Все повече искат ваксина, но има ли недостиг за личните лекари?

Откриват се някои грешки, призна д-р Брънзалов
Обновена: 23 фев 2021 21:46 | 23 фев 2021 21:41, Красимир Ангелов
47

Лекари алармират за пробойни в организацията с ваксинацицята срещу COVID-19. Има ли достатъчно ваксини за всички и как се осъществява поставянето им от личните лекари?

"Перфектна организация е силно казано, не сме очаквали въобще да няма проблеми. Откриват се някои грешки, които могат да бъдат коригирани. Информационна кампания би била добре дошла, информацията е много важна за всички - както за пациентите, така и за нас. Не бих казал, че няма информация, но трябва да се потърси, където трябва. Важно е да се намери там, където е достоверна", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"За съжаление, няма достатъчно ваксини за личните лекари, но този проблем трябва да бъде решен, защото масовата ваксинация започва сега", коментира още той. По думите му всеки общопрактикуващ лекар е заявил броя на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани, а голяма част са възрастни и с хронични заболявания.

"Разпределението на ваксините трябва да бъде много внимателно. Имаме уверение, че ще почнат да влизат в България повече ваксини и от тях 50% ще бъдат за личните лекари, а паралелно с това другите 50% ще са за ваксинационните пунктове в страната", уточни зам.-председателят на БЛС и добави, че се радва, че все повече български граждани имат желание да бъдат имунизирани.

"В момента срещаме трудности - няма ваксини. Но се надяваме, че количествата ще задоволят сегашните търсения, а за бъдеще има и в повече", каза д-р Брънзалов. Тоя обясни, че в момента ваксинира само с AstraZeneca и пациентите му нямат избор на ваксина.

Неговото мнение подкрепи и пулмологът д-р Александър Симидчиев, който подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва напоителна комуникация за населението.

"Когато не е достатъчна дозата на информация, общественото съзнание се запълва с дезинформация. Затова трябва да има обилно количество научно базирана информация", категоричен бе той.

"Видяхме какво се случи в Израел - ваксинираха възрастните и хронично болните на 80%, и видяхме ефективността на ваксината. Ваксините са решението, стига да ги има и да се сложат в ръка", подчерта д-р Симидчиев. И отбеляза, че данните за ваксините са за над 80% ефикасност.

"Вече можем спокойно да кажем, че всичките ваксини предотвратяват тежките усложнения и влизането в болница", каза пулмологът и добави, че в условия на пандемия трябва да се работи с наличното.

"Изборът е на базата на това, че хората започнаха да мислят, че има разлики между ваксините. Истинският избор е дали да се ваксинираме или не и кога най-бързо може да се ваксинираме. Безопасността е гарантирана на всички ваксини, ефективността е над 80%", отбеляза д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари