Симидчиев: Отварянето на заведенията е рисковано

Според лекаря обръщането на пандемията става с ваксинация
28 фев 2021 11:24, Елка Василева
24
Симидчиев: Отварянето на заведенията е рисковано
Кадър: bTV

"През последните четири седмици всяка следваща е с по-висок брой заразени с коронавирус на дневна база. Това, което очакваме, е ръст нагоре", прогнозира пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bTV.

По думите му заведенията са една от рисковите точки за контакти. "Отварянето на заведенията от 1 март е рисковано, от медицинска гледна точка", категоричен беше той.  

"Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с медицинските, защото това е функция на държавата – да разпредели риска така, че тези, които са задължени да затворят, да не изпадат в икономическа трудност", обясни обаче той.

Според лекаря обръщането на пандемията, за да тръгне надолу, става с ваксинация.

"Колкото по-бързо се ваксинират хората, толкова по-добре, но все пак е необходимо да приоритизираме нещата на базата на рисковия профил на тези, които ваксинираме", отбеляза д-р Александър Симидчиев.

"Пускането на "зелени коридори" на практика доведе до това, че част от ваксините, които бяха предвидени за някои групи, се използваха за хора, които образно казано прередиха тези, които са оценени като рискови", коментира той.

Д-р Симидчиев даде пример с Израел, където са ваксинирани приоритетно възрастните хора над 65 години и по думите му ефектът е бил видим веднага. Така че структурата и планът, които правим за ваксинирането, са нещо важно, отбеляза той.

"Важно е и да се ваксинират колкото се може повече хора по-бързо, но не бива това да е за сметка на едни групи за други", посочи пулмологът.

Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова начинът, по който се управлява кризата с коронавируса – с разнопосочни послания, обърква и напряга хората. "Психичното здраве на хората е изключително влошено и за това последната една година не се направи нищо", посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анинимен преди 3 години
За 3 месеца са ни превели 400лв Кое е рискованото бе, да оживеем ли? Рискувате да оцивеем?
16
5
 
0
 
! Отговори
Срам преди 3 години
Симидчиев ще е депутат от мутрите на Манолова
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В самото начало, когато имаше 10 болни, затворихте цялата държава ! Сега болните са над 1000 за ден отваряте всичко !!!!!Ясно беше, че целта е съсипване на икономиката и разпределяне на едни средства и влияние между шепа хорица с продадени душици...
14
2
 
5
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Рисковано е разбира се,изхвърлиха ли гранясалото олио ?
13
4
 
3
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Със зеленя коридор не съм пререждал никого. На 43 съм отидох и чаках на опашка. Стотина човека и нито един на 60 не видях. Няма как да съм прередил човек, който не е бил там, и на мен не ми се редеше.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С една дума, каквато и криза да са захващали управляващи в нашата държавица, сме го докарвали до национална катастрофа, като се почне след 1878 г. та до ден днешен, все назад, все по-зле и винаги прецакани , недолюбвани и подигравани от Европа!Да се чудиш как въобще все още оцеляваме, та да тичаме да си избираме все по-п.р..сти, крадливи и неграмогни политици!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия най после Каза истина
10
3
 
6
 
! Отговори
Симидчиев преди 3 години
...обяви, че НЕ Е КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ, НО НЕ КАЗВА ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е????????!!!!
9
3
 
12
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Ей, този пак изпълзя от дупката си! Голямо лакейче! Смешен е до безумие! Имунитет се създава не само с ваксината, но и след преболедуване!
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе за Бойко е важно да спечели изборите ,друго не го интересува !? Той не е ли психочно болен за освидетелстване докторе
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е колко пък яко ще се мре? Лицемери съсипаха идните поколения за да опазят старците. Откачена работа. Какво ще стане след 20-30 г като възрастните ще са преобладаващото население, децата ни ще работят по 20 ч на ден да ги изхранват ли?
6
6
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА ТОВА И КУТИЯ КИБРИТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОВЕРИ ТА ЩЕ СЕ ПОВЕРИ ВЪПРОСА СЪС ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА!!!!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БОРИСОВ СЪКРАТИ ПАРИТЕ НА 4-ТИ КИЛОМЕТЪР И СА ГО ИЗПИСАЛИ МНОГО ПРЕЖДЕВРЕМЕННО!
5
3
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА КАЗА, ЧЕ ВАКСИНИТЕ ВСИЧКИ БИЛИ БЕЗВРЕДНИ!КАЗА, ЧЕ ВАКСИНИ НЕ МОЖЕЛИ ДА ЗАРАЗЯВАТ С КОРОНА ВИРУСИ КАЗА, ЧЕ ТЯЛОТО ПРАВЕЛО ПО-ЛОШ ИМУНИТЕТ ОТ ТОЗИ КОЙТО СЕ ПРИДОБИВАЛ ОТ ВАКСИНА ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ!!!
4
17
 
8
 
! Отговори
NB преди 3 години
Яко ще се мре....................каза ви го един генерал и професор...............вие му се смяхте.....................ей сега ще се убедите, че е бил прав човека!!!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toя на на чия листа е водач за за изборите?
2
4
 
21
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
В Израел заболеваемостта си остана висока, а ваксинационната кампания зацикли, щом стигнаха до възрастта под 60 г.Но те поне започнаха ваксинацията от възрастните. У нас я започнаха от натегачите и калинките, а като дойде ред на възрастните, пуснаха и всички останали на общо основание, за да създадат дефицит. Целта явно не е здравето на възрастните хора, а чиста проба предизборен PR.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сатрапа Борисов вече отсече че и 3000 нови болни да има маха мерките и пуска зелените коридори.Само че зелените им коридори водят до прием в болниците.И.диоти гърбави.