Добро място ли е България за бизнеса на графичните дизайнери?

Мира Минкова, дизайнер, пред Bloomberg TV Bulgaria
24 фев 2021 23:26, Анисия Иванова
26
Добро място ли е България за бизнеса на графичните дизайнери?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напълно възможно е един млад графичен дизайнер в България да се издържа само от тази дейност, без значение дали той работи в компания или на свободна практика. Това заяви дизайнерът Мира Минкова в интервю за рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

В момента Минкова работи като фрийлансър, като преди това е била част от екипа на престижно издателство.

„Дойде един момент, в който исках сама да организирам работата си и да избирам проектите си. Исках да имам гъвкаво работно време. Това бяха причините, заради които заедно с моя колежка решихме да направим собствено студио“, споделя дизайнерът.

В него двете дами се занимават с изработването на дизайна и кориците на различни книги, създаването на лога и с уеб дизайн.

„Около 60% от приходите ни идват от работата по книгите, около 20% - от изработването на лога, а останалите 20% от други форми на съдържание като обложки на албуми, кратки анимации и материали за социалните мрежи“, казва Минкова.

„Корицата на дадена книга трябва да съдържа повече елементи в сравнение с едно лого например, при което е важно то да бъде изчистено и да няма много детайли“, допълва Минкова.

По думите й сред основните правила в графичния дизайн е да се спазва контрастът в цветовете и в различните шрифтове.

Един от най-любопитните проекти, по които е работила Минкова, е анимирана видео книга „Алиса в Страната на чудесата“. "Книгата може да се гледа дигитално чрез приложение. Освен това благодарение на него децата могат да наблюдават специални 3D модели на героите.“

Целият разговор вижте във видео материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
До Гошо Тъпото преди 3 години
Гошо, не ти ли писна с тези многоточия? Дразнещо е, брат!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро място е ако не се бъркаш в държавните поръчки.И ако шиши не реши, че вече си станал много голям и реши да ти вземе бизнеса.Браво на младата дизайнерка...дано да успее, но това далеч не е бизнеса, който да дърпа икономиката напред.
1
7
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Много...добро място е,ако правят само политически...комикси.Теми...многоо;кат се почне от...приключенията на Дон Тиква в МС и се стигне до Парламентарната...детска градина и Имало едно време един...народ и една...държава.Теми да...искаш.