Разсрочвайте задължения само след консултация с адвокат

От 3 юни 2022 г. влиза в сила т.нар. "абсолютна давност" за физически лица
24 фев 2021 17:00, Анисия Иванова
8
Разсрочвайте задължения само след консултация с адвокат
Снимка: БГНЕС

От 3 юни 2022 година влиза в сила т.нар. "абсолютна давност", тя ще важи само за физически лица и то в случаите, когато задължението не е отсрочено или разсрочено, поясни Десислава Филипова, юрист, председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

От 3 юни догодина задълженията към колекторските фирми отпадат при изтекла 10-годишна давност.

"Когато се подписва едно споразумение, човек трябва задължително да се консултира със специалист, защото и за обикновената давност практиката да платиш разсрочено или отиваш на съд се прилага често от кредитори, предимно от "Топлофикация", предлага се на лицето, което има дълг, да му отсрочи или разсрочи задължението, задълженото лице вижда в това предложение възможност да облекчи положението си и го приема, без да се замисли, че реално по този начин губи правата си", обясни юристът пред БНР.

Тя посъветва да не се подписва такова споразумение преди консултация с адвокат.

"Когато кредиторът покани задълженото лице да подпише споразумение - аз ще те облекча, няма да те съдя, няма да ги претендирам накуп, дай ще ги разсрочим, в този миг, в който това задължение се разсрочи, по силата на изричната разпоредба на закона давността в тази хипотеза няма да се прилага, а кредиторът вече си е преодолял разписаното правило в закона. Друг пример е с отсрочване - разбираме се кога да се отсрочи дадено задължение, тогава давността пак не се прилага. За случаите, в които има длъжници, при които има висящи дела или изпълнителни дела, Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд, който да се произнесе дали за тях също трябва да важи давността и дали това е справедливо и законно. Защото кредиторите имат очаквания да се спазва законодателството до приемането на закона за абсолютната давност. Това важи в голяма сила за поръчител, който е платил голям чужд дълг, и ако законът се приложи тук, този поръчител си губи правата срещу главния длъжник, той е заплатил чужда сметка", обясни още тя.

Филипова допълни, че давността не влиза в сила автоматично - лицето трябва да се обърне към съда с искане да се прогласи, че давността вече е приложена, ако него го съдят кредитори, той трябва изрично да се позове пред съда за тази абсолютна давност, трябва да възрази, че не дължи поради това, че давността вече е изтекла.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Бан ки мун-дарина преди 1 месец
соль и хлеб и лук яж,борч.на банка и други *** не ставай.Кат обица на ушенце да ви бъде
5
1
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 месец
Никакви пари няма да давам за адвокати. Впрочем до 3.6.2022 г. няма да са изтекли 10 г. от приемането на измененията, т.е. кредиторите не биха могли да съобразят наличието на "абсолютната давност", което фактически означава, че измененията имат ретроградно действие, което е немислимо в правова държава. Но карай да върви. Популистите се бият в гърдите как са спасили вечния длъжник. Избирайте си ги, а после се жалвайте как нямало държава...
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви адвокати кви 5 лева и те гледат само парите и никакви права не ги интересува!
3
1
 
9
 
! Отговори
Пълна забрана на преди 1 месец
ЧСИ и конектори !Защото заема може да е 2000 ,ама с тези става 22000 и то за няколко години !
2
2
 
16
 
! Отговори
Пълни глу.пос.ти преди 1 месец
Сега ще си дадете и пари по адвокати. Когато имаш дълг и работиш, така или иначе ще го платиш. Ако разчиташ 10 години от живота ти да минат в сивия сектор и да работиш без трудов договор и осигуровки само за да ти отпишат един дълг от 2000 лева, то ти ще си най-големият бунак в света.
1
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 месец
143.30