36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!

Коалицията за живот без тютюнев дим иска политически решения
Обновена: 23 фев 2021 09:23 | 23 фев 2021 09:15, Камелия Цветанова
106
36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!
Снимка: Pixabay

Политическите сили, регистрирали се за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения на проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

От организацията подчертават, че тютюнопушенето е сред най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от току-що проведено проучване голяма част от младите хора у нас подкрепят по-строги мерки за контрол на тютюна.

Още по темата

Децата в България пропушват твърде рано – 36% от момичетата и 27% от момчетата на 16 години пушат ежедневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари поне веднъж през последните 30 дни, докато средната стойност за Европа е 20%, обясняват от коалицията.

Необходими са ясна политическа воля за промяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат до политическите сили от Коалиция за живот без тютюнев дим.

От обществената формация настояват кандидатите на изборите да включат в програмите си 7 мерки: подобряване ефективността на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити обществени места, въвеждане на ясни правни определения, например за „закрито обществено място“ и „тютюнопушене“, в Закона за здравето и други нормативни актове; пълна ефективна забрана на външната реклама, излагането на тютюневите изделия в местата за продажба и забрана за промоция и спонсорство от страна на тютюневата индустрия; повишаване на акциза на тютюневите изделия – в това число и на нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари; подписване и ратифициране на Протокола за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО (РККТ); активна превантивна комуникация на държавата и помощ за желаещите да спрат да пушат; ефективно противодействие на вмешателството на тютюневата индустрия при решаване на въпроси, свързани с общественото здраве, и конкретно при приемането на мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според национални представителни проучвания 57,9% от младите хора смятат, че трябва да се наложи по-строг и ефективен контрол върху спазване на забраната за тютюнопушене на обществени места. 48,9% от тях са на мнение, че трябва да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи изделия, като 63,7% не са съгласни децата и подрастващите да виждат реклами на тютюневи изделия на билбордове, транспаранти, плакати по улиците.

Резултатите от изследването сочат, че 80,1% от младите хора са съгласни, че трябва да се премахне незаконната търговия с тютюневи изделия, а над половината от тях (52,3%) искат държавата да спре вмешателство на тютюневата индустрия при изработването и прилагането на политики, отнасящи се до общественото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 годишните момичета правят мнго други неща, най-малкия им проблем е че пушат
33
9
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Не съм виждал реклама на цигари от години, къде ги търсят та им пречат!?И да, пушач съм и ще спра, когато аз реша. Апропо - оказва се, че заразените от корона пушачи са под 2%. Унищожени са им разни рецептори по трахеята и в дробовете, и поведението на заразата е като при децата - леко или безсимптомно.
32
4
 
8
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 години
Ноби, от уса те гледам, сложи си ченето че иначе фьфлиш...
31
19
 
12
 
! Отговори
ноби преди 3 години
писна ми от вегани и непушачи. вкъщи не каня на гости такива, нито аз ходя. не ходя с непушачи на почивки заведения , нито за риба. отвратителни са
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако им даваха повече пари и тревица щяха да пушат.
29
1
 
17
 
! Отговори
44 преди 3 години
Рекламата на цигарите трябва да се премахне не само от телевизиите! Трябва да се премахне от билбордове и павилиони! Само не знам защо започнаха да пускат реклами на разни сайтове за залагания? Това не е ли харарт и съответно забранено? Като го чуя онзи да вие като настъпан и ми се доповръща..... Егаси гнусната повърня!
28
3
 
9
 
! Отговори
Ковиджия преди 3 години
Важното е да носят маски.
27
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесай,ако си пушач, сложи минус,ако не си
26
3
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
До 100kЩе ни чуят на изборите.
25
3
 
12
 
! Отговори
100k преди 3 години
100 хиляди граждани излязоха на протест в центъра на българската столица и нямаше кой да ги чуе.Има ли съмнения вече, че в България НЯМА демокрация?
24
2
 
13
 
! Отговори
УУУУУУ! преди 3 години
ДОЛУ УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ-ДПС-БСПО СТА ВКА!
23
8
 
15
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 години
Зорлем сте сьсухрени и с изпити лица от тоя никотин, вместо да се грижите за себе сиВ омагьосан крьг сте-пушите и сте нервни, падат ви зьбите от това, нямате пари за зьби, продьлжавате да пушите и пиете и мязате на свинско шкембе в лицетоПфу!!
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тютюнопушенето сред 16-годишните момичета е най-малкият им грях.
21
3
 
5
 
! Отговори
непушач преди 3 години
На комунистите най-много им пречат Българите.Аз пробвах цигарите. Преди 20-30 години беше много престижно да пушиш Assos.Обаче гаджето ми тогава 1996 ми каза че смърдят гадно.И аз се отказах. Само веднъж съм се отказвал от пушенето.
20
4
 
5
 
! Отговори
До Dtrumppp преди 3 години
Добре ли сте???
19
4
 
15
 
! Отговори
20219 преди 3 години
Може да си дла, но сипълно демоде. Такива са и тези проценти от 16-годишните. Модерният човек изклюючва максимално достъп за отрови в организма си. За съжаление, винаги част от хората са демоде, но целта е този процент е минимален. Като бъде изживян периодът на кухоглавия мутробарок, ще намалеят и потребителите на тютюн и алкохол. но пък ще се орриентират към дрогата. Да се учат да спортуват редовно, да ссвикнат да четат книги, заа да формират втората сигнална система.
18
2
 
17
 
! Отговори
цигарите смърдят преди 3 години
1990 те години минаха в обсъждане по телевизията какви помощи трябва да се дадат на тютюнопроизводителите. Така както сега ни заливат с "информация" за вируса.Аз така се отвратих от политиката. Политиците очевидно не се интересуваха от проблемите на хората, а от проблемите на тютюнопроизводителите.
17
10
 
12
 
! Отговори
Ахахаха преди 3 години
Как сте мрънкалници ? По-хубаво ли ви става като ежедневно плюете за всичко държавата ? Ако не е тя виновна, ще е Бил Гейтс, световното правителсвто или рептилите....
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реклама на тютюневи изделия няма, но такива за "Апартаменти" "Черно или червено" бол.
15
25
 
11
 
! Отговори
Smokeonthewater преди 3 години
Трезвениците и непушачите са много злобни и досадни.