Д-р Стойчо Кацаров: Не се ваксинират най-уязвимите

Според него българите подкрепят имунизацията
Обновена: 1 мар 2021 22:12 | 1 мар 2021 22:10, Веселина Йорданова
39

Проблеми с доставките на ваксини - личните лекари говорят за хаос в организацията. Ще се справи ли България с масовата имунизация срещу Ковид-19?

"Със сигурност здравният министър не е източникът на хаоса, ако има такъв. Хаос се създаваше в последните месеци, когато се намесваше министър-председателят. Така стана и със "зелените коридори". Това е поредната негова приумица, която обърка цялата система с ваксинацията. Факт е, че броят на ваксинираните се увеличи, но има един проблем - не се ваксинират хората, които са най-уязвими. Това са възрастните хора", каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за "Денят ON AIR".

Той цитира данни от САЩ, в които се твърди, че 80% от починалите са на възраст над 65-годишна възраст.

"2% от починалите са на възраст под 45-годишна възраст. Ако цялото ни население се състои от 2 000 души, 1 000 са над 65 години, другите - под 45 години. Получавате 1 000 ваксини и ги правите на хората под 45 години. Вие ще спасите живота на двама. Ако ваксинирате другите - ще спасите живота на 80 души", даде пример д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него правилният начин не е "кой предвари, той завари", а да се доставят ваксини на личните лекари и те да започнат от най-възрастните, вървейки към по-младите.

"Ако сега се стремим към 70% ваксинация на населението и ваксинираме хората над 65-годишна възраст, които са 1,5 млн. души, ще го постигнем много по-бързо, защото няма нужда да ваксинираме 5 млн. Това ще бъде абсолютно достатъчно да премахнем всички ограничения в страната, защото младите боледуват и достигат до усложнения по-рядко", категоричен е експертът.

Той смята, че българите не са антиваксъри, а огромна част от тях подкрепят този процес.

"Правителството, ако може да осигури повече ваксини. Това е едната им задача. Втората им задача е, когато пристигнат, да ги доставят по най-бързия начин до личните лекари в цялата страна. НЗОК може да направи други две неща - да плати на личните лекари, че ще извърши ваксинация и да осъществи контрол дали се спазва самата имунизация", коментира д-р Стойчо Кацаров.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; 17за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име. 18Тук е <нужно> мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и
37
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Анонимен34
Ти какво? Мислеше си, че повече няма да влезна тук и можеш да си ме плюеш както си искаш ли, ***? Само че този път не позна!...Днес не трябва да играеш тото, явно!...Аз никъде не съм казала нищо против твоите съждения - ти копираш моите мисли под формата на пример, което си е типично присвояване на чуждото мнение, характерно за БСП...Няма да ми се измъкнеш глу.па.ко защото Истината е една - от където и да я изопачаваш, винаги работи същността, не образа...
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кацаров греши в изводите. Най-много се заразяват хората между 30 и 50 години и те най-много разнасят заразата. Най-малко се заразяват децата и най-възрастните, децата, защото са деца, а най-възрастните защото най-много се пазят и явно с основание. В тази ситуация е спорно кои трябва да са първите ваксинирани. По-скоро трябва да се ваксинират тези, които най-много се заразяват и най-много разнасят заразата.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРИ ТОЛКОВА ИГРИ И ЛЪЖИ И ОЩЕ ИМА ОРА ДЕТО ВЯРВАТ В ТАЗИ МУЛТИ ИЗМАМА. УНИКАЛНО Е КОЛКО ВЯРНО ЧЕ ХОРАТА НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАМЕ С НИЩО ОТ СТАДО ОВЦЕ. РАЗГРАНИЧАВАМ СЕ ОТ ПАРТИЙНИ АГИТАЦИЙ НИ ДЕСНИ НИ ЛЕВИ НИ КАКВИТО И ДА БИЛО ДРУГИ. СКРОМНОТО МИ МНЕНИЕ ЧЕ ТАЗИ ИСТЕРИЯ СТРАХ И ПОКОРНИЧЕСТВО ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ИСФАБРИКУВАНО В ИМЕТО НА ПОДЧИНЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ В ИМЕТО НА НЕЧИЙ ВЕЛИКИ ИНТЕРЕСИ. КОЛКОТО ПО КЪСНО ПРИЯТЕЛИ ГО РАЗБЕРЕТЕ ТОЛКОВА МЕРКИ МАСКИ БЕЗПЪТИЦА И БЕЗПАРИЧИЕ ЩЕ ВИ СПОЛИТАТ КАТО ВЪЛНИ ОТ ЦУН
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Диана №30
Диано, Диано, не можеш ли да смяташ? Ако заболеят 100 младежи ще умрат 0 /нула/. Но, ако заболеят 100 възрастни хора ще умрат 6 /шест/. Хайде кажи кой е уязвимия. Но толкова ти е ума. Но ако и да си ЕГОИСТ, къде е ума на здравния министър. За премиера няма да говоря, него го "тресе" изборната треска и угажда единствено на себе си, чрез нелогично поведение. Толкова може!!!
33
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
Лекарите не вярват на ваксините, вие искате пенсионерите да се боцкат!?!
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стойчо, простий овчарю. Хората не подкрепят коктейлчето защото не са овците за които ги взимате - тва е било по времето на Османската Империя ама нея вече я няма нали се сещаш глуповатий? Медиите могат да грачат колкото си искат а хората просто местят хехе
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелените коридори са добро решение.
Стойчо бята срещу проблема
30
3
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Диана - продължение
Та...един млад човек може да няма симптоми като се зарази с короната, да не знае, че е заразен и да зарази много други хора около себе си...Старите трябва да се ваксинират спешно не за да се спре по-бързо заразата, а защото те изкарват най-тежко болестта и има най-много смъртни случаи сред тях...А идеята за зелени коридори работи срещу пандемията без да засяга старите хора - те са на отделна квота...
29
8
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Това си е нова БСП приумица - само те могат да мислят така "политически" /т.е. на всяка цена и по всякакъв начин да очернят ББ и ГЕРБ/ Защото първо не е вярно, че ако се ваксинират възрастните първо, пандемията ще ни отмине по-бързо! - пенсионерите си седят в къщи, младите имат нужда от социални контакти, те ходят и на работа - те са по-вероятни жертви на вируса. Да не говорим,че един стар човек като се зарази и ляга болен, изолира се, докато един заразен млад човек може да няма никакви симптоми
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задължително ваксиниране с Астра Зенека. Отказалите да им се отнемат жилища.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С Пфайзер трябваше да ваксинират само пенсионери, но те са бита карта. Май-важни са квесторите за изборите, а в Смолян членове на Герб, защото нямало желаещи. Ваксини няма и организацията ви е шит и полвина.
Вчера в Обединеното кралство 5455 заразени и 104 починали,а при нас 2588 и 117 починали. Е поне по нещо ги бихме.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нови 2500 заразени има, очертава се поредната здравна катастрофа и пълен провал на режима на Бойко Борисов да осигури ваксини и да предпази България. Абсолютно безхаберие.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е човека. На всякъде по света тръгнаха от най-възрасните и надолу. Тия как си представят един 80-90 годишен да увисне 6 ч. на опашка за ваксина. Дано Господ им даде заслуженото за геноцида над възрастното население. Пълен хаос и никаква адекватност. Да, по света има опашки, но хората са в помещения със столове на 2 м. един от друг. На Шипка не може да се чества, но на опашка, може да висиш.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Астра Зенека с 62%ефективност
Johnson & Johnson 64%ефективност
Novavax 78%ефективност

Американски фармацевтичните компании повишават в пъти цените на акциите си на борсата.
23
2
 
11
 
! Отговори
ТСВ преди 1 месец
В момента се води биологична война...............а някои хора очакваха ядрена война!!!
Схващате ли...............или загрявате като албански реотани??
22
3
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 1 месец
Някои са си купили дипломите!:)
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя доктор да си скъса дипломата!
Прави евтина реклама на ваксините!!!
Много лекари и учени казват противното!!!
20
2
 
15
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
напълно съм съгласен. Зелените коридори объркаха всичко ...
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първа фаза - Навсякъде по Европа, Сащ и цивилизовани страни първо ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА, МЕДИЦИ, РАБОТЕЩИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ, УЯЗВИМИ...
В България АСТРА ЗЕНЕКА и ваксинират млади хора. То тези ваксини са за хората до 65 години но къде са ваксините за първа група и най важните ваксинации??