Стойчо Кацаров: Ваксинационните паспорти означават още ограничения

Ваксинираните не могат да пренасят вируса, категоричен е той
26 фев 2021 17:15, Елка Василева
73
Стойчо Кацаров: Ваксинационните паспорти означават още ограничения
Снимка: архив, БГНЕС

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация. Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично болните. „Не е късно да се преосмисли този процес.“

Той не споделя тезата за въвеждането на ваксинационни паспорти.

Още по темата

„Тезата за ваксинационните паспорти е теза, че проблемът със затворените граници, с мерките за ограничения ще продължи много дълго време. Ако очакваме до лятото, както ЕС е заложил цел до лятото да ваксинира 70% от населението и да премахне всички ограничения, няма смисъл за два-три месеца да правиш паспорти“, коментира Кацаров.

Право на гражданите е да не се ваксинират, не може да ги накарате насила да се ваксинират – това си е техният живот, могат да правят с него, каквото си искат, допълни той.

Според Кацаров по-работещ механизъм за стимулиране на хората да се ваксинират би бил отпадането на ограниченията за носене на маски на ваксинираните и преболедувалите.

„Няма смисъл. След като си ваксиниран, защо продължаваш да носиш маски? Защо продължават да важат ограниченията за теб? Това би помогнало повече на този процес,“ каза той.

Според Кацаров „нашето население не е съставено от антиваксъри“ и огромна част от него уважава и подкрепя процеса на ваксинация.

Относно неяснотата могат ли ваксинираните да пренасят коронавируса Стойчо Кацаров поясни, че ако не можеш да се заразиш, не можеш да бъдеш и преносител на вируса.

„Вирусът не може да живее извън човешката клетка. За да не може да се заразите, това означава, че имунната система го ликвидира. След като го ликвидира, няма как да сте преносител. Това е простата логика, която се учи в средните класове на медицинския университет. Но ние сме напът да измислим нова медицина с този коронавирус,“ обясни д-р Кацаров.

Кризата не е основание да се отлагат реформи, а да се направят незабавно, посочи още Стойчо Кацаров преди днешната дискусия "Публично здравеопазване: Рискове, превантивни политики".

Здравната ни система не беше в добро състояние и преди пандемията, което е една от причините за лошите резултати от коронакризата, смята той. Не сме си научили урока от тази пандемия и не сме направили изводите, за да се направят промени в здравната система и тя да стане по-добра не само в условия на криза, отбеляза д-р Кацаров.

Според Стойчо Кацаров най-сериозният проблем е невъзможността на здравната система да се адаптира към променената ситуация. С годините тази система е била превърната в централно администрирана и бюджетно финансирана система, а усилията са били насочени към усвояването на средствата, не толкова към лечението на болните, изтъкна той. „Свръхрегулацията не позволяваше на болниците да се адаптират към променените условия.“

Картините на пациенти, които не могат да бъдат приети в болница, Кацаров тълкува като „най-ярък израз на тази невъзможност на здравната система да реагира“, докато половината от леглата в лечебните заведения са били незаети.

С приемането на националната здравна карта се е ограничила до минимум възможността за разкриване на нови лечебни заведения и на нови структури в съществуващите, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Ако разговорът не се състои сега, „когато раните от пандемията са още пресни и болката се усеща“, този разговор никога няма да има шанс, каза още Стойчо Кацаров.

 


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стойчо, Стойчо-о... Гола вода си.
66
2
 
0
 
! Отговори
еххх преди 1 месец
Стойчо,пак дрънкаш глупости !
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 63

В Нагорни Долноуйск са починали трима алкохолици само за една седмица, И тримата са били ваксинирани със Спутник V, но не са се съобразили с изискването да не пият 10 дни преди и 20 дни след ваксината. Освен това са починали още 9 полуалкохолици, които не са се молили правилно на иконата на Св. Пу Маленкий Петербургский, независимо, че са били ваксинирани и са гледали Соловьов всяка вечер. Аутопсиите са били ненужни щото на всеки е ясно от какво са умрели...
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро...

Електронни паспорти, телефонни приложения които ще регистрират кой е ваксиниран!

Следователно, кой ще може да пътува, да пазарува, да използва обществен междуградски и градски транспорт и още множество други ограничения!

Много навреме се появи този Вирус и как прекрасно устройва така наречения "политически елит" обслужващ Върха на Пирамидата.

Конспирология казвате, а?!

Скоро, много скоро!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В дом за пенсионери в Емстек в област Клопенбург, Германия, общо шест души вече са починали с корона въпреки пълната ваксинация. Представител на област Клопенбург обаче счита, че по-нататъшните разследвания са ненужни.
Бременският вирусолог Андреас Доцауер е посъветвал да разследва по-отблизо смъртните случаи с оглед на необичайната им честота. Според мнението на областта обаче аутопсията не е оправдана.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли още ид.иоти, който мислят че тези "ваксини" имат нещо общо с т.н. пандемия?
61
0
 
5
 
! Отговори
хах преди 1 месец
До Едно към едно

Нещо си се объркал, ако си мислиш, че след васкиниране ще се приема, че си на 100% без (опасен). На границите ще ти праскат тест като пич!
п.с. освен,ако не си слагаш ваксина на всеки 3 месеца....и пак като по-горе.
60
0
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 1 месец
...tozi e naivnik !!! Niama ideia kakvo idva i kakse gotviat neshtata !!!
59
0
 
12
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 1 месец
До Едно към едно

Да ми сравняваш ваксините с винетките е доста нелепо. Ако нямаш винетка, има алтернативни пътища!!! Докато тук далеч не е така. Това е дискриминация и чист фашизъм. Само глупаците не могат или не искат да го разберат!!!
58
11
 
3
 
! Отговори
Едно към едно преди 1 месец
Можеш да се ваксинираш, мошеш и да не се ваксинираш. Има някои особености-на границата ще трябва да гледаш как ваксинираните минават транзит, а ти отиваш да дадеш 130 лв за ПСР тест. Същото като винетките-не са задължителни, ама без тях обикаляш по селските пътчета и няма как да стигнеш до София, да речем! Избирайте, ама мислете!
57
3
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Ваксината е една провокация, не поддавайте на тази измама. Ваксинирани хора боледуват от covid-19, та чак умират.
56
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 55 - просто казано за да се хареса на простаци. Обаче логиката е друга - вероятността ваксиниран да е носител и да предаде вируса на неваксиниран е по малка отколкото неваксиниран да предаде вируса на ваксиниран. Шанса ваксинирания да умре е по нисък (между 70-95% в зависимост от ваксината/щама) но в случая се гледа шанса за разпространение на вируса защото това е целта на тези мерки. Въобще добре че на запад не са такива простаци като тук. То затова и заплатите са различни там.
55
0
 
22
 
! Отговори
Ky40 преди 1 месец
Ало бре, нали тези които са ваксинирани са безсмъртни. Е как може смъртен-неваксиниран, да зарази безсмъртен-ваксиниран и ваксинираният да умре ?!? Значи тези които не се ваксинират подлагат живота си на риск, но ваксинираните умират от страх да не ги заразят, а пък са ваксинирани !?!?
54
0
 
18
 
! Отговори
Хановер преди 1 месец
Браво, д-р Кацаров ! Ех да можех да разпространя в Германия това Ваше изказване за непренасянето на вируса от ваксинирани, но тук режимът на Меркел не ни дава свобода за подобни изказвания. Мерките са много по-строги отколкото в България. А всяка нощ кацат самолети в Хановер, пренасящи от Гърция новите хора, изместващи постепенно коренното население. За тях ограниченията не важат. Дъщеря ми вече ми възложи да купя жилище и за нейното семейство с две деца в България, тук нямат бъдеще.
53
1
 
16
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До Анонимен 51
Придрямало му е на световния елит дали си ваксиниран или не! Контрола на народонаселението е целта на заигравката! Да слушкаш, да папкаш каквото ти кажат от рекламите и много много да не мъркаш!
52
1
 
14
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До Анонимен 49 "Замислили са го и го правят, бавно и методично - като китайска капка! И не спират да опровергават очевидните истини, като ги обявяват за конспиративни теории.
Цифровите паспорти какво са, ако не чипиране?"
Така е! Това е една от целите за тотален контрол на масите! Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари!
51
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде стига опищяхте света че няма да се ваксинирате. Никой не ви и кара. Ако си мислите обаче че някой в ЕС ще се съобразява с шепа туземци сте в голяма грешка!
50
0
 
16
 
! Отговори
Шалом гои, бития бит преди 1 месец
ТСВ си върви... ...новинарските емисии от ден на ден, все повече приличат на военновременни комюникета, а отношенията между народи и страните още повече...
49
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Замислили са го и го правят, бавно и методично - като китайска капка! И не спират да опровергават очевидните истини, като ги обявяват за конспиративни теории.
Цифровите паспорти какво са, ако не чипиране? Това, че нямаме марки на ушите, нищо не означава. Утре ще ги предложат, ще създадат дефицит и ще се извият оашките от овце...
Толкова нервно, чак истерично са се загрижили за здравето ни, че нищо в здравеопазването вече не работи нормално. Купихте ли си въжето, че казват били на изчерпване...
48
1
 
10
 
! Отговори
Румънски прилеп преди 1 месец
....... Интернет за нивници се случва....
Има един дядо от село Чурилово, той един от малкото още не изказал се по темата коид, ваксини, паспорти, цифрови индентификации и мерки за борба с пандемята....аре сичкото журналист бегом към Чурилово....търсете бай Вангел....
Не му споменавайте думи като "локдаун", "брекзит", "слабаракия"...... Че може да ви налети на бой
Спрете интернета за мал0умни бре мал0умници такива....