събират днес предсъбраха днес своите членове на протест пред Министерство на земеделието.
Още по темата

Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при  пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ за кoмпeнcирaнето й.

Според пчеларите цялата нормативна уредба е в пълен хаос.

Производителите на мед са категорични, че не може пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът - с животновъден обект.

При това положение, за да отговори на изискванията на закона пчелата не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител.

Освен това пчеларите търпят огромни финансови загуби заради високата смъртност като в някои райони тя достига до 80 на сто от пчелните семейства.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
некъф там преди 3 години
Пичове, ако не се сещате, да ви кажа. Пчелите са част от фауната, животинския свят и ако не са животни, да не са растения или гъби или какво. Пчелите са застрашени, факт. В щатитИ за да извикаш пчели, трябва да броиш няколко стотик хиляди гущера и идват и опрашват, от цифра време са собственост на корпорациите. Защо и тук да не е така, щото е безплатно опрашването...... засега, но докога???? А докато не загубиш нещо, не го оценяваш
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зная какви са тези "Български свободни пчелари", но аз като Български съзнателен пчелар се възмущавам от изложените мотиви за протеста. Явно е, че това не са професионалисти пчелари, а сбирщина от алчни за субсидии мошеници и пишещите тук партийни ***, които внушават вина са смъртността единствено и само на растителнозащитното пръскане. Ако за лятната смъртност обвиняваме само земеделците, кой е виновен за зимната смъртност? Неподготвени пчелари, неподготвени за зимата пчели.
15
0
 
2
 
! Отговори
Любител преди 3 години
Смъртност има, обаче и някои пчелари не са стока! Подозирам, че покрай тези субсидии някои са загубили семейства и пак има кражби на пчели и цели кошери. Имаме в района на Авренска община и откраднаха 4 кошера по никое време. Обмислям варианта да разкарам всичко, без това е нерентабилно, но ги наследихме! Тези кражби обезсърчават и любителите като нас.
14
3
 
2
 
! Отговори
тъжно преди 3 години
Половината пчелари са тези които се *** с *конспираторите* за 5г мрежата и междувременно са достатъчно *** да ползват безжични мрежи и мобилни устройства до пчелите си. После защо пчелите не се връщали ? Еми хора пчелата губи ориентация, спирайте ги тия телефони поне като сте до кошерите.
13
2
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
кое НЕ Е ПЪЛЕН ХАОС?Питам и отговор не искам.
12
0
 
4
 
! Отговори
до House M.D. преди 3 години
Няма как да се разясни. Дори "журналистката", писала тази "статия" не може да помогне.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кеми, престани с това "бил", "била", "били", оставяш впечатление, че се подиграваш с хората.
10
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
" Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" се събират днес предсъбраха днес своите членове на протест пред Министерство на земеделието."Някой ще ми разясни ли това изречение?Как Св. Бойко Магистралостроец може да направи пчелите безсмъртни?
9
4
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
8
0
 
7
 
! Отговори
1212 преди 3 години
Днес БГ какви са тези изчртечения какво е това чудо на българския език?Нaциoнaлният брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" се събират днес предсъбраха днес своите членове на протест пред Министерство на земеделието.
7
1
 
1
 
! Отговори
a преди 3 години
''Не остана място без "гледка" към GSM антени!!!Щастливи са само *** дето не са виждали показанията на уред за измерване на микровълнова радиация през живота си!
6
7
 
16
 
! Отговори
Зайко Байко преди 3 години
Проблема е че много хора се захвана с пчеларство без да са виждали кошер преди това. Само заради субсидиите. И резултата е налице.
5
0
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
По принцип всяко едно изгубено звено във веригата наречена ХАБИТАТ е лошо,но специално за пчелите е УБИЙСТВЕНО за всички.
4
0
 
27
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Освен тях всички пишман градинарри и любители цветари пръскат като на състезание. за пчеличките не остана педя неотровно пространство. Това бедствие не търпи решения на книга. А Леля Ванга отдавна ни е предупреила: "Пазете пчелите. Изчезнат ли пчелите, изчева и човекът".
3
0
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Пчелите изчезнат ли-УМИРАМЕ ВСИЧКИ!
2
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Бзззззъъъъъ
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ха дано Бойко да се сети малко и за пчелите, ама едва ли...