Имунолог: Имунитетът от ваксината е по-ефективен и по-дълготраен

"И трите ваксини са с много висок профил на безопасност"
23 фев 2021 12:12, Ния Христова
47
 
След боледуване от коронавирус или след ваксина  - кой имунитет е по-добър? 
 
"Не може да кажем кой е по-добър. Сравняваме ги по различни аспекти - по-продължителен, по-качествен, по-добър като количество. Всички търсихме информация, която до ден днешен я няма събрана в една статия", посочи имунологът от Университетска болница "Лозенец" д-р Цветелина Великова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Специалистът обясни, че когато се срещаме с вируса, имунната ни система реагира срещу него, но той оказва влияние на целия организъм и имунитет. Вирусът има много механизми, чрез които потиска имунитета срещу себе си. 
 
"Имунитетът след преболедуване има редица дефекти, за разлика от ваксиналния имунитет, при който тези дефекти са спестени. След ваксина имунитетът е много по-насочен, по-ефективен и е възможно да е по-дълготраен. Ваксината създава имунитет срещу най-важния антиген при вируса - спайк протеина. Имунната система реагира срещу множество антигени при вируса и не всеки отговор е ефективен. На нас ни трябва само тази част, която може да неутрализира вируса", разясни д-р Великова.
 
Тя отбеляза, че по време на инфекция силно намалява броят на левкоцитите и лимфоцитите. Имунитетът наистина отслабва, когато се срещне с вируса. От думите й стана ясно още, че той води до различни усложнения, а понякога имунната система се хиперактивира, което води до нарушения.
 
"Ако разчитаме на данните до момента, по-дълготраен и по-ефективен по отношение на това да се бори с инфекцията, без да бъде потиска имунната система, това е ваксиналният имунитет", подчерта имунологът.
 
На въпрос коя ваксина да изберем д-р Верикова каза:
 
"Трите регистрирани ваксини са изключително близки и са с много висок профил на безопасност. Не може да се каже, че някоя ваксина е по-добра спрямо другите. Възрастовия критерий не го прилагаме, защото излизат допълнителни данни. Истината е, че трите ваксини предпазват изключително ефективно срещу усложнения".
 
Вчера началникът на НОЩ и ВМА - ген. Венцислав Мутафчийски, изтъкна, че само в България върви полемика по темата коя ваксина е по-ефикасна. Според д-р Великова обаче, в целия свят има различни лагери и полемики спрямо ваксините.

47
Още от Страната
Дрифтъри тормозят жители на Ямбол в късните часове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Татул преди 2 часа
Верно е ваксините са нови и са с неизвестни. Истната е, че лично доста познати от моето обкръжение си отидоха по един или друг начин с помощта на вируса. Без време. Та ако имаха да си сложат тази ваксина, сигурен съм, че много голяма част от тях биха се спасили. И сега щяха да си хивеят живота. Ваксината е въпрос на личен избор и искам да помоля антиваксърите да си задържат мнението за тях и да не се държат като олиг'офрени. Който иска да си слага, който иска да не си слага.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тези нагаждачи преобърнаха всичко в създадения с милиони години Природен механизъм,при който най-продължителен и устойчив имунитет организмът създава след прекарано сериозно боледуване,като се изключва въобще недопускане на организма вирусна атака.

Сега,за броени месеци и даже дни,индустрията по нагаждане преобърна всичко нагоре с краката - НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА И ГОЛА ДЕКЛАРАТИВНОСТ,НО ЗАТОВА ПЪК,ОБХВАНАТА ОТ НЕПРЕКЪСНАТО ОБЛЪЧВАНЕ!!

А сега,ПАК ДА ПОДЕСЕТЯ -КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ВСИЧКИ ДРУГИ БОЛЕСТИ
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дрън дрън....кога направихте точно вие наблюдение над контролни групи,за да стане кое трае повече и то с всичките ваксини. Това е като лаене на вятъра такова празнословене
43
0
 
5
 
! Отговори
А кажете де преди 1 ден
Колко дълготраен за всяка една колко дни лъжци долни
42
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
знае ли някой, колко пари вече са отпуснати от ек за пропаганда на ваксинацията?
41
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 1 ден
Съгласен-дай да та боцна та да го потвърдиме ?
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
тази имуноложка да застане на околовръстно ще има по-голям авторитет от сега!
39
0
 
8
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 1 ден
Само дето днес излезе статия за проучване на университета в Инсбрук, което показва, че почти всички заразени миналата година по това време в ски курорта Ишгъл си имат стабилен имунитет с висок титър на антителата. Вече цяла година и няма тенденция да отслабва. Изследва на Каролинския институт в Стокхолм излезе с аналогични резултати преди 2-3 седмици.

Ако ще си мерим статиите с имуноложката, да заповяда!
38
0
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 ден
Друг имунолог и молекулярен биолог Долорес Кахил казва "Ваксината иРНК{mRNA}променя генетично клетката така, че започва да произвежда спайкпротеина на вируса. По късно когато влезем в контакт с 'дивата' форма на ковид-19 вируса и имунната ни система се активира, регистрира самопроизведените спайкпротеини като опастност и стартира масивна атака срещу собствените ни клетки. Последствието е септичен шок с полиорганна недостатъчност, което води до смърт".
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
aide aide, pokajete eu razreshitelnoto da go vidim...koia zapetaika go e putpisala...;-)))
36
0
 
11
 
! Отговори
До Joan преди 1 ден
Ваксините са в експериментален стадия. И също са опасни.
Но тук тая съвсем друго прави - говори кой вече създаден имунитет бил по-добър. Като продавач на ябълки на селския пазар - тия, дето ги продава /за които й плащат/ са си най-добри, разбира се. Та бива ли да е друго?
35
0
 
14
 
! Отговори
34, преди 1 ден
Джоане, тук се говори за друго - тая женица нещастна взела да сравнява вече придобит естествен имунитет от преболедували /умрелите такъв нямат/ и изкуствения, който към момента нито е изследван напълно, нито нищо.
Това са смешки за всеки завършил дори седми клас.
34
8
 
2
 
! Отговори
Joan преди 1 ден
Проблемът на естествения имунитет е, че идва с висока цена. Вирусът за някои е тежък, оставя трайни поражения - белодробна фиброза, сърдечни и ритъмни нарушения и т.н. Затова ваксината е за предпочитане пред това да се разболееш, освен ако не се смяташ здрав като бик. И тогава пак има рискове.
33
0
 
4
 
! Отговори
31, преди 1 ден
Ти пък - що за въпроси задаваш? Ми там е женицата, щот слушка. Заради нищо друго!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На ваксинираните докторя защо не им спират парите за 1ва линия? Нали са защитени
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Добре де, тая ся като говори измишльотини, които показват, че не си разбира от работата, и че си е проспала лекциите и нищо не знае, що не я уволнят? Защо се търпи профани да са назначени на позиции, които очевидно не са за тях? И после се чудим що ни е зле държавата!
30
0
 
16
 
! Отговори
ДА преди 1 ден
А бре,що не се съберете,па да се уговорите какви да ги дрънкате!?Имунитет нямало от ваксината,само го изкарваш по-леко,сега па имало!Това е като с маски и без маски!Зайо,ти дазо си с маска!?
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Така ли й е показал бобът на таз женица? Аман от врачки бе! Няма изследвания, не е имало и време да се проследи, да се проучи, ама нищо, тя знае, че имунитетът от ваксините бил по-добър! Браво. Науката на врачките!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
“ Имунолог: Имунитетът от ваксината е по-ефективен и по-дълготраен “

Да го публикува като научен труд. Ще стане Нобелова лауреат като минимум, ако е вярно. Ама нещо не се е засилил?
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Няма по силен имунитет от естествения който го има. Тия измислените нови ваксини така жарко рекламирани от продажници водят до изменения на човешкия ген а от там и на човешкия вид