Математикът Томов: Намираме се в разгара на трета вълна от заразата

Според него тестването за COVID-19 e нестабилно и недостатъчно
24 фев 2021 10:55, Ния Христова
159
Математикът Томов: Намираме се в разгара на трета вълна от заразата
Снимка: БГНЕС
"В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите. Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ". Това заяви в ефира на Нова ТВ математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.
 
Той е на мнение, че тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Броят на направените PCR тестове спада – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката. 
 
"Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните", заяви той.
Още по темата
 
"По моите преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта до сега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика. Това не трябва да ни успокоява", категоричен е математикът.
 
Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи. 
 
"Всичко зависи от поведението на хората", посочи Томов и допълни: "Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
10
 
2
 
! Отговори
шлосер преди 3 години
Как може някъв мътимътик да ми казва как се развива вироса.Той ще ми каже на мене. Ние с Пешо тракториста по ги разбираме тия работи.
96
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А математика Томов мое ли да обясни,що като се намираме у трета фаза,сичко се отвара и баш у таа фаза дето неска имаме над 14% ковидни,нищо не се затвара ? На 01.04.пък нощните котурници щели да заработат,ху-у-убаво да се натреска народа и на 04.04. ни да му е до машинно,ни до артиено фъргане на гласове?
95
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ правят далавери с ваксините и махнаха и каратината преди края на ваксиниране и жертвите ще са много. При моите съседи почти навсякъде вече има загинали. масов мор.
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май ти си се качил на третата вълна.
93
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само на математици вярвам за компетентните изказвания за вируси. Както и на инфекционисти и вирусолози като се изказват за бъдещето развитие в енергетиката.В България всеки работи това, което не му е работа. Пример - нерде защитен докторат на тема: разгъване на маркучи в гориста местност, нерде държава да управляваш....
92
4
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Томов, да те *** в гъжа! Престани да сплашваш хората!
91
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Най ме кефят да слушам хора, които хал хабер си нямат от това което коментират. Но както се изразяват труженичките на магистралата, Бате всичко праим за пари.
90
1
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Вълни, цунамита... Болницата празна
89
1
 
12
 
! Отговори
Тука има система преди 3 години
Много преди да се яви опасността, идва Мориарти и я предсказва. И се покрива, за да гледа сеира. Когато опасността наближи, почва цирка. Явяват се лошите дакели Томов и Велков да вдигат вой до небесата. Тия са лошите. От другата страна са добрите Мангъров с чайчето, Чорбанов, дето всичко ваксини са лоши без неговата, която никога не ще направи. Накрая идва доброто Буци и отваря ресторантите. Край на действието. Завеса. Какво следва? Ами следващата поява на Мориарти.
88
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А според историкът Иванов след това идва четвъртата фаза, и тя ще е много страшна. Няма да ви казвам пък какво прогнозира геологът Петров..
87
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давай Томов! Сега е времето да си напълниш джоба докато си в светлината на прожекторите! Моят съвет е да започнеш да лекуваш и да ваксинираш!
86
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томов е абсолютно прав...За пореден път.
85
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩе видим кой ще се смее последен. Прав е математика, само от хорски срам малко е смекчил картината. Третата фаза сега започва и тоя път всеки ще се спасява сам.
84
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смех, смех , смееееееххх ви казвам Ама така се смея, ама така се смея . Щом включиха математици с купени дипломи в защита на фалшивата пандемия сметайте. Е , нема такава държава
83
3
 
15
 
! Отговори
Бог е Борисов преди 3 години
Отказах се от личното си джи пи .Сега когато съм болен приемам здравословни съвети само от математик Да го д**ха медицината ,само математиката лекува и спасява животи . Русия е лоша държава и трябва да бъде изтрита от лицето на земята защото там нямат демокрация като при нас свободния свят с Туитър и Фейсбук .Китай е приятел на света ,а Америка са наши братя . Големите фарма корпорации мислят и се грижат за нас .Само Со/.рос за президент на света . Исляма е най мирната религия . Ваксината е любов ,ваксината живот .
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя втората не е свършвала, че да почва трета.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 74Прав за какво по-точно. Посочете едно единствено нещо. Безотговорни изказвания, които индиректно доведоха до смъртта на много хора. През 'ни или юли щеше да си къса дипломата, ако епидемията не би свършила. А тя след това се разгоря. Хората са казали "л.у.д за вързване" Ама като има кой да му се вързва? Хората не искат да чуят истината, а това, което им е угодно.На мен мие угодно да го мразя Мангъров защото не носи по две маски и не иска да го кастрират.
80
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Объркал си се. Вирусолозите отчитат вълната и налагат мерки, математиците правят прогнози на базата на изчисления и различни фактори: отворени училища, ресторант, фитнеси и т.н. Всеки от тези фактори има определен "принос" коефициент, който е изчислен от международни институции на най-високо ниво, като Лансет, напр. Така че, доста си се заблудил, ама нищо. Ще се оправиш.
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десетки хиляди милиони най-малко починаха от последствиятд от радиацията след Чернобил В България в това число и аз!!!Само бележка: останалите поне 2 млн българи емигрираха на Запад! Не са измрели...--Няма нито един случай на заболял или починал от Чернобил в Бългаия, това може да се провери лесно, дори имаше и филм за Чернобил, нито един случай.В момента в Бългаия има 5 милиона жители, статистиката брои и 2 милиона българи миячи и слуги на Запад с тях 7 милиона. А бяхме 9 милион - 2 милиона измряха при демокрацията. Да си жив и здрав...
78
7
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Томов. Адмирации. Кажете кога идва петата и последващите вълни за да си приготвя новите маски и да си пренеса леглото в мазето.