Стойчо Кацаров: Ваксинационните паспорти означават още ограничения

Ваксинираните не могат да пренасят вируса, категоричен е той
26 фев 2021 17:15, Елка Василева
73
Стойчо Кацаров: Ваксинационните паспорти означават още ограничения
Снимка: архив, БГНЕС

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация. Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично болните. „Не е късно да се преосмисли този процес.“

Той не споделя тезата за въвеждането на ваксинационни паспорти.

Още по темата

„Тезата за ваксинационните паспорти е теза, че проблемът със затворените граници, с мерките за ограничения ще продължи много дълго време. Ако очакваме до лятото, както ЕС е заложил цел до лятото да ваксинира 70% от населението и да премахне всички ограничения, няма смисъл за два-три месеца да правиш паспорти“, коментира Кацаров.

Право на гражданите е да не се ваксинират, не може да ги накарате насила да се ваксинират – това си е техният живот, могат да правят с него, каквото си искат, допълни той.

Според Кацаров по-работещ механизъм за стимулиране на хората да се ваксинират би бил отпадането на ограниченията за носене на маски на ваксинираните и преболедувалите.

„Няма смисъл. След като си ваксиниран, защо продължаваш да носиш маски? Защо продължават да важат ограниченията за теб? Това би помогнало повече на този процес,“ каза той.

Според Кацаров „нашето население не е съставено от антиваксъри“ и огромна част от него уважава и подкрепя процеса на ваксинация.

Относно неяснотата могат ли ваксинираните да пренасят коронавируса Стойчо Кацаров поясни, че ако не можеш да се заразиш, не можеш да бъдеш и преносител на вируса.

„Вирусът не може да живее извън човешката клетка. За да не може да се заразите, това означава, че имунната система го ликвидира. След като го ликвидира, няма как да сте преносител. Това е простата логика, която се учи в средните класове на медицинския университет. Но ние сме напът да измислим нова медицина с този коронавирус,“ обясни д-р Кацаров.

Кризата не е основание да се отлагат реформи, а да се направят незабавно, посочи още Стойчо Кацаров преди днешната дискусия "Публично здравеопазване: Рискове, превантивни политики".

Здравната ни система не беше в добро състояние и преди пандемията, което е една от причините за лошите резултати от коронакризата, смята той. Не сме си научили урока от тази пандемия и не сме направили изводите, за да се направят промени в здравната система и тя да стане по-добра не само в условия на криза, отбеляза д-р Кацаров.

Според Стойчо Кацаров най-сериозният проблем е невъзможността на здравната система да се адаптира към променената ситуация. С годините тази система е била превърната в централно администрирана и бюджетно финансирана система, а усилията са били насочени към усвояването на средствата, не толкова към лечението на болните, изтъкна той. „Свръхрегулацията не позволяваше на болниците да се адаптират към променените условия.“

Картините на пациенти, които не могат да бъдат приети в болница, Кацаров тълкува като „най-ярък израз на тази невъзможност на здравната система да реагира“, докато половината от леглата в лечебните заведения са били незаети.

С приемането на националната здравна карта се е ограничила до минимум възможността за разкриване на нови лечебни заведения и на нови структури в съществуващите, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Ако разговорът не се състои сега, „когато раните от пандемията са още пресни и болката се усеща“, този разговор никога няма да има шанс, каза още Стойчо Кацаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Ами аз преди известно време получих анкета за разпространението на ковид на мейла си, на някакъв британски институт май беше. Та между различните въпроси, сврзани с навици, предпазване и пр., симптоми и пр. ме питаха и дали имам смартфон, дали се ваксинирам за грип, от кого бих приела съвет относно ваксината - от властите, от лекаря си, от близки и познати или други. Все въпроси, които нямат нищо общо с разпространението.
21
5
 
6
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Чекмеджан гледа да спестява от пенсии,за да има за у чекмедженцето
20
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от 10 години се ваксинирам срещу грип с инфловак при това си го купувах 20 лв.сега ви го дават безплатнокойто искада ги пуснат по 50 лева и тогава пак ще ревете
19
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насилствената ваксинация не можа да се наложи в страните от ЕС поради конституционни причини - краткосрочно разработените ваксини са експеримент, а медицинските експерименти са забранени. Но когато се наложат ограничения със зелени коридори, пак ще си постигне ефектът на насилствена ваксинация. На такова гавра с хората са способни само лекарски манипулиращи робовладелци и някои авторитарни левичарски политици.
18
7
 
39
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Ти имаш правото да излизаш навън, имаш правото и да си стоиш вкъщи, щом те е страх от някакъв грип. Същото право имат и неваксинираните. Щом си се разтреперил от страх заради ковид, бий си там една ваксина и толкова. Никой не е длъжен да си стои вкъщи, защото ти си страх_ливец. Мен ме е страх от мечки, това означава ли, че трябва да избием всички мечки или да ги затворим в клетка? Аз да не би да твърдя, че имам правото да се разхождам спокойно в гората, затова трябва да се унищожат мечките?
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След няколко години дали ще търсят паспорти, или зора е сега?
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на тоя още не му е ясно в какво представление участва, нито пък целта на упражнението.
15
4
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Защото ще му отиде цялата печалба.
14
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези вакса паспорти са целта. Готвят се да ни ваксинират всяка година по няколко пъти. Меркел и Урсула вече го заявиха. Не си измислям конспирации
13
6
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Ми аз не знам какво е учил доктора в средните курсове на медицинския, но и днес по телевизията спецовете ни по ковид дебело подчертаха, че И ТРИТЕ ВАКСИНИ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ТЕЖКО ПРОТИЧАНЕ НА БОЛЕСТТА, дори и те не смеят да твърдят, че и трите пречат да се заразите. За останалото може и да е прав, но докато не спрете да извъртате информацията според тезата, която защищавате в момента, не очаквайте някой да ви се довери.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде отидохте на алкохол и цигари ? Какво общо с масовото ваксиниране на г?оведата?
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6.Да, имаш право да те те заразяват. Това право ти се гарантира с ваксинация. Защо не отидеш да те ваксинират? Ще бъдеш защитен, казаха ти го вече в публикацията.
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако в следствие употреба на цигари, алкохол или храна (задаване, напр.) умре човек, кой е отговорен?
9
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо производителя на ваксини, не носи отговорност ако дадеш фира?
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 6, върви се ваксинирай и не пиши простотии вече.
7
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на овцете им стана ясно, че се цели нещо с тези масови ваксинации. След години ще стане ясно.
6
40
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората имат и право да не ги заразяват също! И другите хора имат права не само някви изтрещяли антиваксъри!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно,че са още ограничения,ама ако от ЕС го решат,ние какво да правим?
4
12
 
11
 
! Отговори
Mda преди 3 години
*** популист, как ще се познава кой без маска е ваксиниран или преболедувал?!! По-тъпо изказване не бях чел отдавна
3
13
 
11
 
! Отговори
69 преди 3 години
човекът е абсолютно коректен и точен