Пристигнаха 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека"

Те веднага се разпределят към 28-те РЗИ-та в страната
Обновена: 28 фев 2021 08:45 | 28 фев 2021 08:37, Елка Василева
106
Пристигнаха 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека"
Снимка: архив, БГНЕС

Нова доставка от 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" пристигна тази сутрин у нас.

Създадена е организация ваксините веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции и приложението им да започне като част от ваксинационния план на страната.

Още по темата

„52 800 не са малко дози. Ваксинационната програма върви добре. Получените тази сутрин дози ще бъдат разпределени още днес към 28-те РЗИ-та в страната“, съобщи ръководителят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Към момента у нас продължава фазовото разпределение на ваксините, "зелени коридори" ще бъдат отворени, когато има достатъчно насищане с дози от препаратите.

Още днес хората могат да се ваксинират – 50% от тези 52 800 дози ще са за общопрактикуващите лекари, а останалите за ваксинационните пунктове. Това изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Тези 52 800 дози се разпределят във всички 28 РЗИ-та. Стартира реализирането на тези дози. От следващата седмица вече ще има възможност да започне ваксиниране на участници от 1-ва до 4-та фаза. Разпределението се прави от Министерството на здравеопазването и всички области получават ваксини. Постоянно анализираме информацията, която постъпва от производителите. Още днес хората могат да се ваксинират. Тези дози 50% са за общопрактикуващите лекари, а останалите във ваксинационните пунктове“, обясни Кирилов.

Ние сме заложили сценарий, при който да има гаранция за втората доза, категоричен е той.

Утре се очаква страната ни да получи 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер-Бионтех".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорим за разновидност на грипчето, нали така !? :) Ваксина против грип няма, естествено фармацевтите ви препоръчват да пиете прахчета, изпитан плацебо ефект :) По принцип доказаните ваксини се тестват минимум 5 години, но света е поумнял (оглупял), всичко е възможно в тези времена :))
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59 Професор рандъм бот, кажи какво съдържа ваксината? Предполагам си прочел съдържанието.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с по петдесет хиляди ваксини на месец ще ни трябват десетилетия за да се ваксинират всички! ами като дойде време за повторната ваксина, какво ще правим?
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия очаква доставка на руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V, според президента Милош Земан, предаде ДПА. Земан заяви по телевизия Си Ен Ен Прима Нюз вчера, че се е обърнал директно към президента Владимир Путин с молба ваксината да бъде предоставена на страната му и разчита на скорошни доставки. "Разбира се, ще ни трябва сертификация за употреба, при това не непременно от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). за него би бил напълно достатъчен сертификат от чешкия Държавен институт за контрол над лекарствата
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че Астра Зенека поиска помощ от руснаците след като вече Оксфорд бяха разработили ваксината е инфо от BBC. Не знаех, че най-голямата английска медия е станала руска. Но каквото и да дрънкате ваксината е добра и да, НЕ Е РНК! Ей за това немците не я щат, защото е конкурент на техния рнк пфайзер!
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53 Я кажи какво съдържа
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 44/54С други думи, ти си искаш да си се кахъриш за нероден Петко. Ами, щом нямаш нищо по-интересно за правене си се кахъри, квао да ви правим такива, ще ви гледаме сеира. Айде.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кака БараКато се има предвид, че тая тема е навсякъде и още не си разбрал отговорите на тия въпроси, или се правиш на ударен, и и да ти се обяснява, ще продължиш да се правиш на ударен, в който случай няма смисъл човек да си губи времето с теб, или си просст като гъба и тогава пак няма смисъл човек да си губи времето с теб.
44
0
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
То няма причина да ти искат ваксинация за грип, когато не ти искат ваксинация за много по-сериозни болести, но . . както виждаш си правят каквото им скимне. Иначе, ако ще искат ваксинационен паспорт ще е или за всички ваксини или за нито една! Не може една болест от която смъртността е около 2 % да е по-важна от болести, от които смъртността е над 10%!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за протокола да кажа, че Астра Зенека е фирмата изпълнител, но ваксината е разработена от Оксфордския университет по схемата на която е разработена и руската ваксина и не е на база РНК, а по стандартно утвърдената технология.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42"До какво правим, правиш си един тест. Ми нима не знаеш, че теста събира генетична информация за човека и тая информация се съхранява и може да се ползва бе...."О, боже, още един "уникален".Абе, пич, една обикновена кръв в болницата като ти вземат за елементарна манипулация и са ти събрали "генетичната информация", ако някой много иска да направи това, ама нали сте уникални "генетици" всичките и много ги разбирате нещата.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49,спри да гледаш руска телевизия и да четеш лента.ру. Много зле.
40
2
 
6
 
! Отговори
Кака Бара преди 3 години
Как става така че вирус в пъти по-заразен от нещастното грипче се мъчи на вълнички, утихва, пак започва плавно да се перчи и така според шефовете ви завинаги ще ни "тормози"? Ще кажете ли защо по-малко заразното недоносено грипче за няма и 2 месеца избухва мощно и ни разболява, после логично се оттегля, а кака му вещица Коронка се лиготи? Логично отговорче?????
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра Зенека не я искат не защото е лоша, ваксината е добра, но е английска и тука се играе на политическа нотка. Немците си искат турско-американската ваксина, ама и на тях им просветна че не е достатъчна. Само че са подписали договор от който ако се отрекат ще плащат много яки неустойки. За това си чакат Пфайзер. ЕС е заложник на тая политическа глупост. Между другото вчера в Унгария са докарали китайска ваксина и техния министър председател се е болна с нея в ефир. За това защо няма материал
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УханчоСпециално тия на Астра Зенека са от най-евтините. Платили сме някъде по 2 евро и половина за доза. Иначе са поръчани към 15 милиона дози.Предай на "приятеля" ти, че всичко е под контрол.:)
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На спътника иглата по дебела . Произведена от тракторния завод.Иначе е същото.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Лекувайте се, че е страшно.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37"А да си чул от някой че ти признава теста за антитела като валиден ваксинационен паспорт?"Айде не се кахърете за нероден Петко, а. :)))Първо, още няма нищо за тия ваксинационни паспорти и какво се признава и какво не се, така че се успокойте. Второ, тест за антитела доказва, че имаш антитела, т.е. същото, което прави ваксината, тъй че няма причини да не го приемат.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41,така ли казаха в пасьолството.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До какво правим, правиш си един тест. Ми нима не знаеш, че теста събира генетична информация за човека и тая информация се съхранява и може да се ползва бе....