Добрина или бизнес: Фондация взима 30% от събраните за болно дете пари

"Че кой ще работи за без пари", казва организаторката на кампанията
24 фев 2021 15:08,
56
Добрина или бизнес: Фондация взима 30% от събраните за болно дете пари
Снимка: Кадър Нова тв

2-годишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа и се лекува в Турция. За да успеят да си позволят лечение обаче родителите разчитат на дарители. Преди месец установяват, че благотворителна фондация, с която събират средства, възнамерява да задържи 30% от всички събрани за детето средства.

Всичко започва преди 2 години, когато Влади е на три месеца и не може да задържа главата си изправена. След консултации с лекари, родителите му разбират, че ще трябва да се борят с диагнозата детска церебрална парализа. А след лечение в София в началото на миналата година, Влади и майка му заминават за Турция и започват ежедневна рехабилитация.

"Все още не може да се обръща, да седи, да се изправя и съответно да ходи. Рехабилитацията, която правим, е освен двигателна и с играчки, които стимулират умствената активност на децата", разказа пред Нова тв майката на детето - Вержиния Георгиева.

За три месеца рехабилитацията струва на семейството 9300 евро. През първите три, родителите на Влади се справят сами. След това молят за помощ роднини, които организират кампания - благотворителни базари, концерти и дарителска сметка.

"Свързахме се с фондации, направихме Facebook група, която се казва "Бъдеще за Влади"”, разказа лелята на детето - Десислава Рангелова.

Фондация "Богданова и Данаилова" от Перник, където живее семейството, е тази, в чиито ръце лелите на Влади поверяват кампанията. Последната им такава, се провежда под патронажа на кмета на града.

"Всъщност основната ни работа е свързана с това да дадем нещо на обществото и то да даде нещо на нуждаещите се", каза Катрин Богданова, представител на фондацията.

В началото на годината обаче още една фондация поема случая на Влади.

"Една госпожа от фондацията се свърза с мен и ме попита имаме ли нужда от помощ с кутии. След това е говорила с Вержиния и е казала, че съм прочела договора и че трябва само да попълни празните полета и да го сканира по най-бързия начин, за да го изпрати обратно", обясни лелята на детето.  

"Оставих Влади на рехабилитация, принтирах го и го подписах", разказа Вержиния Георгиева.

Тъй като става въпрос за благотворителност, казват жените, никоя не проследила условията внимателно и не разбрала, че 30% от получените дарения, се задържат от фондацията.

"Вечерта, след като приспах детето, прочетох договора и тогава разбрах. Това е бизнес. Не желая да участваме в това", сподели Вержиния.

Екип се среща с Поли Иванова - основател и единствен член на фондацията "Нов живот за теб". Създала я в средата на януари, а кампанията на Влади била втората, с която планирала да се захване. Нейната версия за случилото се е друга.

"Аз не съм търсила никой. Те ме потърсиха. И така започна да тече кампанията на Влади, като аз поръчах 100 кутии. Бяхме ги предупредили, че ще удържаме 30% от парите. Средствата отиват за наем за офис, вода, ток, парно и тн. Исках до мен да има човек, с когото да работим. Кой ще обикаля 200-300-500 магазина за без пари? Не карам никого на сила да работи с мен. Аз съм човекът, който им подаде ръка, а те я отсякоха", заяви Иванова.

"Не можеш да си позволиш да вземеш и 1 стотинка за обслужване на сметки, за гориво, за кутии. Това си е проблем на фондацията. Когато си решил да се занимаваш с благотворителна дейност, трябва да си напълно наясно", каза Катрин Богданова.

Така, още преди кутиите да са разнесени, кампанията е спряна. За да разберем има ли законно право благотворителна фондация да удържа процент от поверените й дарения, се обърнахме към Обединението на свободните адвокати.

"От правна гледна точка няма проблем. Разбира се, може да се зададе въпросът за какво точно отиват тези 30%", обясни адвокатът Емил Георгиев.

Пропуските, според него, са други.

"Не е уточнен периодът на кампанията. Трябва да се знае все пак колко време тази фондация ще събира средства. Отделно не става ясно дали само за това дете набира пари или и за други", поясни Георгиев.

Основателят на фондацията – Поли Георгиева, е категорична, че не прави нищо незаконно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се удържа процент от събрани или спечелени суми е типично търговска клауза. Оперативните разходи за ток, вода, заплати и т.н. са в голяма степен фиксирани и не се променят в зависимост от това колко пари е събрала фондацията или съответната кампания. Добросъвестно би било да се уговори твърда сума или процент надбавка над оперативните разходи. Отделно от това, 30% е огромен приход, явно просто от т.нар. фондация са напипали благодатна ниша и правят пари на гърба на човешкото нещастие.
11
0
 
20
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Долен бизнес...ако хората бяха дарили примерно 300000лева,за тази жена щеше да останат 90000лв.От утре и аз правя кампания при тези условия...Правилно е казала гжа Богданова,или го правиш безвъзмездно или отивай на май.......си....
10
0
 
28
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Основателят на фондацията Поли Георгиева, е категорична, че не прави нищо незаконно----ама ние не казваме, че правиш нещо незаконно -- ние казвааме, че си б****. А дано следващото дете, за което да събираш пари е твоето.
9
1
 
14
 
! Отговори
АМИИИИИИИИИИИИ преди 3 години
ПАРИТЕ ПО СМЕТКА НА РОДИТЕЛИТЕ БЕЗ ПОСРЕДНИК ТАКА Е НАЙ ДОБРЕ
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те ако нямат приходи, няма да се занимават с това.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те всички са така, а международните за борба с бедността направо си държат парите в хедж фондове и т.н
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е просто бизнес, всички НПО-та правят луди пари, парите падат директно от въздуха, но не е луд този който яде баницата е казал народа много отдавна.
5
1
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Докато има шарани ще има и рибари-Народна мъдрост!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се направи една такава кампания трябват време и пари.Ако човек има друг бизнес може да дари 100 процента от събраните пари но ако няма то ще е трудно да си покрива остовните нужди и може да фалира лесно.Като цяло не е редно да се вземат пари от дарения
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнес като всеки друг, какво се кокошарите... Поне в договора пише, че удържат еди какво си, всички помним редица фондации, които не го пишат това никъде, а пак си удържат от даренията. Ако това, което е по договор отиде при детето, не виждам проблем. Друг е въпросът защо хората не четат какво подписват....
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с едната ръка вземат, с другата отделят и прибират 1/3 в джоба си
1
1
 
29
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Доста добър бизнес, спор няма.Дано поне да помогнат на детето.