Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките

Главният държавен здравен инспектор няма да участва в изборния процес
28 фев 2021 14:11, Елка Василева
96
Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНР. 

Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той.

Още по темата

„Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Доц.. Кунчев допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки.

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „АстраЗенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“, обясни Кунчев.

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“.

„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“, каза Кунчев.

„Процесът на гласуване отнема между 15 -20 минути. Този процес е един от най-безопасните. Имах предложения да се включа в изборния процес, но няма да се включа, защото смятам, е човек трябва да си тежи на мястото. Няма да участвам в изборите,“ заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
За 3Март във фейса се организираме на малки партизански отряди да атакуваме Шипка по тайни пътеки.
21
4
 
9
 
! Отговори
виж тииии...ццццц преди 3 години
Тема за следобедно разлайване на кучетата!
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кога се разхлабиха мерките - след като имаше протест в Банкя пред къщата на бащичкото. 200 професора приказват всеки каквото си мисли, че знае и накрая идва баш командира и той казва как ще е. Ако от Брюксел ви кажат да пием по една студена вод, но внос от лицензирано някъде, то всички ще разберем колко полезна е водата за нашето здраве.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е да блажиш на държавна заплата, докато стотици хиляди са безработни и с помощи нула от шайката...Запролетява се, напича слънце, животът е приятен...
18
17
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Мерките са най-доброто средство срещу ковид-19, но червените другари са прости и развиват теории на конспирациите.
17
5
 
23
 
! Отговори
що така? преди 3 години
В Русия няма мерки вече от една година. В Белорус никога не е имало. Всичко е отворено, всичко работи - театри, клубова, ресторанти, магазини. Няма задължителни мерки. А в ЕС и САЩ хората са затворени в къщи, ходят на улиците само с намордник и нямат прави да напускат квартала си, а когато протестират полицията ги бие с палки, облива ги с вода и гранати сълзотворен газ.
16
7
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЯМА ДА ИМА ЛЪЖЕ!!!!ДО СЕПТЕМВРИ ПРЕДИ ДА ТРЪГНАТ УЧЕНИЦИТЕ НА УЧИЛИЩЕ ИМАШЕ НЯКОЛКО СТОТИН ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН И ТОЛКОЗ!!ПУСНАХА УЧЕНИЦИТЕ И СТАНАТА 4-5 ХИЛЯДИ НА ДЕН!СПРЯХА УЧЕНИЦИТЕ И ПАДНАХА НА НЯКОЛКО СТОТИН НА ДЕН!!ПУСНАХА ОТНОВО УЧЕНИЦИТЕ И ОТ НЯКОЛКО СТОТИН СМЕ ВЕЧЕ НА 2 ХИЛЯДИ НА ДЕН А ДО ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА 4-5 ХИЛЯДИ НА ДЕН!!!ЦЕЛТА Е ДА СЕ ВСЯВА ПАНИКА СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ ДЪРЖИ В СТРАХ А БОРИСОВ ДА СЕ ПРАВИ НА СПАСИТЕЛ ! ЗЛОТО В БЪЛГАРИЯ Е БОРИСОВ НЕ КОРОНА ВИРУСА!
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13,що? Конспиративните клипчета в тубата друго ли казват? Чудесен източник на информация, другарю.
14
3
 
8
 
! Отговори
вай вай вайййй преди 3 години
''И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози''-----Бай Хунчев сънува розови сънища върху взетата на заем от Началника пухена възглавничка!
13
9
 
5
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
само р. овч. и корнелиея нинова са в състояние да затворят цялата държава за да спасят населенеието от вируса..
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Браво! Така се управлява пандемия.--------Да, ако я имаше.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Още помня какво направи миналото лято" - ето това е нетърпима ситуация. Хиляди българи напълнили площади и Росенец искащи само едно. Но не го получиха.
10
7
 
7
 
! Отговори
Кунче Ангеловски преди 3 години
''Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки.''-----Да падат дрехи и задръжки,да ме разбиват устни мъжки.Ти си скандално неприличен,еротичен, екзотичен.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките"Ако ти станеш нетърпим, ние какво да правим? Тази държава е наша, не е твоя. Ти си просто един слуга, не го забравяй.
8
10
 
6
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
достоен човек - д-р кунчев.. казанато е точно така..
7
5
 
14
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Знаем Мунчев, около края на март ще стане нетърпима.Нали така го гласите, но все пак избори ще има?
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Призовавам НОЩ да въведат задължителни скафандри. Писна ми като се наредя на опашка в супера некви селяни да ми дишат у врата.
5
5
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
НОВ НАРОДЕН СЪД ВЕДНАГА!!!!НОВ 9ТИ САМО ЩЕ ВИ ОПРАВИ ПРЕДАТЕЛИ!И АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ!
4
4
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
А така на 3 04 ти върнете КПП тата и каскета с пушка на всяко тикви.
3
8
 
9
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Не "ако ситуацията стане", а "когато ситуацията стане"... Мислете в перспектива! ;)