"Демократична България" оттегли подкрепата си от кмета на "Красно село"

Коалицията дари равностойността на взетата сума на SOS детски селища
24 фев 2021 14:37, Анисия Иванова
70
"Демократична България" оттегли подкрепата си от кмета на "Красно село"
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" оттегли политическото си доверие от кмета на район "Красно село" Росина Станиславова заради скандала с парите, получени по европейски проект в подкрепа за възрастни хора.

Станиславова бе замесен в скандал, след като се появи информация, че тя е платила сама на себе си част от парите, предназначени за възрастни хора с коронавирус. Това бе обявено по време на вчерашното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Район "Красно село" е получил 365 700 лева по проекта за патронажна грижа. От тях малко над 40 500 лева е възнаграждението за 5-членния управленски екип, където влиза и кметът на района от "Демократична България".

Още по темата

От "Демократична България" излязоха с позиция във връзка с действията на кмета на район "Красно село":

"Г-жа Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма.

Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, "Демократична България" дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", се казва в съобщенията на ДБ.

"Демократична България" обяви, че оттегля политическото си доверие от районния кмет.

Ръководството на коалицията призова за пълен одит на приложението на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2012-2020" във всичките 24 района на София и настоя резултатите да бъдат огласени публично.

"Няма друг районен кмет, който сам да се е избрал за ръководител на този проект, сам да е сключил договор със себе си и да си е платил възнаграждение. Госпожа Станиславова няма нито един доклад за патронажна грижа за топъл обяд, който да е спрян от комисията или СОС", обясни  председателят на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев вчера.

Според кмета на "Красно село" атаката е на политическа основа. "Смятам, че това е чисто политически акт и в тази връзка ви моля да спрем с политическите атаки – тук става въпрос за социална програма", заяви самата Станиславова.

Проектът е започнал на 15 май и е продължил до края на декември. За шестте месеца ръководният екип на проекта, който е бил от пет души, е получил общо 41 хил. лева. В този екип, освен кметът, са били включени дългогодишни служители на районната администрация на "Красно село" - секретарят на района, счетоводител, завеждащият отдел "Човешки ресурси" и зам.-кмет, който изпълнявал функцията на пиар на проекта, обясни Станиславова.

Министерството на труда и социалната политика като управляващ орган на тази оперативна програма също е започнал проверка на изпълнението на проекта в "Красно село". Сезирани са и Главната инспекция по труда и Агенцията за държавна финансова инспекция, които да се произнесат дали има нарушения. Предстои да се инспектират и останалите 17 столични райони, които изпълняваха дейностите по "Патронажна грижа за възрастни хора и и лица с увреждания".

Столичния кмет Йорданка Фандъкова също е разпоредила проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Всичките се оказаха един дол дремки ейййй
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме кефят заблудените душици от Дай (ни) България. Шефовете се опитват да се отрекат от кметицита, тука и бранят кражбите.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да България не е покрила никаква сума! Направили са дарение за същата сума, па сумата не са я възстановили.Хайде марш на протест и да викате силно "Мутри вън", само да не си оплашите лидерите. Хахахахах
59
1
 
2
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Ето такива "хубави" кметове произведе ***
58
3
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Работили са по програма - платено им е, какво толкова. Кметицата е получила тези 7000 за 10 месеца, това са по 700 на месец, напълно нормално възнаграждение. А това че гербаджийте се опитват да го изкарат като далаверата на века си е чисто предизборна какафония.PS, Някой по-рано попита какво стана с Петьо Еврото.
57
3
 
6
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Оставка на всички районни кметове от ДБ, всички са такива и само за пари мислят.
56
2
 
4
 
! Отговори
БатеЕ преди 3 години
Не че нещо. Ама тия от ДСБ (въпреки че имам респект към основатели като Костов и Е.Михайлова), не бяха ли в коалиция с Герб? Нямаха ли министри и т.н.? Техните министри (особено Москов със здравеопазване, което затри много хора , вкл. и мои близки) не лапаха ли от същата тая паница от която сега Герб хапват?! За какъв морал стаа на въпрос?!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА България е покрила сумата на кметицата, но значи ли, че останалите до 40 х. лв взети от нейните заместници и асистенти счита за морален акт. Тези пари са взети за работа, която им е по задължение и прерогатив. Освен това, ще се потърси ли партийна отговорност на кметицата за половин млн. лв неупотребени за подобряване на районната инфраструктура с нелепо обяснение.На тези въпроси следва да отговорят най-шумните радетели за морал в управлението. Неудобна ситуация нали?! Тикви ли са?!!!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократи с бивш министър от герб ,тия ако минит и 2 процента )то партийки като тая много цъфнаха ,е само че няма да влязат ,но го правят заради парите които им дава държавата )
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да България се бори за легализацията на еднополовите бракове и смяната на пола на децата да става в специални клиники.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са умните и красивите, показаха корупционният модел на практика и как се борят с него.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятайте ако са на власт какво ще стане от кражби. Мазало.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааааааа, тези са от най некорумпираните:)) Ай ся на лодката и попътен вятър извън парламента.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да Наглярия
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази измислена партия няма място в Българския политически животне повече от 2% на изборите
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметицата на Да Нългария се казва Росина Станиславова и сега излиза информацията, че е назначила дъщеря си да участва в същата програма, за която я разследват.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ли ще излезе още:)))))))))))))))Ясно тия щом влязоха веднага в обяснителен режим- изобщо не им е чиста работата. Кой знае какво още ще излезе. Пълничкото, брадато момченце дпак ще се оправдава
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка трябва да даде и кметът на район Триадица, където загина детето ударено от ток на тротоара. И четирите обекта в района са напълно незаконни и това е било заради безхаберието на този кмет, също от Да България.
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе всички тия тюфлеци на снимката са все разкарани от ГЕРБ, даже и "генерала". Бардака нов, а девойките вътре- същите:)))))))))) ама вече остарели
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова се окъкаха, че направо се размириса. Жалко за *** които гласуваха за тези мекерета подлъгани от социалните медии, но не е късно да се осъзнаете. Останалите да си правят изводи какво ни чака от новоизбраните "гладни" шпинги.