Добрина или бизнес: Фондация взима 30% от събраните за болно дете пари

"Че кой ще работи за без пари", казва организаторката на кампанията
24 фев 2021 15:08,
56
Добрина или бизнес: Фондация взима 30% от събраните за болно дете пари
Снимка: Кадър Нова тв

2-годишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа и се лекува в Турция. За да успеят да си позволят лечение обаче родителите разчитат на дарители. Преди месец установяват, че благотворителна фондация, с която събират средства, възнамерява да задържи 30% от всички събрани за детето средства.

Всичко започва преди 2 години, когато Влади е на три месеца и не може да задържа главата си изправена. След консултации с лекари, родителите му разбират, че ще трябва да се борят с диагнозата детска церебрална парализа. А след лечение в София в началото на миналата година, Влади и майка му заминават за Турция и започват ежедневна рехабилитация.

"Все още не може да се обръща, да седи, да се изправя и съответно да ходи. Рехабилитацията, която правим, е освен двигателна и с играчки, които стимулират умствената активност на децата", разказа пред Нова тв майката на детето - Вержиния Георгиева.

За три месеца рехабилитацията струва на семейството 9300 евро. През първите три, родителите на Влади се справят сами. След това молят за помощ роднини, които организират кампания - благотворителни базари, концерти и дарителска сметка.

"Свързахме се с фондации, направихме Facebook група, която се казва "Бъдеще за Влади"”, разказа лелята на детето - Десислава Рангелова.

Фондация "Богданова и Данаилова" от Перник, където живее семейството, е тази, в чиито ръце лелите на Влади поверяват кампанията. Последната им такава, се провежда под патронажа на кмета на града.

"Всъщност основната ни работа е свързана с това да дадем нещо на обществото и то да даде нещо на нуждаещите се", каза Катрин Богданова, представител на фондацията.

В началото на годината обаче още една фондация поема случая на Влади.

"Една госпожа от фондацията се свърза с мен и ме попита имаме ли нужда от помощ с кутии. След това е говорила с Вержиния и е казала, че съм прочела договора и че трябва само да попълни празните полета и да го сканира по най-бързия начин, за да го изпрати обратно", обясни лелята на детето.  

"Оставих Влади на рехабилитация, принтирах го и го подписах", разказа Вержиния Георгиева.

Тъй като става въпрос за благотворителност, казват жените, никоя не проследила условията внимателно и не разбрала, че 30% от получените дарения, се задържат от фондацията.

"Вечерта, след като приспах детето, прочетох договора и тогава разбрах. Това е бизнес. Не желая да участваме в това", сподели Вержиния.

Екип се среща с Поли Иванова - основател и единствен член на фондацията "Нов живот за теб". Създала я в средата на януари, а кампанията на Влади била втората, с която планирала да се захване. Нейната версия за случилото се е друга.

"Аз не съм търсила никой. Те ме потърсиха. И така започна да тече кампанията на Влади, като аз поръчах 100 кутии. Бяхме ги предупредили, че ще удържаме 30% от парите. Средствата отиват за наем за офис, вода, ток, парно и тн. Исках до мен да има човек, с когото да работим. Кой ще обикаля 200-300-500 магазина за без пари? Не карам никого на сила да работи с мен. Аз съм човекът, който им подаде ръка, а те я отсякоха", заяви Иванова.

"Не можеш да си позволиш да вземеш и 1 стотинка за обслужване на сметки, за гориво, за кутии. Това си е проблем на фондацията. Когато си решил да се занимаваш с благотворителна дейност, трябва да си напълно наясно", каза Катрин Богданова.

Така, още преди кутиите да са разнесени, кампанията е спряна. За да разберем има ли законно право благотворителна фондация да удържа процент от поверените й дарения, се обърнахме към Обединението на свободните адвокати.

"От правна гледна точка няма проблем. Разбира се, може да се зададе въпросът за какво точно отиват тези 30%", обясни адвокатът Емил Георгиев.

Пропуските, според него, са други.

"Не е уточнен периодът на кампанията. Трябва да се знае все пак колко време тази фондация ще събира средства. Отделно не става ясно дали само за това дете набира пари или и за други", поясни Георгиев.

Основателят на фондацията – Поли Георгиева, е категорична, че не прави нищо незаконно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми така е - не е редно и не е и законно. На практика т. нар. фондация работи и печели от комисионна, което е търговска дейност.Няма да я подгонят не за друго, а само защото у нас това е бизнес на политиците и техните приближени. които от това печелят и никой не ги облага с данъци.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, незаконно е да се сподобиват редовно с печалби от всяка преведена сума. Ако е така - да си регистрират посредническа дейност.Но няма кой у нас да прилага законите. И лъже такива, като вас, че закони няма. Но на недоучил няма как да се обясни - оно си знае неговото.
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да ги санкционира. В това няма нищо незаконно. Както личи от статията никакви контролни органи не могат да ги санкционират ако ще и 80% да задържат. А ти продължавай да злобееш и да философстваш, никой не ти иска мнението какво трябва и какво не трябва.
29
4
 
7
 
! Отговори
30, преди 3 години
Поне да бе прочел Закона за юридическите лица с нестопанска цел - в тях са посочени именно фондациите като такива. Те не са "дружества".Ама какво обяснявам сигурно на симеоновец или подобен...
28
1
 
16
 
! Отговори
30, преди 3 години
Каква "материална" цел, бе човече Божи. Фондацията е сдружение с идеална цел. Ако по занятие придобива печалби, както е в случая, тя осъществява точно търговска дейност и следва да се регистрира като търговско дружество. В момента спокойно могат да я санкционират за нарушение, стига да искат. Бъркаш основни понятие - фондация и дружество, например. В случая става въпрос за фондация. Тя не може да има за основна цел печалба. Идея нямаш за какво става въпрос, ама пишеш глупости.
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21,Напротив, с каквато и да е цел идеална или материална, дружеството може да задържи колкото си реши от субраните пари, просто трябва да даде отчет за какво са, в случая са дали отчет за тези 30% и всичко е законно. Ако не ти харесва не ходи да искаш пари от фондации.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И понеже нашите органи не работят, хора, дарявайте само директно на тези, на които искате да помогнете. Никакви посредници. Те само лапат от това, което искате да дарите другиму!
25
0
 
12
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Трябва да има критерии за събиране на пари за лечения в чужбина, когато такива лечения има и България. В случая става дума за 10 к. евро за рехабилитация в Турция с играчки за развитие на умствените възможности на 3-месечно бебе!!!! В почти всеки голям град в България има рехабилитационни центрове за деца с церебрална парализа. В София има специализирана болница за рехабилитация на такива деца. Там се прилагат същите методи с играчки, каквито се прилагат в почти всички европейски центрове!
24
1
 
15
 
! Отговори
Христо Ботев преди 3 години
Филантропия! Благотворителност! Колко души шарлатани покриватъ своите мръсни дела чрез тия благозвучни думи, които не принасятъ никаква съществена полза на мястото, дето се те практикуватъ, ако полето на тяхната деятелность и да е обширно. Благотворителностьта не може да изкорени злото, тя не обяснява причините на страданията на човечеството, не унищожава тия причини, а лекува само следствията. Тя само затуля устата на гладния, приспива страдащия и приучва недоволния на робство и на търпение.
23
6
 
5
 
! Отговори
Менто преди 3 години
Всички черпят опит от главния туууулуууууп на републиката.!.
22
2
 
12
 
! Отговори
21, преди 3 години
Това не е вярно. Фондацията е юридическо лице с идеална цел. В случая то удържа комисионна за посредничество и няма такова право, освен ако не се регистрира като търговец.Но у нас контролните органи спят и са масово некомпетентни и мързеливи.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако у нас работеха държавните органи тази "фондация" отдавна щеше да бъде санкционирана за неправомерно упражняване на търговска дейност - посредничество с цел печалба. Това не е никаква фондация, а чисто търговско дружество. За измама /неоповестяване на дарителите, че такава голяма част от сумата не отива по предназначение/ пък ако имахме прокуратура, щеше да се търси и наказателна отговорност от лицата, представляващи този търговец. Всичко това - ако работеха държавните ниоргани.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма парите се разоределяха за всеки, днес при демокрацията парите са в 3-4% богати и 85% от българите живеят в бедност.
19
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фондацията може да задържи колкото си реши проценти, който не му харасва да не ползва парите от фондацията.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко се връща рано или късно!
17
1
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
аз съм съвсем сигурен,че мошеници има навсякъде. Но, тук в БГ, като че ли вече на никой не може да имаш доверие. Всеки се опитва да те преметне, всеки като че ли ти желае лошото. Тук сме в джунгла. Ако сам не се защитаваш на всяка цена - никой не го е грижа. Българина уважава силаата и сопата. Когато опиташ с добро - той го възприема, като слабост, още от училище той е свикнал да нарича интелигентните "зубъри и лузъри". Затова с българи - твърдо. Няма оправия друга.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков имахме здравеопазване на световно ниво достъпно за всеки. Аднес при демокрацията в България ако дете се разболее родителите трябва да се унижават да просят във Фейсбук или от фондации пари, някой престъпник и убиец който го бори съвестта да им даде благотворителност кървави пари от кражби и убийства за да платят на търговците лекари да оперират детето им.
15
0
 
18
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Не знаела кой ще обикаля магазините без пари. Питай Българския червен кръст кой му обикаля магазините! Кой му осигурява домашен патронаж, разнасяне на храна на десетки хиляди възрастни хора и т.н. ДОБРОВОЛЦИ! ама, за да гисъбереш трябва работа, тичане, уговаряне. Друго си е да седиш пред РС и да гледаш как парите капят без да си мръднеш пръста. ***, проста селска ***, решила да печели от благотворителност. Докато оня с каскета не вкара някои от тия в панделата, те ще се роят!
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от ДБ само 30 % процента ли знаят ?
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са от Дай България. Те имат практиката да крадат пари от болните