Каракачанов летя с ремонтиран Су-25 в Безмер

"Няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин"
79
Каракачанов летя с ремонтиран Су-25 в Безмер
Снимка: МО, архив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер.

Каракачанов се убеди в бойните им способности, като беше изпълнен полет с един от ремонтираните самолети Су-25 с министъра на отбраната на борда.

"Преди две години бяхме пред перспективата да нямаме нито един самолет Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на Сухопътни войски и на флота. Благодарение на активността на командирите на ВВС и на инициативата на ръководството на авиобазата, беше сключен договор за ремонт на 8 от съществуващите самолети Су-25 и днес ги виждате готови. Имаше много скептици, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал - няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България", каза Каракачанов.

Той обясни, че след ремонтно-възстановителните дейности самолетите са напълно съвместими с натовската авиация и готови да изпълняват задачи по всяко време на денонощието, съобщиха от МО.

Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност, коментира още министърът.

Той благодари на заместник-министър Анатолий Величков, който ръководеше проекта за ремонт на щурмовите самолети. "През последните 6-7 г. бяха отделяни средства за инфраструктурата на авиобаза Безмер. Благодарение на политиката на Министерството на отбраната сега в базата няма проблем с некомплекта на войнишки личен състав, попълнени са всички войнишки длъжности. Щастлив съм и съм убеден, че тръгвайки си, оставяме и командира на ВВС и офицерите в авиацията много по-сигурни в нейното бъдеще", каза още министърът на отбраната.
 
Ремонтът на 8 самолета Су-25К/УБК, 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове е на стойност 42 185 620 € без ДДС по договор  между Министерството на отбраната и ОАО "558 Авиационный ремонтный завод" от 14 декември 2018 г.

Модернизирана е изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение. Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения.

Удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка.

В началото на пролетта авиобазата започва активно участие в национални и международни летателни тренировки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ми се струва, че ако този отиде надлежно на наборна комисия за военен пилот, няма да мине поне по 10 параграфа.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1976г. в България е имало 600 генерали.Заедно с МВР де. Във Великобритания са били 11 ....В САЩ-40 броя.....
31
2
 
6
 
! Отговори
искам преди 3 години
Искам поне 200÷300 самолета, произведени след 2000 година. Да са модерни модели, оборудвани с много модерни оръжия. 1000 или 2000 военни дронове, 1000 ракети последни модели, подводници, бойни кораби, всякаква друга военна техника, въоръжение, боеприпаси, оръжия, екипировка, абсолютно всичко. И след 20 години ГЕРБ да нареже всичко това за старо желязо по заповед на НАТО и ЕС... Да, луд пацифист станах.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Маджун.Белоруски.
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на бай тошо 160000 войска пазеше границите отвътре да не би щастливите българи да избягат от комунистическия рай.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това по прозорците маджун ли е? Щото на такова прилича!
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин"===================================================Това означава ли, че щом съм си купил Мерцедес, той автоматично става български. Да идва следващият министър.
26
2
 
15
 
! Отговори
да бе преди 3 години
Летял бил, то с шкембе войвода едва ли би отлепил от пистата самолетчето.Но предизборната кампания върви, пак за наша сметка.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22И от тия 160000 роби работещи за 2лв на месец, 100000 бяха трудови войски.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво като имахме 2500 танка до 1989г. По -голямата част бяха Т54 и Т 62. Доста Т-34 и малко Т-72. Изобщо старо желязо ,което и си отиде по предназначение-за СКРАП. Подарихме на македонците стотина и те директно ги експедираха в пещите....Голяма боеспособност ,дума няма...
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДСу-25УБК е двуместен учебен експортен вариант.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няма руски самолети,щом са платени от българските граждани"?Много тъпо изказване.Значи,няма и американски самолети,щом са платени от българските граждани.Войводоооо,чуваш ли се какво говориш?
21
2
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Рекламира памперси ,показвайки сухи панталони отпред ,за отзад не знам.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 18по едно време и над 300, но никога 250 броя СУ-25
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 14да, напълно си прав и точно затова армейски генерал Добри Джуров носеше маршалска звезда на пагоните си, защото армията беше над 160 000 - това беше като граница за чина на главнокомандващия, ама сега.........нямам думи
18
2
 
9
 
! Отговори
Х преди 3 години
Биламен си прави предизборна кампания за сметка на ВВС!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 17И трети въпрос3-Носил си си е торбичката от Билла за да драйфа в нея?
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те това е най-най-гоуемата реклама на руски СУ-25
15
2
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Ай позайнтересувай се колко са били самолетите при бай Тошо тогава пиши ***.. нар над 200 хил армия имахме хиляди танкове самолетите не са били по малко от 200
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 въпроса:1-Как е успял да влезе в самолета?2-Как е успял самолетът да излети ?отговор не ща