19 жени са изгубили живота си заради домашно насилие през 2020 г.

Вече бяха предложени промени в Закона за защита от домашно насилие
2 мар 2021 14:38, Ния Христова
39
19 жени са изгубили живота си заради домашно насилие през 2020 г.
Снимка: Pixabay
Статистиката свързана със случаите на домашното насилие продължава да е тревожна. През последната година за домашното насилие се говореше като "епидемия в пандемията".
 
19 жени са изгубили живота си от домашно насилие през 2020 г. Имало е и случаи на пострадали деца. Това припомни пред БНР адвокат Биляна Лавчева, председател на фондация "АМЕ". През изминалата година организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем.
 
В началото на 2021 г. бяха предложени промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния. Предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева. Тя изрази тревога от ръста на насилие над деца.
Още по темата
 
"В България имаме закон срещу тези прояви, но нямаме страх от този закон", подчерта експертът. И напомни, че когато се дискутира по темата, не бива да се омаловажава психическия тормоз, който не е по-малко опасен.
 
От фондацията продължават работата по изграждане и обзавеждане на защитено жилище за жертви от насилие. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26 предполагам сте жена, съдейки по гнусните, манипулативни лъжи които разпространявате! Миналата година има поне 3-4 мъже убити от жени, всички след пробождания с ножове. Имаше няколко случая на по-млади жени убили по-възрастни партньори!Има и няколко случая на възрастни родители убити от жени!!! Възрастна жена убита и захвърлена в килим от дъщеря си, мъж инвалид убит от съпругата по мъчителен начин, възрастен мъж убит от дъщеря си и държан в жилището да му взима пенсията!Аман от т.пи п.тки!
27
1
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Към момичетата :Никакви документи или закони няма да Ви спасят !!!Мислете с главите, а не с оная си работа, когато си избирате мъж !!!И ако си падате по силни и властни мъже, по тиранични, май сами сте си виновни, те тия хора от закони рядко се стряскат !!!
26
1
 
4
 
! Отговори
Да си спомним преди 3 години
На месец по пътищата загиват средно 42 човека, крайно време е да се забранят всякакви автомобили и дори велосипеди.
25
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Билянче, не знам как си станала адвокат, щом в твоя мисловен модел няма място за фактите.1. Немалко майки пребиват жестоко децата си.2. Немалко жени се гаврят с мъжете по отвратителен начин.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ Я ОНЕВИНЯВАМ!!Това си е убийство, както и да се погледне.Но насилието към нея е породило тази отчаяна постъпка... на нейно място аз бих посегнала на своя живот, не на този на децата!Насилието поражда насилие впрочем.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Упс!Да разбирам ли, че оневиняваш жената убийца на малко момченце и малко момиченце?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27:Ами ето, има случай от 2020 на жена, заклала двете си деца, момченце и момиченце. В твоята конвенцийка пише, че понятието "жени" обхваща и момичета, цитирам "жени обхваща и момичета под 18 годишна възраст". Значи и "мъже" обхваща момчетата под 18 годишна възраст, в противен случай се стига до дискриминация. Следователно има ПОНЕ и НАЙ_МАЛКО ЕДИН ЗАГИНАЛ МЪЖ ОТ НАСИЛИЕ, а ти лъжеш ама много яко!
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Упс! Майката от Сандански, преди да убие децата си, дълги години е била пребивава от мъжа си и е търсила многократно закрила от полицията , каквато не е открила!Казали са й: Мило момиче това, че знаем истината, не означава, че ще ти помогнем! Убила е децата си в момент на психически срив.Не я оправдавам. Но дългогодишното насилие от съпруга й е довело до психични проблеми. Тя също е жертва
20
3
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Господине, фактът, че заглавието на статията алармира, че 19 жени са ИЗГУБИЛИ ЖИВОТА СИ заради домашно насилие, И НИТО ЕДИН МЪЖ! говори недвусмислено кой е преобладаващият пол на насилниците в България!!Иначе насилието си е насилие и няма значение наистина от кой пол е извършителят, и в тази статия никой не отрича, че жените също могат да извършват насилие -аз лично познавам такива! Ползвайте мозъка си по предназначение ВСИЧКИ!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майката от Сандански която закла двете си деца с кухненски нож, защото била ядосана на съпруга си, насилница ли е или тя е жена и на нея всичко й е простено? В случая пак тя е жертва на насилие и трябва да бъде оправдана, нали?
18
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Подкрепям Анонимен 23 и 16 !!!Насилието няма ПОЛ !!!Не приемам защита само на единия пол от другия - това е абсурдно !!! А НАЙ-ПОТЪРПЕВШИ СА ДЕЦАТА !!!Тях трябва да защитим !!!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: Май вие сте сДори и една от двете ти мозъчни клетки не действа. Пак повтарям: насилието няма пол! Така както бащата удря дъщеря си, съм виждал и как майка бие сина си! Психически и физически всички деца и хора страдат. Насилието си е насилие независимо от пола!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Любов:Жените никога не са били опора на мъжете, обратното е - мъжете са опора на жените.На жената работата и е да ражда, на мъжа работата му е да работи и да произвежда.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странен парадокс: жените хем искат равни права, хем искат повече права, чрез разни конвенциики, които нямат еквивалент за защита на мъжете - това равноправие ли е?
14
3
 
1
 
! Отговори
Любов преди 3 години
Обичайте, целувайте и уважавайте тези жени защото те са вашата упора и в трудните моменти. Това важи и за двата пола.
13
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 3 години
19 са нищо в сравнение с убийствата на жени в съседна Турция! Нямате си и на идея какво става всеки ден в Турция и в предаването на АТВ - Мюге Анлъ.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14:Никой не оправдава насилието. Просто констатираме, че то няма пол. Психическото и физическото насилие се извършва и от мъже, и от жени, както и към мъже, и към жени, и аз никога няма да се съглася, че мъжете са виновни са всичко на тази планета! Това ясно ли е или "огромното" множество от две мозъчни клетки не ти е достатъчно да го проумееш най-после?
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броят на дизлайковете в полза на насилниците в коментарите тук показва НЕДВУСМИСЛЕНО, че българите ОПРАВДАВАТ проявите на насилие и се съгласяват с липсата на справедливост. Пожелавам на такива хора да се сблъскат с този огромен проблем, за да погледнат истината в очите, а не да си живеят с някакви провинциални патриотични химери!!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо Ваньо:Конвенцийката няма да спасии Бай Благой от бой, само ще го изкара него виновен.
9
11
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Насилие е имало и ще има докато има хора.Бай Благой например ( от шестия етаж, лека му пръст на човека) също редовно ядеше бой от леля Зорка.Ама на никой не се е оплакал човека.Аре стига с тия *** спуснати "новини"...Дайте да я подписваме тая пуста Ссстанбулска конвенция и да се свършва вече...