Стойчо Кацаров: Ваксинационните паспорти означават още ограничения

Ваксинираните не могат да пренасят вируса, категоричен е той
26 фев 2021 17:15, Елка Василева
73
Стойчо Кацаров: Ваксинационните паспорти означават още ограничения
Снимка: архив, БГНЕС

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация. Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично болните. „Не е късно да се преосмисли този процес.“

Той не споделя тезата за въвеждането на ваксинационни паспорти.

Още по темата

„Тезата за ваксинационните паспорти е теза, че проблемът със затворените граници, с мерките за ограничения ще продължи много дълго време. Ако очакваме до лятото, както ЕС е заложил цел до лятото да ваксинира 70% от населението и да премахне всички ограничения, няма смисъл за два-три месеца да правиш паспорти“, коментира Кацаров.

Право на гражданите е да не се ваксинират, не може да ги накарате насила да се ваксинират – това си е техният живот, могат да правят с него, каквото си искат, допълни той.

Според Кацаров по-работещ механизъм за стимулиране на хората да се ваксинират би бил отпадането на ограниченията за носене на маски на ваксинираните и преболедувалите.

„Няма смисъл. След като си ваксиниран, защо продължаваш да носиш маски? Защо продължават да важат ограниченията за теб? Това би помогнало повече на този процес,“ каза той.

Според Кацаров „нашето население не е съставено от антиваксъри“ и огромна част от него уважава и подкрепя процеса на ваксинация.

Относно неяснотата могат ли ваксинираните да пренасят коронавируса Стойчо Кацаров поясни, че ако не можеш да се заразиш, не можеш да бъдеш и преносител на вируса.

„Вирусът не може да живее извън човешката клетка. За да не може да се заразите, това означава, че имунната система го ликвидира. След като го ликвидира, няма как да сте преносител. Това е простата логика, която се учи в средните класове на медицинския университет. Но ние сме напът да измислим нова медицина с този коронавирус,“ обясни д-р Кацаров.

Кризата не е основание да се отлагат реформи, а да се направят незабавно, посочи още Стойчо Кацаров преди днешната дискусия "Публично здравеопазване: Рискове, превантивни политики".

Здравната ни система не беше в добро състояние и преди пандемията, което е една от причините за лошите резултати от коронакризата, смята той. Не сме си научили урока от тази пандемия и не сме направили изводите, за да се направят промени в здравната система и тя да стане по-добра не само в условия на криза, отбеляза д-р Кацаров.

Според Стойчо Кацаров най-сериозният проблем е невъзможността на здравната система да се адаптира към променената ситуация. С годините тази система е била превърната в централно администрирана и бюджетно финансирана система, а усилията са били насочени към усвояването на средствата, не толкова към лечението на болните, изтъкна той. „Свръхрегулацията не позволяваше на болниците да се адаптират към променените условия.“

Картините на пациенти, които не могат да бъдат приети в болница, Кацаров тълкува като „най-ярък израз на тази невъзможност на здравната система да реагира“, докато половината от леглата в лечебните заведения са били незаети.

С приемането на националната здравна карта се е ограничила до минимум възможността за разкриване на нови лечебни заведения и на нови структури в съществуващите, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Ако разговорът не се състои сега, „когато раните от пандемията са още пресни и болката се усеща“, този разговор никога няма да има шанс, каза още Стойчо Кацаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещам ,че това представление ще завърши с трупове по улиците. Съд няма да има.
41
6
 
21
 
! Отговори
David Icke преди 3 години
Koвид беше само загрявката. Генерална репетиция преди следващият вирус, който вече разработват. Той ще е с 80% смъртност и от него спасение НЯМА. Но СПОКО!!!! Господарите са измислили ваксина! И по нея работят. Следващата ваксина отново ще е "доброволна". Така е при Новия Световен Ред, никой не ви кара на сила. То е за ваше добро да си я сложите. НО, който не я сложи, няма да може да пътува, няма да може да купува и да продава, нито пък ще може да бъде наеман на работа.Хаха, измислиха ли го, а
40
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такъв филм, "щом са решили,ще го направят".Ще го направят, ако им позволим!Мислене от сорта от мен нищо не зависи е присъщо само на овцете.
39
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Стойчо, тя тази пЛандемия нали точно заради това я наложиха, за повече контрол, ако може 100%-ов.
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еесовската пропаганда върви с пълна сила в най-добрите традиции на Гьобелс. Това, че видите ли Хитлер се появил от някъде един лош чичко с мустачки и повел след себе си стотици милиони са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия няма никакви ваксинационни паспорти, всеки може да се ваксинира почти навсякъде, но мерките са вдигнати още от миналата пролет много преди ваксините, всичко работи и е отворено, хората се движат свободно докато в ЕС населението е затворено по домовете, на улицата само с намордници, границите затворени - еесовците правят хората на маймyни.
36
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинационни паспорти = Евреейски звезди по времето на ФюрераДИСКРИМИНАЦИЯ
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност стремежа е да се наложи едновременно използването на тест на ПСР с другите генни,антигенни в производствен вариант в пластмасови опаковки на кутийки с прозорчета за проби сякаш е невъзможно за лабораторни изследвания на определено болен или клиент за преглед друг подход с подходящ инвентар да се използва кат след съответен анализ се изхвърля,унищожава спрямо санитарни и други норми така също за ваксините при ваксиниране,но те са предимно за сертифициране,а другите как начало наложени не
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се ваксинирам, и маска няма да нося. Няма и да спазвам *** мерки, защото всичко това е една голяма измама. Надявам се много хора да разберат това.
33
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При хватката на СССР бяхме сред 30те най-развити икономики в света, българите живееха на средно европейски стандарт, като излязохме от фатката на СССР и влязохме в евроатлантическата свобода България стана първа по смъртност в света, 2 милиона измряха от бедност болести и мизерия, 80% от населението живее в беднос а икономиката е нула, България произвежда само черноработници и пpocтитутки за запада.
32
5
 
5
 
! Отговори
@ преди 3 години
Кое му е нормалното? Единствената причина да не съм си купил вече документ за ваксина е за да не им оправям статистиката на ваксинирани.
31
26
 
6
 
! Отговори
Разумен човек преди 3 години
Нормално е ваксинираните да имат повече права от неваксинираните, но българите са прости и разиват теории за конспирациите.
30
2
 
9
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
До 21Браво,грип явно нЕма да те фане,сега намери начин да се ваксинираш срещу глу&пост!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от Данс тука ли са, още ли ви следят какво пише? В едно видео на студио Дан Колов се оплакват, че не ви интересува българските педофили. Просто е така за малко дейност, че ни скучно
28
2
 
26
 
! Отговори
SS преди 3 години
Винаги съм се чудел? Излезнах ме от хватката на СССР и доброволно влезнахме в друг съюз ЕС.Без референдум! Сега ще чакаме той да се разпадне! Абе все наведени,все васали.Робски ген !
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отменят тържествата на връх Шипка за 3-ти март.
26
2
 
1
 
! Отговори
Да ама не преди 3 години
Някои, като мен, ще могат да работят.
25
2
 
23
 
! Отговори
SS преди 3 години
Спокойният живот свърши.Очаквайте и неочакваното.Въпросът е дали ние ще се пречупим? И друг съм писал какво трябва да правите ?
24
2
 
30
 
! Отговори
SS преди 3 години
Тия паспорти,щом са решили ще ги въведът.Това май е ЕС простотия ! Една от многото.Ако почнем да се делим на привилигировани и Не, значи е време да излезем на улицата.
23
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един ЧЕРВЕН вирус с който са заразени всички пенсионериако каже партията са готови да умрат