Изчислиха колко трябва да ни плащат, за да бъдем щастливи

Оказва се обаче, че това не е най-важно за работещите
31
Изчислиха колко трябва да ни плащат, за да бъдем щастливи
Снимка: БГНЕС

Проучване за щастието на работното място разкрива значението, което т. нар. емоционална заплата има за работниците и служителите днес, предава Dariknews.

Какво е необходимо, за да бъдеш щастлив на работа?

В Испания се потвърди за първи път в осем издания на гореспоменатото проучване, че най-важното за щастието на работното място е гъвкавото работно време или добрият работен график, нещо фундаментално за съгласуване на личния и професионалния живот.

Второ - да има добра работна среда, тоест нивото на социални взаимоотношения и общуване в работната среда. По същия начин наличието на добър шеф или лидер е друг фактор, който допринася за усещането за това щастие.

Вече на четвърто място в резултатите от това проучване е заплатата, нещо, което влияе върху личния живот на работниците, но изобщо не се появява на първо място в проучването, тоест не е основното нещо.

Оказва се, че днес, за да бъдат щастливи на работното място, голям брой испанци предпочитат да изберат позиция с добър график, добра атмосфера и другарство и с добър шеф, вместо да се отказват от всичко това, за да получават повече.

Колко ви е необходимо, за да бъдете щастливи?

Все пак заплатата влияе на жизнения стандарт на човека и следователно може да донесе щастие. Изследване, проведено от психолога Андрю Джеб от университета Пърдю и публикувано в списанието Nature Human Behaviour, се опитва да изчисли каква е заплатата, която ви позволява да бъдете щастливи.

Проучване, в което са участвали 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб, за да бъде удовлетворен по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие, човек се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Тази цифра варира в отделните региони, така че в западноевропейския регион оптималният доход за постигане на емоционално благополучие е между 48 000 и 61 000 евро годишно, както посочва GQ.


31
Още от Страната
Недостиг на ваксини в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това ще го пратя на шефа. Все твърди, че искал хората, които работят за него да са щастливи. :)
Е, вече знае как да има щастливи служители.
27
0
 
6
 
! Отговори
Аха преди 6 дни
Ами нека почнат вече да ни правят щастливи !
26
2
 
7
 
! Отговори
Пинкк преди 6 дни
Които има акъл има и кинти.Туй то.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами то тия пари 50-60 хиляди Евро годишно,тук се взимат от над 80% от работещите за десет години работа,излиза че ние Българите сме най "щастливи"
24
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
А у нас сме масово с 3200 евро годишно...
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи тука сме около 6 до 10 % щастливци, съответно 90-94% ***.
22
1
 
10
 
! Отговори
Пълно чекмедже преди 1 седмица
Основните принципи на трудовоправните взаимоотношения в бг са следните: важното е на работника/служителя да му е гадно, трудовото възнаграждение е колкото да не умре от глад, съответно и активността на работното място е колкото да не заспи.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Различните хора ги мотивират и удволетворяват различни неща. Нали затова оставихме комунизмът. Такива проучвания не струват колко хартията на която са напечатани.
20
0
 
7
 
! Отговори
Жена преди 1 седмица
Бе аз и с 15 000 евро на година ще се чувствам комфортно, ама уви щанса ми да ги вземам клони към нилата, даже я подминава леко :)
19
1
 
10
 
! Отговори
БатеЕ преди 1 седмица
Евала за проучванията. В БГ такава заплата дават на всички работници във фирма от 200 души . Може би затова у нас в парламента са най-доволни. Там това са им дневните!!!
18
1
 
16
 
! Отговори
Нещо много разумно преди 1 седмица
е написал Докторът (№ 5).
Който смята да се постарае занапред, за да успее да реализира високи доходи, нека да запомни: Постарай се да не ти личи, че имаш повечко пари.
Причините са няколко. Крадци и измамници наистина имат "очи" и "уши" навсякъде. Лицемерни уж-приятели от завист ще ви спретнат неприятности, каквито дори не сте подозирали, че могат да ви се случат.
И не забравяйте, че във всяка фамилия има по един-двама изключително безочливи роднини. Веднага ти иска заем и не мисли да го върне.
17
0
 
7
 
! Отговори
.. преди 1 седмица
Това ми припомня един лаф - "Размерът няма значение, ако е достатъчно голям"
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами, у нас взимам към днешен момент над 60000 евро годишно и са ми малко- боря се за повече постоянно. Да не говорим в Европа, че тези пари са много малко (поне за мен- аз живея на широко).
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сигурно затова хората не са щастливи в България...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хаха аз сигурно взимам 5 процента от тези пари годишно.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сега някой 'математик' да изчисли колко трябва да работим
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лол ... бая нисичло е. Ех, ако са отгоре, без да се балага да работя за тях, бива!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“ за да бъде удовлетворен по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие, човек се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно”

Оха, 5к евра на месец. Ми да, и аз ще съм задоволен ако ми е гъвкаво работното време, нямам шеф и твърдо вземам 10к лева на месец...
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КВО ГИ ПРАВЯТ ТЕЗИ ПАРИ ДУЗИНА ХВАЛИПРЪЦКОВЦИ КОИТО ПОСТОЯНО СЕ ХВАЛЯТ ПО ФОРУМИТЕ ами кога ви оставя време за живеене или животът вие ала СКРУДЖ трупане от сутрин до вечер и накрая я инфаркт я инсулт А после класика някои друг ще ви харчи парите
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отдавна ги изкарвам тези пари, и то без да съм гьотверен на ДПС, ГЕРБ, БСП, АТАКА и ПАТРИОТ.