Ваксинационни паспорти, значки, права - свобода или нови ограничения?

Адв. Мария Петрова и д-р Момчил Баев пред пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 мар 2021 12:49 | 1 мар 2021 12:40, Анисия Иванова
221

След старта на масовата имунизация и преди старта на летния туристически сезон, в Европа усилено се заговори за свободното пътуване. Ще стане ли ваксината пропуск в новата реалност и нарушават ли ваксинационните паспорти човешките права? "Ваксините са нещо изключително полезно и само с тях можем да излезем от настоящата ситуация. Въпросът трябва да бъде насочен към нормативния хаос и недобре мотивирания ваксионационен план. Равнопоставени ли са всички граждани и може ли допълнително да бъдат ограничавани техните права?", коментира специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че много хора не се ваксинират, защото до тях не е достигнала ваксина или защото здравословното им състояние не позволя. Тук идвало и огромното нарушение на правата на тези хора. "Доброволно даваме лична информация на всякакъв тип технологии, но конспиративните теории, че ще ни чипират, демонстрира ярко невежество и тотален провал на образователната ни система. Ваксинационните паспорти не са нещо лошо, ако имаме ваксини за всички и стане ясно на какъв етап трябва да се подновяват", каза още адв. Петрова.
Още по темата

Тя посочи като голям проблем факта, че личните лекари нямат достъп до ваксините и неправилното разпределение на ресурса. И изтъкна, че имаме голяма нужда от електронно досие, а преди някой да се ваксинира, той трябва да мине пълен медицински преглед. Д-р Момчил Баев, който е специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, заяви, че казусът с ваксинационните паспорти ще стои по-остро, когато има достъп до ваксините за абсолютно всички граждани.

"Тази идея е само на ниво обсъждане. Подкрепям идеята хората с поставена ваксина да се ползват с различни права, но само когато са достъпни до всички граждани. Трябва да мислим как да имаме по-висок ваксинационен обхват. Трябва да работим повече за подобряване на общественото мнение за ваксините", категоричен бе д-р Баев в "България сутрин".

По думите му хората трябва да бъдат по-критични към това, което четат в социалните мрежи, защото "те се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини и антиваксърски движения - особено Facebook и YouTube".

"Когато се изказват хора, които никой не е чувал и регистрирал, тогава става ясно, че подобни твърдения са неистина. Нека се информират от учените, лекарите и правителствата", препоръча д-р Баев.

Двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че електронното здравно досие ще реши много проблеми у нас. Ако имаме такова, което регистрира документа с QR код, това е добър вариант да се следи дали един документ е фалшифициран, стана ясно от думите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Абе...А ти досега какви работници наемаше? Като ти чета писанията ще имаш голям проблем, ако дойдат кухи "разбирачи" антивасъри, дето от всичко разбират и нищо не могат да свършат.
110
11
 
5
 
! Отговори
вива ла вирус преди 3 години
Ей хората под пари останаха от този ковид, само *** още мрънка и се вайка и чака някой да го научи... Толкова много възможности се отвориха и пак има недоволни.
109
4
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Дискриминацията е исторически факт.През 1940 на евреите се давала жълта голяма шестоъгълна звезда и всеки трябвало на улицата и в обществени места да я носи на ревера си... И тогава тръбели, че не било дискриминация... Така се започва!Пак ли ще се връщаме към тези времена преди 80 години? Това си е чист фашизъм!
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчСъгласен съм стеб никой не трябва да те кара нищо на сила !Но и ти от своя страна, не трябва да хулиш и плюеш тези които са си взели решение да се ваксинират и ли да спазват мерки каквито си решат.Е те тогава не разбирам къде е спора.Това, че извън нашите граници хората ще имат изисквания, това е извън моите и твоите възможности да го променим.
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаКрокодила Гена попитал Чебурашка:"Знаеш ли какво е псохологичекса проекция?""Не""Товае е, когато ти твърдиш, че аз имам малка уста и големи уши."Та същото и ти правиш. Същото, което правят и ГЕРБ, обвиняват всички в техните грехове.
106
1
 
15
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимeн 119 "Другите /ваксинираните/ те са ясни."Затова на на всеки 8-10 месеца "боц"!И Кантарджиев, и Кунчев и бройка други светила/ без Мутафчийски - той не може да е светило поради тъмната си униформа / се изредиха да казват, че за тялото не е ефективно и изгодно да поддържа дълго време голямо количество антитела! Т.е. ваксиниран/преболедувал е все тая за бройката антитела! С времето намаляват! Предвидено е още поначало да се ваксинира стадото периодично! А защо?! За документа само?!
105
2
 
17
 
! Отговори
Чебук с Прашка преди 3 години
Пандемия или пландемия .Безкрайно съм учуден ,че има хора ,които вярват ,ч е настинката или хремата наречена коронавирус е свръх смъртоностна.Аз лично обикалям денонощно навсякъде ,коли ,влакове ,автобуси ,около НДК ,Витошка не нося никакви маски и все още ни съм чул ,ни съм видял тази свръхстрашна болест1Най абсурдното е обаче пра-зног-лавците или крат-унковците да се ваксинират срещу нещо ,което го няма !Просто не е за вярване !Чебураш изкихай нещо по въпроса!
104
3
 
19
 
! Отговори
varg преди 3 години
Мамка ви фашисти,този път ще ви *** до крак вас и децата ви !!!Този медицински фашизъм ще спре скоро вярвайте ми.
103
0
 
17
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Франсетата има лаф "търсете жената" (която е причина за нещо). А с ковида лафа е "търсете парите". От нищото възникнал глобален бизнес който вече е надминал 10 милиарда долара само в Щатите, а ако престъпниците политици успеят с техните "занзибарски щамове" да го продължат още някоя и друга година, в рамките на целия свят ще надмине стотици милиарди долара - и поне една трета от тях ще остане по разни чекмеджета,
102
0
 
5
 
! Отговори
Чорбаджията преди 3 години
До ПрограмистТези знаеш ли от кога ги слушам от разни програмисти на перални? Мине се не мине и пак на моята врата чукат да им подхвърля нещо... и така до следващия ми фалит. :)
101
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина или отрицателен тест. Тогава на никой не са нарушени правата.
100
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кой ли път ще го кажа, че всичко е доброзорно - а тези, които ни наричат "конспиратори", да се върнат малко назад в историята и да прочетат.
99
1
 
19
 
! Отговори
До Ами да преди 3 години
Те май ваксинираните са страхливите...другите са си добре.
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100Пич, я дай определение за "либерален фашизъм"? То съм повече от сигурен, че нито с"фашизъм", нито с"либерализъм" си наясно какво означават. Правата ти свършават там, където нарушаваш правата на другите. Ясно? В Русия сега разхлабват мерките! Сега отварят детските градини, ресторанти, МАГАЗИНИ. В България освен в МОЛ-овете не са затваряни магазините въобще! Ресторантите в хотелите работеха! Що си се бъгнал така? Ковид лагери за антиваксърите. Нали гоним 70% имунитет експерте?
97
2
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Абе винаги мога да си изкарам фалшив сертификат за ваксинация, вкл. с вписване в международния им електронен регистър на ваксинираните, и то без пари, обаче защо ме карате насила да мамя и да се наглъгваме?!?На всяко действие си има противодействие, на всеки проблем - решение. Дайте да се разберем като хора - вие не ме закачате и аз не ви закачам. Иначе ще трябва да се разбираме като зверове, а тогава не гарантирам вашето здраве.
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука някакви наивници още бленуват за разни клишета - "връщане към нормалността". Мине ли ковида, започва екофашизмът. Мине ли му модата - идва следващият вирус и т.н. То е ясно, че няма да се съпротивявате, ами поне се адаптирайте, че ми надухте главата с мерките, ваксините и глупостите си. Цяло чудо е, че още няма официална забрана да се говори срещу ваксините, но е въпрос на време. Докато дойде удобен момент разчитат на обикновена цензура.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 122Мангъров, ти пък от къде се включи, нали беше в Благоевград и дойдоха да те видят трима, и тримата с маски ха-ха-ха
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка "има припокриване на 90% на привържениците на Радев, Путин, БСП, Мангъра и антиваксърските движения."Ами айде, прави си изводите, ама не така профански, а помисли малко ако можеш! Наблюдава се едно разочарование от правителството заради угодническата му политика и сляпото подчинение на заповеди на Меркел, и то у тези, които до скоро го подкрепяха! От месеци говоря, че тая мания по пандемията и следването на заповедите на Меркел ще им изяде главата! Тази тенденция беше ясна!
93
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия няма.Оттам-нататък всички дискусии относно мерки, ваксини, паспорти са безпочвени и нямат нищо общо със здравето!
92
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това някаква пропаганда ли е,че всеки ден пишете такива статии? Искате да подготвяте населението,че насилствено ще им бъде наложено нещо,което не искат ли?