Проф. Богов: Напрежението се преекспонира, ваксини ще има

"Дозите в болниците се разпределят според ваксинационните центрове"
26 фев 2021 15:14, Ния Христова
12
 
COVID картината у нас към момента показва ръст на новозаразените и изчерпване на леглата в някои болници. Заради липса на ваксини временно бяха спрени и "зелените коридори" на ключови места в столицата.
 
Здравните власти реагираха остро на поредната забавена пратка на AstraZeneca. Как кризата с ваксините ще се отрази на имунизационния план у нас? 
 
"Освен да чакаме, друг изход няма. Малко се преекспонира това напрежение. Ваксини, така или иначе, ще има. До 7 март трябва да дойдат около 150 000 ваксини на AstraZeneca, около 21 600 дози на Pfizer регулярно всяка седмица трябва да постъпват до края на март. Вчера са получени 12 000 дози от Moderna. До края на март се очакват близо 300 000 дози", каза директорът на "Александровска болница" проф. Борис Богов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му, веднага след получаване на доставките всички джипита ще получат съответните дози.
 
"Пледираме към всички желаещи да поставят ваксината, това би облекчило натиска върху болниците. За момента нещата са под контрол. В "Александровска" имаме 6 екипа и 6 мобилни. Не може в друга болница, която има само един ваксинационен център, да се получи същото количество от ваксините. Според ваксинационните центрове се разпределени дозите ваксини", подчерта проф. Богов.
 
Той добави, че в "Александровска болница" не се забелязва особен натиск от постъпили новозаразени.
 
"Големите болнични заведения в страната сме подготвени, системата е подготвена. Малко по-леко протича новият щам, малко е спаднала възрастта на заразените. Появиха се много щамове, ще има и други. Колективният имунитет не виждам да се случи много скоро, може би до края на годината или поне август месец. Близо половината от хората не желаят да бъдат ваксинирани, може би кампанията трябва да продължи", смята директорът на "Александровска".
 
И отбеляза, че типично по балкански всичко, което ни се предлага, първо го отричаме. Медикът добави, че на хората им е трябвало малко време, докато разберат, че ваксинацията не води до странични ефекти.
 
"Надявам се голям процент от хората да бъдат имунизирани. Предстои да разберем дали отварянето на ресторантите и нощните клубове ще повиши заболеваемостта. Това и да се случи, ще бъде в малък процент. Трябва да свикнем да живеем с коронавирусната инфекция", подчерта проф. Борис Богов.
 
Той изтъкна, че ваксинираните хора не са освободени от задължението да пазят другите.
 
"Имунизацията предпазва от тежко заразяване човека, който е поставил ваксината. Това не го освобождава от задължението да спазва необходимата дистанция и мерки. В Германия никой от хората не избира каква ваксина да си постави. Всички ваксини са ефикасни. По друг начин стоят нещата с векторните ваксини - като тази на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Белтъчната съставка от коронавирусната инфекция е натоварена върху аденовирус. Ако вече пациентът е имал среща с подобния вирус, ефикасността ще бъде по-малко", разясни директорът на болница "Александровска".
 
Той посочи и разликите при ваксината на Johnson & Johnson - начина на съхранение, който е облекчен - при температури между 2 и 8 градуса. Другото различно е, че се залага на еднократна доза, което е по-голямо удобство за хората. Тя може да се сравни с тази на AstraZeneca, тъй като е векторна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
6 преди 3 години
Е, как ще има като фирмите казаха , че на могат да изпълнят поръчката до края на годината !?Поредният лъжец на режима!Ти съвест имаш ли !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичаааа професорес, а ти нали си получи втората ваксина, нема да питам даже и произвидителя кой е, а за обикновения да ъкоплстец, който желае да се ваксинира кога и с какво, аре стига лъгал
9
1
 
5
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
А кой пък е казал, че ни трябват ваксини? Имунната ни система се справя успешно с вируса. Разбира се има и хора, при които не е така, но това важи за всички инфекции. И какво означава да решиш да се ваксинираш? Личният лекар би трябвало да прецени дали е възможно това, въз основа на наличните хронични заболявания и моментното състояние на организма. И каква е тази рекламна кампания на експериментални ваксини?! Изказвания на некомпетентни лекари, денонощно се внушава страх, затваряния, фалити...
8
0
 
9
 
! Отговори
някой преди 3 години
"В Германия никой от хората не избира каква ваксина да си постави."Точно в Германия са пропищяли от ваксината на АстраЗенека, най-вече заради многото странични ефекти които почти всички изпитват. Даже се е спирала ваксинацията на много места. А друга ваксина не им се предлага, както е в момента и тук. И това не си го измислям аз а го съобщават официално на сайта на Дойче Веле.Кой лъже сега и кой маже?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия нарочно ни заблуждават че свършват ваксините, за да се юрнеме сега всички да се боцкаме. Щото ако кажат че са залети с ваксини и никой не ги ще, никой няма да им ходи на пунктовете.
6
0
 
6
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Много станахте пишман професорите ще се счупи клона
5
12
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Разбира се че ще има, забавяне има не само у нас, а и навсякъде по света, явно фармацефтичните фирми се задъхват притиснати от необходимостта да произвеждат повече ваксини, без да снижават качеството ... А и без това форумите са пълни с антиваксъри, които отричат всякакви ваксини без руската разбира се, с която са си чипирани по рождение, така че желаещите да се ваксинират не са чак толкова и целият този рев е инспириран от мUнчовците и мангъровците подтиквани от нездравите си амбиции и сърбежи
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са ни ваксини ?!?
3
1
 
4
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Вие казвахте, че няма желаещи за ваксини. А ние ви питахме, ще има ли достатъчно ваксини, защото не ни трябваше много време по балкански да разберем, че ваксини няма.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите получават паник атаки, защото имат да се отчитат пред господарите, а масовата ваксинация нещо не върви гладко никъде по света.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите държави поръчват по стотици милиони дози, нашите гербери по няколко хиляди.Ами толкова позволява чекмеджето явно.