"Демократична България" оттегли подкрепата си от кмета на "Красно село"

Коалицията дари равностойността на взетата сума на SOS детски селища
24 фев 2021 14:37, Анисия Иванова
70
"Демократична България" оттегли подкрепата си от кмета на "Красно село"
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" оттегли политическото си доверие от кмета на район "Красно село" Росина Станиславова заради скандала с парите, получени по европейски проект в подкрепа за възрастни хора.

Станиславова бе замесен в скандал, след като се появи информация, че тя е платила сама на себе си част от парите, предназначени за възрастни хора с коронавирус. Това бе обявено по време на вчерашното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Район "Красно село" е получил 365 700 лева по проекта за патронажна грижа. От тях малко над 40 500 лева е възнаграждението за 5-членния управленски екип, където влиза и кметът на района от "Демократична България".

Още по темата

От "Демократична България" излязоха с позиция във връзка с действията на кмета на район "Красно село":

"Г-жа Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма.

Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, "Демократична България" дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", се казва в съобщенията на ДБ.

"Демократична България" обяви, че оттегля политическото си доверие от районния кмет.

Ръководството на коалицията призова за пълен одит на приложението на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2012-2020" във всичките 24 района на София и настоя резултатите да бъдат огласени публично.

"Няма друг районен кмет, който сам да се е избрал за ръководител на този проект, сам да е сключил договор със себе си и да си е платил възнаграждение. Госпожа Станиславова няма нито един доклад за патронажна грижа за топъл обяд, който да е спрян от комисията или СОС", обясни  председателят на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев вчера.

Според кмета на "Красно село" атаката е на политическа основа. "Смятам, че това е чисто политически акт и в тази връзка ви моля да спрем с политическите атаки – тук става въпрос за социална програма", заяви самата Станиславова.

Проектът е започнал на 15 май и е продължил до края на декември. За шестте месеца ръководният екип на проекта, който е бил от пет души, е получил общо 41 хил. лева. В този екип, освен кметът, са били включени дългогодишни служители на районната администрация на "Красно село" - секретарят на района, счетоводител, завеждащият отдел "Човешки ресурси" и зам.-кмет, който изпълнявал функцията на пиар на проекта, обясни Станиславова.

Министерството на труда и социалната политика като управляващ орган на тази оперативна програма също е започнал проверка на изпълнението на проекта в "Красно село". Сезирани са и Главната инспекция по труда и Агенцията за държавна финансова инспекция, които да се произнесат дали има нарушения. Предстои да се инспектират и останалите 17 столични райони, които изпълняваха дейностите по "Патронажна грижа за възрастни хора и и лица с увреждания".

Столичния кмет Йорданка Фандъкова също е разпоредила проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
26
 
! Отговори
Комунисти ли преди 3 години
И тези ще ни управляват!!!! Дъ бъ.... Щом такива са ви кметовете.. Смятаййййй!!!!
1
8
 
11
 
! Отговори
А НАРОДЪТ преди 3 години
оттегли подкрепата си от СДС и метастазите им много отдавна