Ангелов: Дозите ваксини в момента ще стигнат за ден-два

"Зелените" коридори не компрометират процеса, подчерта министърът
130
Ангелов: Дозите ваксини в момента ще стигнат за ден-два

Ако ваксините на АстраЗенека дойдат в събота, сме създали организация да стигнат максимално бързо до ваксинационните центрове.

Общопрактикуващите лекари ще получат 50% от тази доставка, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Очакват се ваксини на Пфайзер през март, а днес са пристигнали 12 хил. дози от Модерна.

Ангелов обясни, че до края на август сме очаквали над 4 млн. дози от АстраЗенека, а в крайна сметка ще пристигнат 40% от това количество.

Светлината в тунела е ваксината на Джонсън и Янсен, одобрението ще стане вероятно следващия месец. Тази ваксина е на същия принцип на действие, тя е аденовирусна, обясни министърът.

Той каза още, че кризата е световна и решенията трябва да са бързи и оперативни.

Ангелов уточни и че наличните дози от ваксини в системата в момента ще стигнат за ден-два и ако такива пристигнат в събота, "ще удържим положението".

15 168 са ваксинираните в "зелените" коридори, съобщи Ангелов. По думите му проблемът не е в тях, а в забавянето на доставката и "зелените" коридори не компрометират ваксинацията по фази от плана.

17 518 ваксини са направили до момента личните лекари.

Ангелов обяви, че над 13 хил. лекари вече са ваксинирани с първа доза и около 11 хил. с втора. При педагозите близо 20 хил. души са ваксинирани с първа доза, също толкова са имунизираните служители в основните сектори.

При възрастните хора над 65 години 14 296 са с първа доза. 2347 от заетите в изборите са ваксинирани с първа доза.

Ангелов каза, че план Б ще се изпълнява през март - заявили сме повече дози от препарата на Модерна - 85 хил. и са проведени разговори с Германия и Франция за доставка на 1 млн. дози от ваксината на Пфайзер.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
ЕС = безумна и безсмислена бюрокрация. За чий са ми прехвалените ваксини на Запада, като не можем да ги получим. Сърбите масово боцкат руската, Израел постигна този успех с 50% китайска. Взимай Спутник, майната им на тия - съд до дупка. Вгорчете им живота по всеки един чиновнически параграф. Блъскай им ревизии до припадък. Гонка по устав -да се научат.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам това лято ще се ходи на море в Сочи, 2 пъти...през 3 седмици.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с ваксините за болните и старите, защо ги похарчихте за млади и здрави полицаи и други чиновници. Стига се опоправдавахте че уж били на първа линия.
8
5
 
9
 
! Отговори
Ужасен преди 3 години
Ох ужас, ужас! Ох ако не стигнат до мен! Ох Ужас! Къде мога от сега още да се запиша за ваксина, ние всички искаме да се ваксинираме? Ох ужас, ужас!
7
8
 
16
 
! Отговори
Избягал преди 3 години
То няма желаещи за ваксиниране, той ваксини доставя.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По официални данни в Англия и Уелс, починалите на годишна база(от всичко) през последните 30 години варират между 480 000 и 570 000. През 2020 година тази цифра е около 520 000. Изводите оставям за вас
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дефицитът няма да повиши търсенето - споко!
4
9
 
2
 
! Отговори
BG_Tarikat4e преди 3 години
Който имаше акъл се ваксинира на черно още преди месец, разбираш ли! Ааааа!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама това само за Бургас ли е?
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я по-добре си трай,че яко се оакахте.Още не сте ваксинирали секционните комисии и пуснахте народа масово да се ваксинира,без да имате нужните доставки.Некадърни сте и такива ще си останете.
1
3
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Какъв ти е проблема бе човек ? Инжекциите с ботокс са налични.